Spaar jij voldoende, of trap je in deze valkuil?

Vorige week donderdagavond liep ik door de winkelstraat van Zwolle. Bij een kledingwinkel ging ik naar binnen en vond ik een mooie blouse en een nette broek. Terwijl ik de kleren aan paste, raakte ik met de de verkoper aan de praat. De verkoper bleek de bedrijfsleider te zijn. Hij vertelde dat de koopavond een beetje tegen viel. Het was rustiger dan hij had gehoopt. Maar dat viel wel te verklaren. Hij zag dit fenomeen iedere maand. Misschien hoor jij ook wel bij deze groep mensen die prooi vallen aan dit fenomeen. 


Iedere maand bedenk je dat je eigenlijk wat geld opzij zou moeten zetten. Een appeltje voor de dorst, een mooi zakcentje sparen, wat geld voor de toekomst, enzovoort. Maar iedere maand komt het er weer niet van. Voor je het weet is de maand voorbij en loopt je rekening tegen het einde. Helaas, ook deze maand gaat het niet lukken wat opzij te zetten.


Het is een maar al te bekend fenomeen. Na de 25ste van de maand, wanneer je salaris is binnengekomen, betaal je eerst alle vaste lasten. De huur, de verzekering, nog openstaande rekeningen, etc. Daarna zijn er nog een aantal zaken die je deze maand nodig hebt. Je wacht nog even met sparen tot je de maand financieel wat beter in kan schatten. Je verwacht dat je aan het einde van de maand nog wel wat overhoudt. Maar aan het einde van de maand, komt ook het einde van je bankrekening weer inzicht. Helaas, het is ook deze maand weer niet gelukt wat geld opzij te zetten. De volgende maand lukt het vast.


Er zijn veel mensen die redeneren vanuit deze cirkel. Ze verwachten altijd nog een mooi moment om te gaan starten met geld opzij zetten. Maar helaas, zo zijn wij als mensen niet geprogrammeerd. We zijn er heel goed in om ons aan te passen. Wanneer we 1500 euro per maand verdienen, geven we dat ook uit. Gaat ons salaris omhoog en verdienen we 3000 euro per maand, dan geven we dat ook uit. We passen onze uitgaven heel makkelijk aan onze inkomsten aan.


Zonde. Want toevallig doe ik veel aan beleggen en ken ik de mooie mogelijkheden die het biedt. In mijn podcast 'voor wie is beleggen geschikt' vertel ik over de hoeveelheid geld waar 20 euro per maand naar toe groeit, over een periode van 30 jaar, zou je het iedere maand opzij zetten en beleggen. Het bedrag zal je verbazen.


Misschien is de komende maand een mooi moment om de vicieuze cirkel waar je inzit te doorbreken. Begin met het opzij zetten van die 20 euro elke maand. Open een beleggingsrekening** en laat de eerste transactie na het ontvangen van je salaris, een storting van minimaal 20 euro op je beleggingsrekening zijn. Betaal en koop daarna pas de andere dingen. Zo draag je als allereerste zorg voor je financiële toekomst. 


Daarna kun je je vrij voelen om de stad in te gaan. Om samen met al die andere mensen deel te nemen aan dat mooie fenomeen. Het fenomeen waarop de drukste zaterdag van de maand die na de 25ste van de maand is, omdat we dan allemaal ons salaris hebben ontvangen. Jij kunt met een vrij gevoel een mooie, nieuwe blouse en een nette, nieuwe broek halen. Want jij weet dat jouw financiële toekomst goed geregeld is.


**Het meest geschikt voor deze manier van beleggen is indexbeleggen. In mijn online cursus leg ik precies uit hoe je dat gemakkelijk zelf kunt doen. Het kost je minder tijd dan het online kopen van een nieuwe broek.44 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven