top of page

Het nieuws en beleggen

Media is iets waar je vanuit een beleggersperspectief niet veel aan hebt wanneer het gaat over algemeen economisch nieuws. Het klinkt misschien belangrijk maar dat is het in mijn ogen niet. Wanneer je economisch nieuws volgt en daarnaar wilt handelen, neigt het meer naar speculeren. Je probeert dan te voorspellen wat de markt gaat doen. Maar onderzoek toont aan dat de meeste beleggers op de lange termijn hier geld mee verliezen. Soms ‘voorspel je het goed’ en soms ‘voorspel je het fout’, waardoor je per saldo richting een laag rendement gaat.

Moet je dan helemaal niets met economisch nieuws? Nou economisch nieuws helpt je wanneer het over de lange termijn gaat. Het nieuws nu laat bijvoorbeeld zien dat de Coronacrisis ons nog wel even in haar greep houdt. Dat zal ook zijn invloed hebben op de beurs. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de beurs mogelijk nogmaals zal dalen als gevolg van de crisis. Maar maakt dat uit?

Mijn visie op beleggen is voor de lange termijn. Dat wil zeggen dat je in een aandeel belegt waar je ook nog in gelooft wanneer je morgen op een onbewoond eiland wordt gedropt en 10 jaar lang niet bij je aandelen kan. Als jij gelooft dat het bedrijf na die 10 jaar nog succesvol bestaat, dan is het een voorzichtige eerste indicatie dat het waarschijnlijk een sterke belegging is.

Grappig feitje: In die 10 jaar zul je waarschijnlijk minstens 1x een crisis meemaken. Historisch gezien vindt er minstens één keer per 10 jaar een crisis plaats.

Hoe gebruik ik het nieuws dan voor beleggen? Op bedrijfsniveau kan nieuws je wel degelijk wat vertellen. Er staat wellicht iets in wat een bedrijf voor de lange termijn zal beïnvloeden. Of dit dan een beleggingskans biedt, verschilt weer per bedrijf. Qua economisch nieuws gebruik ik het voornamelijk om in te schatten hoe de toekomst eruitziet. Voor mensen die mijn Podcast wel eens luisteren, die hebben mij in 2019 regelmatig horen zeggen dat aandelen ‘duur zijn’. Daar pas ik mijn beleggingen op aan.

Hoe dan? Nou wanneer aandelen duur zijn is het lastig om een ‘goedkoop’ aandeel te kopen. Wat je natuurlijk wilt is een aandeel kopen wanneer het als het ware in de uitverkoop is. Een mooie Tesla kopen voor €20.000,- die helemaal compleet, gaaf en werkend is, biedt natuurlijk een buitenkans! Maar diezelfde Tesla kopen voor €200.000,- dan betaal je te veel. Wanneer het economisch heel erg goed gaat, zijn aandelen vaak heel erg duur. Die goedkope aandelen zijn dan ook haast niet te vinden. De krantenkoppen en het nieuws, zullen dit aan je laten zien in de vorm van positieve economische cijfers.

Hoe handel je dan? Wanneer het economisch goed gaat houd ik zelf een spaarpotje achter de hand. Ik ben dan niet 100% belegd, maar laat geld staan dat ik in kan zetten wanneer het economisch weer wat slechter gaat en er weer een mooi koopje langskomt. Gemiddeld genomen zie je dat de beurs minstens één correctie per jaar meemaakt. Een gebeurtenis waardoor er een tijdelijk dipje in de aandelenmarkt komt.

Hoe zit dat in deze tijd? De daling op de beurs biedt wat dat betreft hele mooi kansen in mijn ogen. Maar alleen met een focus op de lange termijn en met de wetenschap dat er nog een beursdaling kan komen (maar net zo goed ook niet). Die zul je dan uit moeten zitten en wachten tot het op de lange termijn weer stijgt, wat tot nu toe de afgelopen 200 jaar altijd zo is geweest (Wetenschappelijk Onderzoek van Prof. Siegel) Daarom zeg ik ook altijd, beleg alleen met geld dat je kan missen!

Vind je dit een interessant onderwerp? Samen met Barbara heb ik een Podcast aflevering gemaakt die gaat over Beleggen en Macro-economie.

214 weergaven

Wekelijks mijn inzichten ontvangen?

Ontvang elke zondag alles over beleggen in je inbox

Samen met 4.500 lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, boekentips, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page