Trap jij in een mooi verhaal?

November was een bizarre maand waarin de MSCI Wereld Index met maar liefst 13% steeg. Vaccinnieuws stuwde beurskoersen veelal tot recordstanden. De stroom aan goedkoop geld door de centrale banken in de wereld vindt zijn weg richting de aandelenmarkt. Gratis geld stroomt niet alleen naar aandelen maar ook naar vastgoed, crypto en zelfs naar obligaties ondanks de lage rentestanden.

Als je zo dapper was om in maart met beleggen te beginnen kijk je aan tegen enorme winsten. Het maakt vrijwel niet uit wat je toen had gekocht. Inmiddels zijn de waarderingen flink aangetrokken, zodat je niet meer willekeurig een aandeel kan kopen, maar daadwerkelijk onderzoek moet doen.


Wat ik bizar vind zijn de waarderingen van de zogenaamde ‘story stocks’. Dit zijn veelal bedrijven met een prachtig groeiverhaal zoals Virgin Galactic dat commerciële ruimtereizen wil aanbieden.

Of in Nederland de elektrische laadpalen spelers Alfen en Fastned.

Of de recente beursgang van softwarebedrijf Palantir dat stoer doet Bin Laden opgespoord te hebben met hun slimme software.

Of de hele elektrische autorevolutie waarbij bedrijven als NIO en Tesla niet af te remmen zijn.


Allemaal hebben deze bedrijven 1 ding gemeen. Ze beloven een fantastische toekomst.

Het zijn zogenaamde ‘story stocks’. Deze bedrijven met prachtige verhalen verleiden beleggers om zonder een kritische blik hun aandelen te kopen.


De kans is groot dat een belegger die veel van deze ‘story stocks’ in portefeuille heeft niet veel tijd besteed aan een waardering van de bedrijven. Dat is ook meteen het verleidelijke aan ‘story stocks’. Die koop je omdat je gelooft in het verhaal.


Dit maakt ‘story stocks’ extreem vatbaar voor hypes. En je weet wel hoe de meeste hypes eindigen voor beleggers.

Velen lijken bij ‘story stocks’ te vergeten dat er ook een kans is dat de toekomst anders gaat uitpakken. En dat veel van deze bedrijven de groeibeloftes niet waar gaan maken. Dit terwijl ze wel gewaardeerd zijn voor een perfecte toekomst.

Bedrijven die nu hard groeien en vervolgens de hooggespannen verwachtingen niet kunnen waarmaken gaan extreem hard omlaag. Kunnen simpel halveren in een maand.

De beurskoersen van deze bedrijven zijn gemiddeld extreem veel harder gestegen dan de onderliggende intrinsieke waarde.

En ja, enkele van deze ‘story stocks’ zijn waarschijnlijk de koningen van de toekomst. Dus als je er op individuele basis 1 uit pikt kan je geluk hebben en de jackpot winnen.

Koop je echter een mand met ‘story stocks’ om je risico te spreiden dan ga je nat. Simpelweg vanwege de extreem hoge gemiddelde waardering van deze aandelen.

Beleggen zonder waarderen staat gelijk aan gokken. Dat kan best een tijdje goed gaan maar uiteindelijk betalen gokkers de prijs.


Beleggers die waarderen behalen betere rendementen.

Een aandeel waarderen leer je uiteraard in ons DIY Membership dat 1 december gelanceerd is. De eerste deelnemers zijn al fanatiek gestart en erg enthousiast.

Start direct via deze link: https://www.rowannijboer.nl/membership

Op maandag 28 december geef ik een gratis online Masterclass, met als onderwerp: Is een goed bedrijf altijd een goede belegging?

Deelname is gratis. Je kan je inschrijven via deze link: https://www.rowannijboer.nl/evenementgegevens/gratis-online-masterclass-is-een-goed-bedrijf-altijd-een-goede-belegging


82 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven