Rijk worden met daytraden?

Wie wil dit nou niet? Op je laptop in een tropisch paradijs geld verdienen en rijk worden met daytraden. Veel daytrade adverteerders op sociale media beloven dit soort sprookjes. Vooral jongeren zijn logischerwijs gevoelig voor dit snelle geld en worden massaal bestookt met ads. Is deze droom enigszins redelijk? Wat zegt de wetenschap over daytraden?


Professor Barber (2004) van de Universiteit van California deed onderzoek naar de rendementen van 130.000 daytraders en kwam tot de conclusie dat maar liefst 80% van alle daytraders geld verliest.


Ja je leest het goed, niet alleen magere rendementen maar zelfs het verliezen van geld. In een vervolgonderzoek tonen Barber & Lee (2013) aan dat meer dan 99% van alle daytraders belabberd slechte rendementen maakt.


Hoe kan dat?

1) Daytraders maken door veel te handelen veel transactiekosten wat ten koste gaat van het rendement.

2) Daytraders overschatten hun eigen kwaliteiten. Daytraders verwachten met weinig moeite snel rijk te worden. Daarom lijkt het ook zo aantrekkelijk.


Het leven werkt helaas anders. Gemiddeld krijg je in je leven ongeveer wat je verdient. Hopen op snelle rijkdom zonder enige moeite is vrijwel altijd een illusie.


Succesvol beleggen vergt studie en geduld. No pain, no gain.


Ps. In de podcast hebben we een aantal keer de oproep gedaan om in gesprek te gaan met een succesvolle particuliere daytrader. We willen graag alle beleggingsvormen bespreken. Die oproep staat nog steeds.

169 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven