Hoe begin je een beleggingsclub?

Hoe begin je een beleggingsvereniging?

Steeds meer mensen hebben interesse om te beleggen in een groep. Een heel goed idee wat mij betreft! Beleggen in een groep in plaats van individueel heeft een aantal voordelen:


· je leert van elkaar

· je bespaart tijd op onderzoek

· het is veiliger

· het is gezellig

· het betaalt zich 100% uit


Over het oprichten van een beleggingsclub is op internet weinig te vinden. Aangezien ik zelf lid ben van een beleggingsclub en er veel vragen over krijg zet ik hier uiteen wat wij gedaan hebben. Hopelijk helpt dit je in je proces.


Hoe werkt onze beleggingsclub?

Wij zijn met 14 heren en hebben gezamenlijk geld op een beleggingsrekening gestort. Die beleggersrekening begint aardig op te lopen omdat we de intentie hebben om elk jaar bij te storten.


Elke eerste maandag van de maand hebben we clubavond. Altijd zeer gezellig. Maar ook serieuze zaken omdat de rendementen meermaals bepalen of iemand eerder met pensioen kan of zijn kinderen een goede start in het leven kan geven.

Tijdens de avond bespreken we onder meer de huidige portefeuille en zijn er 1 of 2 presentaties over aantrekkelijke koopkansen. Aan het einde van de vergadering gaan we stemmen of de voorstellen die gedaan zijn ook uitgevoerd gaan worden. Als 2/3 voor een voorstel is gaat het door en anders niet.


Welke rechtsvorm heeft de beleggingsclub?

Wij hebben gekozen voor een vereniging. Een vereniging is het meest geschikt vanwege het niet-commerciële karakter. Wij zijn met 14 en daarmee ook allemaal lid van onze beleggingsstudievereniging.


Onze vereniging heeft ook officiële statuten op laten stellen door een notaris. Wij gebruikten Hoekstra & Partners uit Zwolle. De eenmalige kosten inclusief de door de notaris verzorgde inschrijving bij de Kamer van Koophandel hiervoor bedroegen circa € 400.


Daarnaast heb je als vereniging ook een zakelijke rekening nodig bij een bank anders accepteert een broker je niet. Wij hebben SNS. Jaarlijkse kosten circa € 100.

Tot slot heb je dus een broker nodig op naam van de vereniging. Niet alle brokers accepteren verenigingen, bijvoorbeeld De Giro niet. Wij zitten bij Binckbank, het openen van de rekening is gratis en relatief snel geregeld.


Bovenstaande aspecten nemen kosten met zich mee. Het lijkt dan misschien ook verleidelijk om de formaliteiten en regelgeving achterwege te laten en gewoon gezellig samen te gaan beleggen op naam van 1 iemand.


Dit raad ik echter sterk af. Alhoewel je wellicht nooit een beroep hoeft te doen op de statuten weet je niet wat voor onvoorziene dingen de toekomst gaat brengen. Wat gebeurt er als iemand komt te overlijden? Wat gebeurt er als iemand wil uittreden precies? Wat gebeurt er als de rendementen dramatisch zijn en er ontstaat ruzie?

Het is beter om het vanaf de start goed in te richten. Eenmaal goed ingericht valt het met de kosten en regeldruk erg mee.


Wil je ook in een groep leren om een topbelegger te worden?

Dan is het Membership uiterst geschikt. Het Membership komt in 2 varianten. De DIY (Do-it-Yourself) versie gaat 1 december van start. De volgende ronde van het VIP Membership start 1 maart 2021. Info over beide varianten vind je hier: https://www.rowannijboer.nl/membership


Mocht je nog vragen hebben stuur me gerust een e-mail op: info@rowannijboer.nl


Met beleggende groet,


Rowan

106 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven