5 tips als je wilt beginnen met beleggen

Misschien heb je bedacht dat je jouw geld graag extra voor je wilt laten werken. Je kunt elke maand wat geld missen en wilt graag dat het meer waard wordt in de toekomst. Alleen is de spaarrente 0 en dat maakt jouw spaarrekening super onaantrekkelijk. Wat nu? Je hebt wellicht wel eens vaker gehoord van beleggen. Als jij overweegt om te gaan beleggen, lees dan deze 5 tips. Zo weet je zeker dat je een goede start maakt.


Tip #1: Beleg alleen met geld dat je op de lange termijn kan missen

De eerste tip die ik je geef is essentieel. Beleg alleen met geld dat je voor de lange termijn kan missen. Aandelenkoersen fluctueren namelijk in waarde op de korte termijn. Als het onverhoopt voorkomt dat jij je geld uit de beleggingen moet halen terwijl de koers net laag staat, kan het zijn dat je geld verliest! Zorg dus dat je jouw geld echt voor de lange termijn kan laten staan. 


Tip #2: Bedenk of je zelf wilt gaan beleggen of het door een professional wilt laten doen

Wanneer je kiest om te gaan beleggen kun je dat zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Beide opties brengen hele andere dingen met zich mee en het is verstandig om een afweging te maken over wat het beste bij je past. Waar moet je opletten? Wanneer je het zelf wilt doen is het belangrijk om je in de belegging te verdiepen, maar dat geldt net zo goed wanneer je het wilt uitbesteden. Als je het voor je zelf wilt doen moet je uitzoeken waar je in kan beleggen en wat het beste bij jou past. Als je het laat uitbesteden is het belangrijk je te verdiepen in de partij waar je mee in zee gaat en hoe zij precies te werk gaan. Het is tenslotte je geld waar het om gaat! In een andere blog gaan we hier verder op in.


Tip #3: Kijk goed naar de kosten van de broker of professional waar je jouw beleggingen koopt

De kosten per broker of professional verschillen nogal, terwijl dit niet altijd opweegt tegen de waarde die ze brengen. Het is daarom belangrijk om echt te vergelijken voordat je start. Zo heb je de kosten goed in de smiezen. Misschien lijkt het in het begin niet zo spannend en lijken de kosten relatief laag. Alleen wanneer jouw vermogen groeit kan het zijn dat het ineens flink in de kosten gaat lopen. Ook zijn er soms verborgen kosten in de kleine lettertjes waar je goed op moet letten. Bovendien wil je denken als een echte belegger. Alle kosten die je maakt verlagen per slot van rekening je rendement. Dat is dus allemaal extra rendement die je moet maken om jouw vermogen echt te laten groeien!


Tip #3: Weeg goed de risico's af van het product dat je koopt

Beleggen komt in allerlei vormen en maten. Er zijn vele aanbieders en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Maar met iedere aankoop en iedere verschillende beleggingsmogelijkheid komen andere kosten en risico's kijken. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent voordat je zomaar aan een product begint. Zoals je op de pagina Over Rowan kunt lezen, heb ik het nodige leergeld betaald in beleggen. Achteraf was dat gebrek aan kennis van zowel het product als de risico's. Als je echt zelf aandelen gaat selecteren kun je bijna niet voorkomen dat je leergeld betaald. Maar je wilt wel proberen het bedrag zo laag mogelijk te laten zijn.


Tip #4: Bepaal of er zaken zijn waar je niet in wilt beleggen

Het maakt niet uit of je zelf aandelen koopt of het laat doen, het is goed om vooraf te bedenken waar je wel of niet in wilt investeren. Zo kan het misschien zijn dat er een industrie of sector is waar jij niet in wilt investeren. In dat geval kun je dit laten meewegen in de keuze voor het product dat je koopt of de partij waar je de belegging aan uitbesteedt. Alternatief kun je natuurlijk kiezen om juist in een specifieke categorie te willen investeren. Wie weet wil je dat jouw geld geïnvesteerd wordt in duurzame projecten, of heb je een interesse in technologie en wil je daar in beleggen. Denk hier over na voor je gaat beslissen hoe je gaat beleggen, dat maakt het selecteren makkelijker.


Tip #5: Kijk niet te vaak naar je beleggingen

Geloof het of niet, een heel groot deel van beleggen is psychologie. In mijn Online Cursus over beleggen besteed ik hier een hele module aan. Er zijn hele boeken over geschreven en er bestaan vele valkuilen. In ieder geval is het mogelijk om jezelf helemaal gek te maken door elke dag te kijken naar je beleggingen. De euforie als het goed gaat kan je te optimistisch maken en de pijn als de koers laag staat kan je 's nachts wakker houden. Zeker wanneer je het spannend vindt wat er met je geld gebeurt. Dus neem onze tip ter harte en kijk niet te vaak naar je beleggingen. Vind je het leuk om meer te lezen over de psychologie achter beleggen, lees dan ook eens onze blog de psychologie achter beleggen.


Bonus tip: Volg onze Online Cursus Beleggen! Zo leer je in één eenvoudige cursus precies welke mogelijkheden je hebt, hoe je kunt beginnen, waar je op moet letten en wat te doen. Na de cursus kun je gelijk op een vertrouwde manier beginnen met beleggen. Lijkt het je wat? Bekijk de Online Cursus hier.85 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven