top of page

Ondergewaardeerde aandelen vinden: mijn waarderingsmethode uitgelegd!

In dit artikel ga ik in op het vinden van ondergewaardeerde aandelen middels mijn waarderingsmethodes.


Je leest wanneer je deze methodes toepast en hoe je deze toepast in de praktijk. Hierdoor kan jij een beter rendement behalen!


Inhoud

 

In het kort: Je bepaalt de waarde van een aandeel om op zoek te gaan naar ondergewaardeerde aandelen. Deze aandelen behalen een beter dan marktgemiddeld rendement. Ik gebruik de koers winst verhouding en de scenario analyse om de deze aandelen te vinden.

 

Hoe bepaal je de waarde van een aandeel?

Na het lezen van dit artikel snap jij de basics van waarderen. Hiermee behaal jij een voorsprong op anderen. Daar gaan we!


Ondergewaardeerde aandelen

Een ondergewaardeerd aandeel is een aandeel waarbij de beurskoers ruim onder de intrinsieke waarde staat. Deze waarde kan je bepalen door aandelen te waarderen.


Je waardeert om een beter rendement te behalen. Beleggen is namelijk ontzettend simpel als je exact weet hoeveel een aandeel waard is. Wanneer aandelen noteren onder de intrinsieke waarde, noemen wij dit ondergewaardeerde aandelen of value stocks.


Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ondergewaardeerde aandelen een beter rendement behalen dan gemiddeld.

Joel Greenblatt was hedgefund manager van het beroemde Gotham. Hij behaalde een rendement van meer dan 40% per jaar tussen 1985 en 2005. De belangrijkste verklarende factor was de waardering van een aandeel. Preciezer, aandelen die ondergewaardeerd waren.

Wil jij net als Greenblatt goede rendementen behalen? Lees dan snel verder welke stappen je moet doorlopen.


Hoe bepaal je de waarde van een aandeel?

De waarde bepaal je door een aandeel te waarderen middels een waarderingsmethode. Hiermee zie jij of een aandeel onder- of overgewaardeerd is.


De intrinsieke waarde is de echte waarde van een bedrijf, die jij het toekent. De beurskoers is namelijk slechts de prijs van een aandeel. Dat is wezenlijk anders dan de waarde van een aandeel.


Op de korte termijn verloopt de beurskoers grillig. Op de lange termijn zal de beurskoers altijd naar de intrinsieke waarde toeschuiven. De uitdaging ligt natuurlijk in het bepalen van de intrinsieke waarde van een aandeel.


Welke methodes gebruik ik om ondergewaardeerde aandelen te vinden

Ik gebruik de volgende methodes om een aandeel te waarderen:

  • Koers winst verhouding

  • Scenario analyse

Beide methodes zijn nuttig. Met de koers winst verhouding zie je of een aandeel goedkoop of duur is ten opzichte van andere bedrijven. Met de scenario analyse bepaal je de intrinsieke waarde van een aandeel zelf in de toekomst.


Koers winst verhouding

Hiermee bepaal je dus of een aandeel goedkoop of duur is. De koers winst verhouding is elegant door zijn eenvoud.


De formule hiervoor:

Koers / winst per aandeel = koers winst verhouding


Bij deze waarderingsmethode zet je de koers af tegen de winst per aandeel. Een hoge koers winst verhouding betekent dat een aandeel duur is. Een lage koers winst verhouding betekent dat een aandeel goedkoop geprijsd is.


De gemiddelde koers winst verhouding van alle aandelen is 15. Een aandeel dat een koers winst verhouding van 10 heeft is dus goedkoper qua waardering dan gemiddeld ofwel ondergewaardeerd. Er zijn wel overige factoren van invloed zoals bijvoorbeeld de groei van de winst.


Koers winst verhouding in de praktijk

Stel dat Shell een koers heeft van €25 en een winst per aandeel van €2,50. De koers winst verhouding is dan €25 / €2,50 = 10. Met deze investering duurt het 10 jaar (10 * €2,50 = €25) voordat je jouw aankoop terug hebt verdiend. Je kan dit ook omdraaien om je rendement per jaar te bepalen, indien Shell de volledige winst uitkeert.


Je rendement bepaal je door de winst per aandeel te delen door de aanschafprijs (€2,50 / €25) = 10%. Dit is op basis van deze koers je te verwachten rendement.


Een concurrent heeft een koers van €25 maar een winst per aandeel van €1,25. De koers winst verhouding is dan €25 / €1,25 = 20. Met deze investering duurt het 20 jaar (20 * €1,25 = €25) voordat je jouw aankoop terug hebt verdiend. Draai je dit weer om dan is dit een rendement van (€1,25 / €25) = 5%.


In dit voorbeeld zie je dat een bedrijf met een lagere koers winst verhouding een ondergewaardeerd aandeel is ten opzichte van het tweede voorbeeld. Hierom is waarderen een belangrijk onderdeel van de analyse van een bedrijf.


Gebruik koers winst verhouding

Kijk bij het gebruik van de koers winst verhouding niet alleen naar de winst van het afgelopen jaar. Bekijk het in ieder geval voor vijf jaar terug. Dit is belangrijk omdat de winst van het afgelopen jaar incidenteel hoog kan zijn geweest door een goed economisch klimaat.


De koers winst verhouding is goed toepasbaar op bedrijven die stabiel zijn qua omzet en winstgevend zijn. Voor andere situaties gebruik ik de scenario analyse.

 

Leuk weetje: de gemiddelde koers winst verhouding van alle bedrijven was 15 zoals je las. Een koers van €15 en een winst per aandeel van €1. Jij krijgt dus €1 aan winst op een investering van €15, 1/15 = 7%. Deze 7% is het gemiddelde rendement van de beurs de afgelopen 100 jaar.

 

Scenario analyse 5 jaar

Hiermee bepaal je een koersdoel en de intrinsieke waarde van een aandeel. Een scenario analyse is beter om de waarde te bepalen van een aandeel, maar stukken ingewikkelder.


De formule voor een scenario analyse van 5 jaar:

Winst per aandeel jaar 5 * koers winst verhouding jaar 5


Bij deze methode bepaal je een scenario. Je bepaalt de winst per aandeel over 5 jaar door te kijken naar analistenverwachtingen van de winst en die van het management. Je vermenigvuldigt deze met de koers winst verhouding. Deze methode is gebaseerd op aannames. Deze hebben een significante invloed op de waarde van het bedrijf. Het kan daarom lastig zijn om deze te bepalen.


Scenario analyse in de praktijk

ASML heeft een winst per aandeel van €18. Analisten en het management verwachten een groei van 15% komende jaren. ASML handelde historisch gezien op een koers winst verhouding van 30.


De formule is dan als volgt:

Winst per aandeel €18 * 1,15^5 = €36 winst per aandeel jaar 5

Koers winst verhouding jaar 5 = 30


Winst per aandeel jaar 5 €36 * koers winst verhouding jaar 5 30 = koers €1.080 over 5 jaar.


Stel dat jouw rendementseis 12% per jaar is. Dan deel je die koers van €1.080 vijf keer (voor 5 jaar) door 1,12 (voor 12% rendement). Daar komt een waarde uit van €612. Op de rekenmachine toets je dus in: €1.080/1,12^5=€612.


Die €612 vergelijk je met de huidige koers. Ligt de koers lager dan de waarde van €612 dan is je aandeel ondergewaardeerd.


Zien hoe ik dit doe in de praktijk? Bekijk dan deze video voor de waardering van Adyen (vanaf minuut 16).


Liever zien hoe ik het op papier doe? Klik hier voor een artikel met mijn waardering van Renewi (onderaan).


Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je waarom je een aandeel moet waarderen, hoe je de waarde bepaalt en welke methodes ik hanteer. Waarderen is redelijk complex. Mocht je hierover meer vragen hebben, stel ze dan gerust.


Meer weten hierover?

Klik hier voor de podcast: hoe waardeer je een aandeel?


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page