top of page
009PTF_9197-3.jpg

Rowan Nijboer Beleggen

Gelijkgestemde beleggers bij elkaar brengen

Gezien in:

Het ultieme spel

Misschien ken je Warren Buffett, de beste belegger ter wereld. Buffett is een waarde belegger. Ik ben zeker geen Buffett maar ik ben wel een waarde belegger in hart en nieren.

 

Bij waarde beleggen vergelijk je de beurskoers met de daadwerkelijke waarde van een aandeel. De koers is de prijs die je betaalt maar dat hoeft niet gelijk te zijn aan de waarde. Simpel gezegd wil je 50 cent betalen voor iets wat één euro waard is. Zolang je minder betaalt dan de waarde is de kans groot dat de koers op den duur richting de daadwerkelijke waarde zal stijgen.

 

Mede geïnspireerd door de lessen van andere goeroe beleggers, het lezen van 500+ boeken en het afronden van 4 universitaire masters. Kreeg mijn eigen strategie langzaam vorm over de jaren. In een zeer simpele vorm probeer ik de volgende 4 vragen te beantwoorden. Als het antwoord op de 4 vragen ‘JA’ is, dan is de kans op succes een stuk groter.

In mijn boek ga ik dieper in op de volgende vragen en help ik je bij het voorkomen van dure fouten door het delen van vele (dure) praktijkvoorbeelden. 

 

1. Begrijp ik het verdienmodel?

2. Beschikt het bedrijf over een competitief voordeel?

3. Wordt het bedrijf geleid door fenomenaal management?

4. Betaal ik een eerlijk prijs?

065PTF_9370-3.jpg

Rowans portefeuille

Beleggen in absolute kwaliteitsbedrijven

Hieronder zie je in het kort de belangrijkste checks zodat alleen de beste bedrijven in mijn portefeuille komen. 

 

1. Begrijp ik tot in de kern hoe het bedrijf het zijn geld verdient

2. Beschikt het bedrijf over een sterk competitief voordeel

3. Wordt het bedrijf geleidt door fenomenaal management 

4. Komen mijn bedrijven juist beter uit een eventuele crisis

5. Betaal ik een eerlijke prijs voor het bedrijf (waardering)

In elke aankoop die ik doe zit minimaal 100 uur onderzoek. Ik doe vaak maar een paar transacties per jaar. Mijn portefeuille is compact met 8-12 posities. Hierdoor is elke beslissing van belang en mijn focus groot. 

Met deze strategie heb ik de afgelopen 13 jaar een 13.5% CAGR rendement per jaar behaalt

Laadkoning Fastned met CFO van Dijk-3.png
Roze en Blauw Vormen Modern Memphis Games Influencer Instagram Highlight Cover Set (Video)

Mijn systeem

In 2022 verscheen mijn eerste boek 'Aandelen Selecteren als een Pro' waarvan inmiddels 5.000+ exemplaren zijn verkocht. In dit boek ga ik dieper in op mijn strategie en leg ik uit hoe ik de afgelopen 12 jaar de index heb verslagen.

mockup-of-a-paperback-book-over-a-customizable-surface-30931.png
My project-4.png
WhatsApp Image 2022-12-14 at 6.50.05 PM (1).jpeg

Hoe het voor mij begon

Mijn pa zette me op mijn 15e voor de tv en liet de beurskoersen zien op teletekst. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik was gefascineerd door het concept dat je je geld voor je kon laten werken. Je kon geld verdienen door niks te doen. Dit laatste bleek een misvatting.

 

Op mijn 18e begon ik met mijn eigen geld te beleggen in aandelen. Geld verzamelt met bijbanen op de akkers en de krantenwijk. Ik kocht onder meer aandelen SNS Reaal vlak voor de financiële crisis in 2008.

 

Dat was een erg pijnlijke ervaring. Ik begon alles en iedereen de schuld te geven van deze deceptie. Bijvoorbeeld de CEO van SNS. De CEO had me immers verteld dat SNS een Nederlandse bank is en de financiële problemen zich in Amerika afspelen. Bovendien betalen we een mooi dividend. En banken zijn toch veilig?

 

Achteraf terugkijkend was ik vooral heel dom. Ik had zelf niet goed onderzoek gedaan en vertrouwd op de mening van anderen. Op de één of andere manier triggerde dat mijn interesse. Hoe kan het dat mijn geld zo snel verdampte?

 

Ik ging onder meer op de Universiteit Finance studeren om hierachter te komen. Ik ontdekte langzaam wat werkt en wat niet werkt op de beurs. Bovenal leerde ik de afgelopen 20 jaar veel uit de 500+ boeken die ik las over beleggen.

"Rowan Nijboer heeft de Hoofboschprijs 2015 gewonnen voor zijn scriptie 'Combining Value and Capital Return Strategies.

 

"Het onderzoek bevestigt volgens de jury dat beleggen in ondergewaardeerde aandelen van waardebedrijven met een goed track record rendabeler is dan beleggen in aandelen van ondernemingen waarvan de markt hoge groeiverwachtingen heeft."

hoofbosch prijs.webp

Beleggen werd mijn grote passie. Het is voor mij de mooiste bijzaak van het leven en ik heb het geluk gehad dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Het leuke is dat de meeste hobby’s geld kosten maar dat beleggen als hobby je juist geld oplevert.

Overigens kan je ook makkelijk geld verliezen als je de verkeerde dingen doet. Bovendien gaat de beurs op de korte termijn alle kanten op. Op de lange termijn gaat de beurs echter omhoog. Als je hier bent omdat je denkt snel rijk te kunnen worden met beleggen kan ik je niet helpen. Ik geloof dat hier geen magische formule voor is. Beleggen maakt je rijk maar alleen op de lange termijn zolang je geen domme dingen doet.

 

De afgelopen 12 jaar behaalde ik door te beleggen in aandelen een gemiddeld rendement van 13,3% per jaar.

bottom of page