• Barbara

Ben je nog niet begonnen met beleggen?

Dan is deze post voor jou. Je hoort veel over beleggen. Het lijkt alsof iedereen wil beleggen. Waar gaat deze hype eigenlijk over? In deze blogpost alles wat je erover wilt weten!


Pssst.. Luister je onze podcast over beleggen al? Luister hem hier


Is het slim dat jij gaat beleggen?

Het antwoord hierop is simpel. Ja.


Maar je wilt natuurlijk weten waarom.


Met beleggen werkt het zo dat je geld gemiddeld 7% meer waard wordt per jaar. Ik zeg gemiddeld, want deze cijfers zijn waar als we over een periode van 10 jaar kijken. Op jaar basis kan het rendement verschillen en kan het rendement zelfs (fors) negatief zijn. Maar op de lange termijn gaan beleggingen maar één kant op en dat is omhoog.


Om je een voorbeeld te geven. In 2008 was er de financiële crisis. De beurzen stortte in, bedrijven gingen failliet. Toch hadden mensen die geld hadden geïnvesteerd in 2008, nog steeds een gemiddeld jaarlijks rendement van 7% behaald gemeten in 2018. Dus mensen die hun geld hebben laten staan, ondanks de zware crisis, hebben uiteindelijk op dat geïnvesteerde rendement alsnog jaarlijks 7% rendement behaald.


Wat is de kracht van beleggen?

De echte kracht van beleggen is 'compounding'. Dat wil zeggen: rendement-op-rendement. Je behaalt rendement over je geïnvesteerde geld. Dat geld laat je bij je beleggingen staan en dat geld gaat vervolgens ook voor jou aan het werk. Dus in plaats van rendement over alleen het geld dat je initieel hebt geïnvesteerd, ontvang je nu ook geld over het rendement dat je hebt ontvangen.


In jaar één is dit niet zo indrukwekkend. Maar als je de lange adem hebt, dan zul je versteld staan van het bedrag waar het na 20 jaar over gaat. Dat brengt ons gelijk bij één van de belangrijkste elementen van 'compounding' én van beleggen. Tijd.


Hoe langer de horizon die je hebt, hoe vaker dit rendement-op-rendement proces zich kan herhalen en hoe leuker het wordt. Het advies is: Begin vandaag nog!

TIP:

Als je nog niet bent begonnen met beleggen, volg dan mijn gratis mini-training over beginnen met beleggen. Daarin leg ik stap voor stap uit hoe het werkt en hoe jij kan beginnen met beleggen. Schrijf je hier in.

Voorbeeld

Ik kan me voorstellen dat je nu wel toe bent aan een voorbeeld die de kracht van beleggen laat zien. Die volgt nu. Stel je hebt een horizon van 30 jaar waarin je kan beleggen. Je legt €20.000 in en daarna niks meer en je wacht 30 jaar af en we gaan uit van 7% rendement gemiddeld per jaar.


Hoeveel eindkapitaal denk je dat je na 30 jaar hebt?


Het goede antwoord is €152.245,-.

Stel je bent nu 35 en je wilt met pensioen op je 65ste, dan staat dat bedrag ter beschikking. Er van uitgaande dat je er nooit meer wat bij stopt! Fantastisch toch?


De kracht zit hem in de tijd. Hoe meer geld je er nu in kan stoppen en hoe langer dat geld rendement op rendement kan creëren, hoe leuker het bedrag is.


Hoeveel geld moet je hebben om te beginnen met beleggen?

Zelfs als je met €10,- start, dan is het beter dan niks! Er bestaat eigenlijk niet iets als 'geen' geld hebben voor beleggen. Als je jezelf financieel een betere toekomst gunt, dan kies je om elke maand een bedrag te beleggen. Hoe klein ook. Nergens anders zal het geld zo hard voor jou werken als in beleggingen. Maak daar slim gebruik van!


Is beleggen niet risicovol?

Nee. Op de lange termijn zijn de risico's heel klein. Zoals je zag is het geld dat net voor de financiële crisis is belegd, nog steeds meer geld waard na 10 jaar, dan toen het erin gestopt is. Een rendement van 7% gemiddeld zelfs!


Waar je mee op wilt passen is het moment dat je het geld eruit wilt halen. Je kunt je voorstellen dat als jij het geld precies in een 'financiële crisis' eruit wilt halen, het flink minder waard is. Om dit op te lossen ga je stapsgewijs afbouwen. In de gratis mini-training beginnen met beleggen kun je hier meer over leren.


Het algemene advies is om die reden: Beleg met geld dat je echt kunt missen en de komende jaren niet nodig hebt.


Kost beleggen veel tijd?

Nee. Het is zo simpel als een rekening betalen of een boek bestellen op Bol.


Je hebt een 'Broker' nodig. Hiervan zijn er een heleboel in Nederland. Zie de gratis mini-training voor informatie over de juiste broker selecteren voor jou.


Het komt op de volgende stappen neer: Je maakt geld over naar je beleggingsrekening bij je broker. Je weet hoe je geld overmaakt van je bank toch? Daarna selecteer je de belegging die je wilt kopen et voilà!


Als je gaat indexbeleggen hoef je slechts één keer te bepalen welke index je koopt. Je beleggingen zijn vanaf dan goed gespreid en je hoeft alleen maar van het geld dat je wilt beleggen, weer een indexbelegging te kopen. Zie de mini-training om meer te leren over het selecteren van de juiste indexbelegging voor jou. Pak hem hier gratis mee.


Pas als je zelf individuele aandelen wilt gaan kopen en selecteren, wordt beleggen ingewikkelder. Ik raad voor het zelf selecteren van aandelen aan om goed onderzoek te doen naar bedrijven. De risico's zijn door het gebrek aan spreiding aanzienlijk hoger. Als je hier meer over wilt leren, raad ik mijn gratis mini-training 'Zelf aandelen selecteren' aan. Voor de gratis mini-training kun je je hier inschrijven.


Beleggen als alternatief voor de spaarrekening?

Beleggen is een heel goed alternatief voor de spaarrekening. Op de spaarrekening krijg je over je geld op dit moment praktisch geen rente betaald. Dat is heel onaantrekkelijk. Waarom? Want we hebben ook inflatie. Inflatie betekent dat we minder kunnen kopen met hetzelfde geld. Een brood kostte vroeger misschien €0,50 en nu minstens €1,00.

Als het geld op je spaarrekening geen rente oplevert, dan zorgt inflatie automatisch dat het minder waard wordt.


Dat is op de korte termijn niet zo erg, de impact is dan nauwelijks voelbaar. Maar op de lange termijn wel. Het kan letterlijk om heel veel geld gaan. Ga maar na als jij €100.000,- hebt en dat wordt 2% minder waard door inflatie. Dat is toch €2.000,- waar jij vast wat leuks mee weet te doen.


Ik kan toch ook kiezen niet te beleggen?

Ja natuurlijk. Alleen zul je op die manier altijd afhankelijk zijn van het geld dat door werken binnenkomt. Dat is altijd een stroom geld die binnenkomt en vaak net zo hard ook weer uitgegeven wordt. Het is een feit dat we ons uitgavenpatroon aanpassen op onze inkomsten. Maar door het hoge uitgavenpatroon zullen we ook altijd moeten blijven werken.


Stel we krijgen een significant hoger salaris, maar we kopen een duurder huis en een leukere auto, dan verdampen die inkomsten net zo snel weer. Bovendien zijn de maandelijkse kosten dan hoger en moeten we dezelfde inkomsten blijven genereren om de kosten te kunnen betalen. Dat is wel leuk voor nu, niet voor later.


Wat raad ik aan om te doen?

Begin met een bedrag om te beleggen, bijvoorbeeld in een indexbelegging. Je hebt er geen werk van, maar het geld gaat wel voor jou aan het werk. Over 30 jaar ben je jezelf ontzettend dankbaar. Bovendien leer je jezelf een waardevolle gewoonte aan om ook aan de toekomst te denken. Dit vergroot je (financiële) mogelijkheden ontzettend in de toekomst. Als vuistregel zou ik proberen 10% van je inkomsten opzij te zetten.


Er is een leuke rekentool waar je kunt spelen met de inleg die je doet en met het eindvermogen dat je uiteindelijk hebt. Je kunt voor jezelf een doel stellen en invullen wat er voor nodig is om dat doel te behalen. Of simpelweg invullen wat het voor jou betekend als je elke maand een bedrag inlegt.


Dit is de link: https://www.berekenhet.nl/modules/beleggen/eindkapitaal.html

Verwacht rendement kun je op 7% zetten en belast in box 3 op nee laten staan. Verder kun je spelen met een inleg per jaar of per maand. Of je het voor 20 of 30 jaar wilt doen en of er sprake is van een startkapitaal waarmee je begint.


Ik zeg ga er eens naar toe. Kijk wat de mogelijkheden zijn. Je zult versteld staan!


Nog meer leren over beleggen?

Als je direct meer wilt leren over beleggen kun je mijn Online Cursus 'Beginnen met Beleggen' volgen. Hierin leg ik uit hoe beleggen werkt, ik geef een voorbeeld van een Indexbelegging die ik mijn vrienden en familie ook aanraad én ik laat zien hoe je een aandeel koopt bij een broker. Toevallig zie je dan ook wat mijn favoriete broker is.

De cursus koop je hier.


Disclaimer: Er zitten altijd risico's aan beleggen. Zorg daarom altijd dat je jezelf goed informeert en dat je weet wat je doet. Neem altijd je eigen beslissingen over geld en volg nooit zo maar het advies van mij of van andere partijen. Persoonlijk raad ik altijd aan om nooit te beleggen met geld dat je niet kan missen.


Heb je vragen of opmerking naar aanleiding van deze blog? Stuur ons dan een bericht op info@rowannijboer.nl.


156 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven