4 ideeën die je moet onthouden om een succesvolle belegger te worden

De enige manier om grote rijkdom op de beurs te verwerven is via waardebeleggen (value investing). Vader van het waardebeleggen is Benjamin Graham. Hij schreef de klassieker, ‘De Intelligente Belegger’. Verplichte kost voor elke belegger. Wat betekent waardebeleggen precies? Volgens ons is het heel simpel en zijn er 4 basisideeën die je moet onthouden. De eerste 3 concepten zijn van Graham. De laatste is Warren Buffett’s bijdrage.


Een aandeel is een bewijs van eigendom in een bedrijf. Een aandeel is niet alleen een verhandelbaar stuk papier. Nee, wanneer je in het bezit bent van een aandeel ben je ook voor een deel eigenaar van het bedrijf. Je investeert je geld niet in een stuk papier maar in de onderliggende onderneming. Wanneer de onderneming in de toekomst meer winst maakt stijgt de waarde van de onderneming en van jouw eigendom. Als de bakker op de hoek meer winst maakt stijgt de waarde van zijn bedrijf. Op de beurs is het niet anders. Het klinkt waarschijnlijk logisch. Toch verliezen veel beleggers dit principe uit het oog.


Meneer Markt. Wat is een markt? Op een markt bepalen vragers en aanbieders de prijs. Op de beurs is het niet anders. Het samenspel tussen vragers en aanbieders leidt ertoe dat de markt (beurskoers) erg schommelt. In 2008, midden in de financiële crisis, was Meneer Markt erg depressief. Beurzen wereldwijd daalden soms wel met 50%. Op het dieptepunt wilde bijna niemand meer aandelen bezitten of kopen. Aandelen waren in de uitverkoop. Normaal gesproken als iets in de uitverkoop is stijgt de vraag. Zeker Nederlanders houden van koopjes. Toch wilde in 2008 bijna geen enkele Nederlander aandelen kopen. Iedereen was manisch depressief en dus ook Meneer Markt. Op de markt waren aandelen te koop tegen bodemprijzen. Het was misschien wel het beste instapmoment van de eeuw. Hoe anders is de situatie nu? De economie is op stoom, iedereen is positief. De beurs is hier al op vooruitgelopen, de meeste beurzen bereikten dit jaar recordstanden. In andere woorden, Meneer Markt is extreem optimistisch. Meneer Markt verkoopt momenteel aandelen tegen de hoofdprijs. Veel particulieren willen juist nu beginnen met beleggen terwijl aandelen duur zijn. Wat kunnen we hiervan leren? De gemoedstoestand van Meneer Markt schommelt erg. Als belegger kun je hier gebruik van maken. Buffett heeft hier een fantastische quote over:

Mr Market, is kind of a drunken psycho. Some days he gets very enthused and some days he gets very depressed. And when he gets really enthused, if you happen to be trading stocks, you sell to him. And if he gets very depressed, you buy from him.

Veiligheidsmarge. Goed beleggen is goed voorspellen wat de toekomst gaat doen. De toekomst goed voorspellen is bijna onmogelijk. In theorie kan je de toekomst 100% accuraat voorspellen maar vaak valt het ergens in de range van 0-100%. Doordat de toekomst onzeker is, is een veiligheidsmarge bij je beslissingen noodzakelijk. Ook al ben je 100% zeker van een belegging dan nog is een veiligheidsmarge noodzakelijk. Het is dan ook essentieel dat de beurskoers bij een aankoop een stuk lager is dan de door jou ingeschatte waarde. Het inschatten van de waarde van een aandeel is enorm lastig. Door een veiligheidsmarge aan te houden bescherm je jezelf tegen een incorrecte inschatting. Hierdoor zullen je verliezen beperkt blijven. Waardebeleggen is op de eerste plaats het behouden van vermogen. Een veiligheidsmarge bij je aankopen helpt je daarbij.


Competentiecirkel. Op welk gebied weet jij meer dan de gemiddelde belegger? Heb je verstand van bepaalde bedrijven, een bepaalde industrie of een bepaalde markt? Focus je op dat gebied. Beleg alleen in wat je begrijpt. Begrijp je iets niet 100% dan valt het buiten de competentiecirkel. Doe de belegging niet. Blijf je binnen je competentiecirkel dan is de kans op goede beleggingsresultaten aanzienlijk hoger. Het belangrijkste van de competentiecirkel is het begrijpen van de grenzen daarvan. Het niet goed begrijpen van de grenzen van de competentiecirkel loopt geheid fout af. 


Wil jij in 1 dag leren hoe je de beste aandelen selecteert? Kom naar mijn masterclass.

85 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven