Aandeelhoudersbrieven van Warren Buffett (Berkshire Hathaway)

Bijgewerkt: 16 nov 2020

Wil je leren over beleggen van één van de beste beleggers ter wereld? Dan zijn de aandeelhoudersbrieven van Warren Buffett over zijn bedrijf Berkshire Hathaway een ontzettend goed startpunt. Op een toegankelijke en begrijpelijke manier deelt hij zijn beleggingswijsheid. Niet alleen geeft het je een kijkje in hoe hij zijn beleggingsbeslissingen neemt, hij geeft ook veel levenswijsheden mee en tot slot zijn denkwijze over zaken doen in het algemeen.


Warren Buffett alleen een belegger?

Ben jij gek. Het is gemakkelijk te vergeten dat Warren Buffett ook één van de grootste bedrijven ter wereld aanstuurt. Het bedrijf Berkshire Hathaway heeft een marktkapitalisatie van meer dan 500 miljard US Dollar. Sterker nog, zijn beleggingen vallen onder het bedrijf en zijn goed voor ongeveer 40% van de totale waarde van het bedrijf. Dat komt er op neer dat hij ongeveer 200 miljard belegt en voor de rest 'in business' is. Zakenman én belegger dus. Dat maakt de brieven ook leuk om te lezen als manager, ondernemer, directeur, etc.


Buffett zegt hier zelf over: I am a better investor because I am a businessman, and a better businessman because I am investor.


Geen wonder dat de ervaring in beide werelden hem een uitstekend beoordelingsvermogen geeft. Recent is er wat commentaar geweest op de belegger, hij zou het lang niet zo goed meer doen als vroeger. Dat klopt zijn rendementen in de eerste 30 jaar zijn astronomisch vergeleken met de afgelopen 30 jaar. Zeker de afgelopen 10 jaar verslaat Buffett de index niet. Naar mijn idee logisch te verklaren doordat hij zulke grote bedragen moet beleggen dat hij alleen kan kiezen uit de grootste bedrijven ter wereld. In Podcastaflevering #55 over Big Tech gaan we hier, naast het bespreken van de grote 4 techbedrijven (Alphabet (Google), Amazon, Apple,& Facebook) ook kort op in.


Particuliere beleggers zoals jij en ik hebben hier een groot voordeel op Buffett. Warren zelf zegt hier over:


"I think I could make you 50% a year on $1 million. No, I know I could. I guarantee that.”


De aandeelhoudersbrieven van Warren Buffett vind je hier:

https://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html

Inclusief de lekker ouderwetse lay-out van de brieven, maar kijk ook eens naar de website. Een heerlijk simpele website. Alleen dat al geeft een vibe van wijsheid. Warren Buffett verkwist zijn geld niet aan zoiets als lay-out, maar bekijkt het functioneel.


In de brieven vind je onder andere:

> Informatie over beleggen, maar ook management, bedrijven, etc.

> Begrijpelijke taal, ipv de vakjargon die je elders veel ziet

> Mooie levenswijsheden op allerlei gebieden, van een man met meer dan voldoende ervaring.


Tot slot zijn er boeken die de brieven hebben gebundeld. Zelf heb ik bijvoorbeeld het boek van Cunningham (Engels). Leuk om te lezen, omdat het boek de brieven meer organiseert op onderwerp. Je kunt ook een bundel kopen van puur en alleen de aandeelhoudersbrieven van 1965 - 2019. Voor wie liever uit een boek leest.


Uiteraard kan je de portefeuille van Buffett ook bekijken en kopiëren als je dat wilt. Ik raad wel altijd aan om zelf ook onderzoek te doen. De laatste portefeuille vind je bijvoorbeeld hier: https://www.dataroma.com/m/holdings.php?m=BRK

124 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven