Rendement & Terugblik 2018

Rendement 2018 en wat te doen bij koersdalingen?


In dit artikel mijn rendement in 2018. Tevens een terugblik op het voor velen zware beleggingsjaar. Mijn netto rendement in 2018 was -10,0%. Gemiddeld betekent dit een rendement van 13,8% over de afgelopen 8 jaar. Mijn doelstelling is een netto rendement van gemiddeld 10% per jaar. In onderstaande tabel de rendementen van mij en de AEX index per jaar.


Terugblik 2018

December 2018 was de slechtste decembermaand voor aandelen sinds 1931. De Dow Jones verloor in één maand maar liefst 10%. De Brexit-impasse, de handelsoorlog en afkoelende economieën in verschillende delen van de wereld lieten aandelenmarkten in 2018 sidderen. De Chinese aandelenmarkt verloor maar liefst 25% in 2018. Ook Duitsland had het zwaar te verduren met een verlies van 18%. Na een periode van 10 jaar met vrijwel alleen maar stijgingen werd het ook wel tijd voor een forse correctie.


Veel particulieren zijn begin 2018 voor het eerst begonnen met beleggen. Helaas, zoals zo vaak, op een hoogtepunt. In januari 2018 stroomde er veel geld naar de aandelenmarkten. In december is het andersom en verkochten veel beleggers hun aandelen.


Beleggers kunnen bij forse koersdalingen ontmoedigd raken. Kan ik het wel? Kan ik niet beter stoppen en alles veilig op een spaarrekening zetten? Dit zijn legitieme vragen die bij menig belegger opspelen. Bij twijfel of aandelen voor de toekomst wel de juiste keuze zijn pak ik altijd de grafiek van de Amerikaanse professor Siegel erbij. Ik raad, voor de liefhebber, ook zijn boek “Stocks for the long run” aan.


De grafiek geeft aan dat aandelen als beleggingscategorie alle overige categorieën compleet vernederen. Had je bijvoorbeeld in het jaar 1802 voor een $ 1 aandelen gekocht was dit in 2011 bijna $ 700.000 waard. Dit betekent een rendement na inflatie van ongeveer 7% per jaar. Obligaties en goud komen daar bij lange na niet bij in de buurt. Op de lange termijn zijn aandelen dus superieur.


Op de korte termijn kunnen aandelen fors dalen zoals ook in 2018 gebeurde. Misschien dat 2019 weer een slecht jaar wordt. Dit valt helaas niet te voorspellen. Daarvoor is de wereld te complex. Mijn advies is dan ook: blijf uit de buurt van mensen of instituties die menen te kunnen voorspellen waar aandelen over een jaar staan.


Wat wel te doen?

Doordat aandelen op de lange termijn vrijwel alleen maar omhoog kunnen raad ik iedereen die zelf wil beleggen aan om periodiek aandelen te kopen. Periodiek betekent, bijvoorbeeld elk jaar, voor een vast bedrag aandelen te kopen. Door periodiek geld in aandelen te stoppen koop je soms te duur en soms te goedkoop. Op de lange termijn maakt dit dan niet uit. Wanneer je dit gespreid in een mandje aandelen doet zal je rendement op de lange termijn ongeveer 7% per jaar zijn. Een stuk beter dan een spaarrekening.


Wil jij in 1 dag leren hoe je de beste aandelen selecteert? Kom naar mijn Masterclass.


Een gezond 2019 gewenst!

42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven