top of page

4 Signalen dat beleggen niet voor jou is

Wanneer ik met mensen praat over beleggen geef ik vaak aan, hoe eerder je begint hoe beter! Dat heeft alles te maken met rendement op rendement. Daarmee stijgt je vermogen meer dan je zou durven dromen. Toch vind ik het ook goed om te praten over voor wie beleggen niet is. Ik geloof namelijk dat iedereen kan beleggen, maar niet dat beleggen voor iedereen is.


Beleggen is niet voor jou als..


#1 Je jouw geld niet langer dan 5 jaar kan/wilt missen.

Dat heeft alles te maken met de korte termijn willekeur van de aandelenmarkt. Professor Siegel laat met wetenschappelijk onderzoek zien, dat de aandelenmarkt op de lange termijn maar één kant op gaat, en dat is omhoog. Maar op de korte termijn zien we (soms hevige) fluctuaties.


Het coronavirus geeft een goed voorbeeld van de willekeur van de aandelenmarkt. Op dit moment staan aandelen meer dan 20% lager dan een paar weken geleden! De afgelopen 200 jaar is zo’n dip altijd goed gekomen en op de lange termijn herstelt de aandelenmarkt zich altijd weer tot boven het niveau van de dip (onderzoek Siegel). Maar je kunt je voorstellen dat als je precies nu je geld van de beleggingsrekening wilt halen, je van een koude kermis thuiskomt. Je geld is aanzienlijk geslonken. Op de lange termijn groeit het weer terug naar zijn niveau van voor de coronadip, maar op de korte termijn is de dip een feit en weet je niet welke termijn de aandelenmarkt nodig heeft om te herstellen.


Je geld nu van de beleggingsrekening moeten halen is dan ook een slechte deal. Geef de aandelenmarkt de tijd en je geld ‘groeit’ weer terug en zal zelfs weer meer waard worden, mits je in de juiste beleggingen zit. Haal het er nu af en je hebt gegarandeerd verlies gemaakt. Daarom druk ik iedereen altijd op het hart: Beleg alleen met geld dat je kan missen voor de lange termijn!


#2 Voor de financieel gestreste mensen

Als geld een hele belangrijke rol speelt in jouw leven en met name als je ervaart dat je er altijd te kort van hebt, dan is beleggen wellicht niet voor jou. In het stuk hierboven beschreef ik dat er sprake kan zijn van forse dippen af en toe. Beleggen is niet bedoeld als een extra stressfactor in je leven wanneer de aandelenmarkt het slecht doet. Vind je het moeilijk om dat geld los te laten en goed te slapen tijdens een dip, dan kun je beter niet gaan beleggen.


#3 Als je grootste behoefte die van comfort en zekerheid is.

Tony Robbins omschrijft 6 menselijke behoeftes die we allemaal in meerdere of mindere mate hebben. Sommige mensen hebben meer behoefte aan zekerheid, waar anderen graag een afwisselend leven willen. Sommige mensen vinden liefde en verbinding met anderen het belangrijkste, waar anderen het waardevoller vinden om als belangrijk te worden gezien. Waar je behoefte aan hebt is niet goed of fout, maar gewoon wie ‘jij’ bent.


Alleen wanneer jouw behoefte heel erg leunt naar zekerheid en comfort, denk dan na of beleggen echt bij je past. Soms zal beleggen oncomfortabel voelen. Bijvoorbeeld wanneer de beurzen het slecht doen (zoals nu) en je geïnvesteerde geld minder waard wordt. Het zal soms ook wat onzeker voelen. ‘Mijn investering daalt, komt het allemaal wel goed?’ Ga nooit beleggen als je je daar niet prettig of zeker bij voelt.


#4 Wanneer je jouw geld echt niet kan missen

Het voelt misschien als een inkoppertje na de tekst hierboven. Beleg niet met geld dat je niet kunt missen! Wat mij betreft is dat de nummer 1 vuistregel. Maar ik wil er nog wel iets aan toevoegen.


Veel mensen ‘voelen’ dat ze geen geld kunnen missen. Iedere maand leven ze van loonstrookje naar loonstrookje. Het feit is helaas, dat als je hier geen verandering in maakt, je dit ook altijd zult blijven doen. Creëer bij jezelf de prioriteit om geld opzij te zetten.


Je kunt aan het volgende denken: Als er echt een noodsituatie ontstond, waardoor je 50 euro per maand aan iets moest besteden. Zou je dat dan lukken? Waarschijnlijk wel. Je zou iets vaker de goedkope boodschappen halen, wellicht een keer minder uiteten of ThuisBezorgd (heb ik een leuke podcast over!) of je verkoopt die Playstation die toch al zolang niks staat te doen. En als je het echt wilt doen als een pro, dan zorg je dat het geld eraf gaat voor je het kunt uitgeven. Bijvoorbeeld door een automatische overschrijving naar je beleggingsrekening. Je past je gedrag namelijk zeer makkelijk aan je inkomen aan. Wanneer het geld er gelijk af gaat, pas je je aan iets minder inkomen zo aan.


Ik beloof dat een kleine onthouding nu, zal leiden tot grote rijkdom in de toekomst.


260 weergaven

Wekelijks mijn inzichten ontvangen?

Ontvang elke zondag alles over beleggen in je inbox

Samen met 4.500 lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, boekentips, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page