Mythes over beleggen

Bijgewerkt: 17 feb 2020

Mythes over beleggen

Tijdens mijn Masterclass ‘beginnen met beleggen’ vorige week in Zwolle werd voor mij weer bevestigd dat er veel hardnekkige bezwaren leven over beleggen. De bezwaren om niet te beleggen zijn logisch maar vaak zijn ze niet waar. Daarom wil ik in deze blog de grootste mythes die leven ontmaskeren in de hoop dat meer mensen gaan beleggen. Want ik moet zeggen, het frustreert me ontzettend dat niet meer mensen uit mijn directe omgeving beleggen. De mythes:


1. Je hebt veel geld nodig om te beleggen.

Nee, als je € 20 per maand kan missen kan je prima starten met beleggen. Op de lange termijn kunnen zulke kleine bedragen leiden tot hele mooie dingen. Als je gedurende een periode van 30 jaar € 20 per maand belegt is de kans groot dat dit bedrag is gegroeid tot ruim € 23.000 (uitgaande van een rendement van 7% per jaar). Kun je misschien toch een jaartje eerder met pensioen. Het openen van een beleggersrekening is bovendien vrijwel altijd gratis.


2. Beleggen is risicovol.

Ja dat kan zeker als je niet weet wat je doet en grote risico’s neemt. Dat is het zelfde als je bij pokeren niet naar je kaarten kijkt en blind all-in gaat. Maar als je goed spreidt en belegt voor de lange termijn is de kans vrijwel nihil dat je geld verliest. Belangrijk hierbij is ook dat je gespreid aankopen doet. Dat wil zeggen over meerdere jaren koopt.


3. Je moet wel de juiste aandelen kiezen.

Het zelf gaan selecteren van aandelen is een vak op zich. Voor de beginnende belegger is het waarschijnlijk veel interessanter om een hele grote mand met aandelen te kopen. Ook wel indexbeleggen genoemd. Op die manier heb je de juiste spreiding en hoef je helemaal geen individuele aandelen te selecteren. Bovendien zijn de kosten extreem laag.


4. Beleggen kost veel tijd.

Het gros van de bevolking vindt beleggen niet het allerleukste wat er is. Ik snap hier niks van maar goed het is een gegeven. Het gros van de bevolking wil er dus zo weinig mogelijk tijd aan besteden. Je kan prima met een tijdsbesteding van maximaal 10 minuten per jaar toch profiteren van de mogelijkheden van beleggen. Open eenmalig een beleggersrekening en koop jaarlijks hetzelfde indexfonds en klaar is kees.


Tot slot

Wil je als beginnende belegger helemaal van A tot Z geholpen worden dan is mijn online cursus ‘beginnen met beleggen’ misschien interessant voor je. Ik laat je stap voor stap zien hoe je zelf kunt beleggen en je daarmee je geld voor je kan laten werken.

Lijkt het je leuk om in 1 dag te leren hoe jij de beste aandelen selecteert kom dan naar mijn masterclass.

79 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven