Beleggen in China?

Beleggen in Chinese aandelen?

2018 was een bijzonder slecht jaar voor de Chinese economie. De handelsoorlog en de afnemende binnenlandse consumptie zorgden voor de traagst groeiende economie sinds de financiële crisis. Toch is deze trage groei nog steeds een groei van 6,6%. Iets waar de westerse wereld bijzonder jaloers op zou moeten zijn.


De eeuw van China

De Chinese economie is inmiddels, na de Verenigde Staten, de tweede economie ter wereld. Het is de verwachting dat over ongeveer 10 jaar China de Verenigde Staten zal passeren en de grootste economie ter wereld zal zijn. Hiermee wordt de 21e eeuw wellicht de eeuw van China. Ik heb zelf een jaar in Sjanghai gewoond en de progressie die het land maakt is gigantisch. Er zelf wonen helpt om bedrijven te selecteren die het dagelijks leven van de Chinezen op een positieve manier beïnvloeden.


China moest van ver komen. Het is begonnen als lage lonen productieland en heeft zich inmiddels op gewerkt tot een moderne economie. De 1,4 miljard Chinezen hebben een enorme drive om vooruitgang te boeken door slim en hard te werken. De consumptiemaatschappij begint zich langzaamaan te openen nu de welvaart exponentieel stijgt. Op vele vlakken heeft China een voorsprong genomen op de Westerse wereld. Nergens is de voorsprong zo groot als in de technologie.


Risico’s van beleggen in China.

Beleggen in China neemt risico’s met zich mee. Overheidsbemoeienis en corruptie worden vaak als grootste risico’s bij Chinese beleggingen opgemerkt. Dit gaat vooral op voor de grote staatsbedrijven. Bij veel grote traditionele Chinese bedrijven is de overheid aandeelhouder. Hierdoor zijn deze bedrijven vaak bureaucratisch en traag. Bij de moderne technologiebedrijven is dit niet het geval.


Moderne bedrijven, mits ze zich aan de regels houden en bijdragen aan de economie door bijvoorbeeld banen te creëren, worden door de overheid grotendeels met rust gelaten. Bovendien is de Chinese overheid bezig met een enorme modernisering van de economie. Het land gaat meer en meer open en gaat daarmee meer lijken op een westerse economie. Alhoewel het land in theorie communistisch is, is het in de praktijk extreem kapitalistisch en daarmee goed voor de aandeelhouder. Hierdoor bieden deze moderne bedrijven wellicht een interessante kans voor beleggers.


Kunnen wij als belegger profiteren door te beleggen in dominante Chinese technologie aandelen?

Deze vraag staat centraal in een serie van 3 analyses over de grootste Chinese technologiebedrijven. De technologiebedrijven hebben één ding gemeen, ze hebben allemaal sterke machtsposities. Het zijn zogenaamde evenknieën van de giganten Amazon, Facebook en Google. Bedrijven die de markt voor een groot deel naar hun hand hebben gezet en daardoor minder risicovol zijn. In tegenstelling tot de Amerikaanse techgiganten, die al vrij volwassen zijn, staan de Chinese evenknieën waarschijnlijk nog maar aan het begin van een lange periode met hoge groei.  


De 3 bedrijven die ik ga analyseren zijn hieronder te zien. Klik op de link om naar de analyse te gaan:Lijkt het je leuk om in 1 dag te leren hoe je een topbelegger wordt? Kom naar mijn Masterclass!

31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven