Weinig tijd en toch goede beleggingsresultaten behalen?

“Hoe kan je met weinig tijd toch goede beleggingsresultaten behalen?” en  “Waar vind je interessante nieuwe beleggingstips?” Twee vragen die wij deze week kregen van een beginnende belegger.  Ons advies: Kijk naar de beleggingsgoeroe’s! Zij zijn de grote succesvolle beleggers op deze aarde. Vaak hebben ze gedurende een periode van minimaal 20 jaar uitstekende rendementen geboekt. Het volgen van hun beleggingskeuzes kan dan ook leiden tot fraaie rendementen. Zelf besteden wij ook veel tijd aan het volgen van de beleggingsgoeroe’s.


Hoe werkt het volgen van goeroes?

Elk kwartaal moeten grote Amerikaanse beleggers hun aan- en verkopen openbaar maken bij de toezichthouder. Deze transacties worden 45 dagen na elk kwartaal openbaar gemaakt. De gebruiksvriendelijke website www.dataroma.com verzamelt en ordent al deze gegevens. Op deze website zijn alle posities en aan- en verkopen van goeroes geregistreerd. Koopt een goeroe op grote schaal aandelen in een bedrijf, dan kan het interessant zijn hierop mee te liften door de aandelen ook te kopen. De achterliggende gedachte is dat de goeroes hun huiswerk doen en de aankopen extreem goed onderzocht hebben. Hierdoor lift je dus gratis mee op hun succes. Beter goed gejat dan fout bedacht.


Wat zijn de risico’s?

Uiteraard is niet elke goeroe even goed. In de volgende paragraaf geven wij goeroes die wij hoog hebben zitten. Zelfs de allergrootste goeroe maakt fouten. Volg een goeroe dus niet blind en denk zelf na. Spreid ook je risico door aandelen in verschillende bedrijven te kopen. Doordat pas 45 dagen na een kwartaal posities openbaar worden kan het zijn dat de beurskoers inmiddels fors is opgelopen en de kans op rendement is verkeken. Het kan zelfs zo zijn dat de goeroe inmiddels alweer verkocht heeft. Dus hou de website elk kwartaal goed in de gaten.


Welke goeroes zijn echt goed?

De afgelopen jaren lazen we boeken van en over verschillende Amerikaanse goeroes en hun beleggingsfilosofie. Enkele goeroes die wij de afgelopen jaren bestudeerden en volgens ons goeroestatus verdienen geven we in willekeurige volgorde: Guy SpierMohnish PabraiWarren BuffettDavid Einhorn, Bill Nygren, Lou Simpson en Seth Klarman. De eerste 4 beleggers hebben toegankelijke boeken geschreven, die essentieel zijn voor de leergierige belegger. Hieruit leer je meer over hun beleggingsfilosofie. Deze goeroes hebben allemaal gemeen dat ze voor de lange termijn beleggen en geloven in waardebeleggen. Hier geloven wij ook in. Mocht je een vraag hebben naar aanleiding van deze blog of één van de boeken, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!


Wil jij in 1 dag de belangrijkste lessen van de beste beleggers ter wereld leren? Kom naar mijn Masterclass!

75 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven