top of page

Aandeel Basic-Fit versus Action

Hoe fit is Basic-Fit?

Velen zijn lyrisch over het aandeel Basic-Fit. Het bedrijf heeft 1303 clubs en kan in sneltreinvaart Europa veroveren. Maar in de kern is het verdienmodel uiterst zwak. Dat kan ik het beste uitleggen aan de hand van het soortgelijke Action.


De overeenkomsten Basic-Fit en Action

Beide bedrijven richten zich op betaalbaarheid om zo concurrenten uit de markt te drukken. Beide groeien hard in volwassen eindmarkten. Beide bedrijven proberen Europa te veroveren met in elk land hetzelfde concept. En beide bedrijven hebben dezelfde aandeelhouder met 3i.


Het idee voor dit stuk kwam van Max die als lid een geweldige analyse schreef over 3i. Je kan namelijk alleen indirect aandelen in de Action kopen door in 3i te beleggen. Deze private equity maatschappij is beursgenoteerd in de UK. 3i bestaat voor circa 70% uit één investering, namelijk de Action.


3i staat ook bekend als dé partij die Basic-Fit naar de beurs bracht om zo hun belang te gelde te maken. Nog altijd hebben ze een belang van iets meer dan €100 mln in Basic-Fit maar het merendeel is op de beurs verkocht de afgelopen jaren.


Je zou denken dat ze met Action hetzelfde trucje gaan doen maar niets is minder waar. Daar waar 3i Basic-Fit na een paar jaar naar de beurs bracht, blijven ze zitten in Action. En ze investeerden zelfs al in 2011 in Action, nog voor de investering in Basic-Fit. Het is hoogst ongebruikelijk dat private equity zo lang blijft zitten. Normaliter 5-7 jaar en dan flink cashen.


Waarom casht 3i met Basic-Fit en niet met Action? Alhoewel ze hun kaarten niet laten zien, kan je het wel ruiken. Tenminste als je de cijfers bestudeert.


Action versus aandeel Basic-Fit

Action is een cashmachine. Sinds 2011 trakteerde 3i zichzelf al op in totaal zo’n €2 mld aan dividend van Action. Basic-Fit heeft nog nooit geld teruggegeven en dat gaat ook nog jaren duren. Basic-Fit kan nog steeds niet zijn eigen broek ophouden en zichzelf financieren. Action kan dat al sinds mensenheugenis. Dit terwijl beide hard groeien en dit jaar ruim 200 vestigingen openen.


Waar zit dit grote verschil hem precies in?

Als Basic-Fit een vestiging opent, kost dat €1,2 mld aan uitgaven. Dit is een uitgave nog voordat het eerste lid binnen is. Vervolgens kent een gym vooral het eerste jaar ook nog eens aanloopverliezen. Zoals je zult begrijpen, zit de sportclub niet vanaf dag 1 vol met 3000 leden. Dat heeft tijd nodig. De huur en overige vaste kosten zoals energie betaal je wel vanaf dag 1.


Bij de Action is dit precies andersom. Ja het openen van een vestiging kent ook een uitgave. Maar meer dan een paar kassa’s en wat rekken heb je niet nodig. Dat kost zo’n €400.000 en dus maar een derde van de €1,2 mln bij Basic-Fit. Action claimt dat deze investering in één jaar is terugverdiend. Basic-Fit doet daar minimaal vijf jaar over.


Ook levert een Action filiaal vanaf dag 1 geld op. Hoe kan dat? Klanten moeten toch ook de Action vinden? Jawel, maar zodra de spullen van de leverancier in de schappen ligt, gaat de betaaltermijn lopen. De Action betaalt pas 60 dagen nadat de spullen zijn ontvangen. De klant geeft vanaf dag 1 geld uit. Hoe meer filialen de Action opent, hoe harder de kasstromen stijgen.


Onderaan de streep is de Action altijd zwaar winstgevend en genereert het riante vrije kasstromen. Dat lukt Basic niet en komt puur door de aard van business. De Action spuugt cash uit terwijl Basic-Fit cash vreet. Dat zie je terug in de rendementen voor aandeelhouders. Beide bedrijven waren 10 jaar geleden ongeveer evenveel waard. En hoe zit het nu met de waardering?


De action staat nu voor €14 mld in de boeken bij 3i. Het bedrijf heeft 53% van de aandelen. Het bedrijf is dus in totaal zo’n €26 mld waard, aldus 3i.


Basic-Fit zit onder de €2 mld. Een gigaverschil.


Hoe zit het per vestiging?

De Action heeft er 2366 versus 1303 voor Basic-Fit. Een Action vestiging is zo’n €11 mln waard. Terwijl een Basic-Fit club zo’n 1,4 mln waard is op basis van de huidige marktkapitalisatie. Dat is volgens mij een all-time low bij Basic-Fit.


Beleggers moeten niet vergeten dat beide bedrijven hoge schuldposities met zich meetorsen. De Action wordt zoals gebruikelijk leeggemolken door private equity en steekt zich in de schulden om dividenden te betalen. Basic-Fit steekt zich in de schulden om te groeien.


Veel Nederlandse beleggers zijn gefocust op het prachtige groeiverhaal van Basic. Europa veroveren met een duidelijk verhaal. Bovendien is een club volgens Basic na twee jaar rendabel als je kijkt naar het rendement op het geïnvesteerde vermogen. Dat zal allemaal wel. Dit is dan ook geen blog om Basic-Fit de grond in te trappen. Puur om te laten zien dat Basic geen Action is. Je hebt baas boven baas. Of zoals 'The Boss' Bruce Springsteen het zong in het nummer Tunnel of Love:


"You've got to learn to live with what you can't rise above"

Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

コメント


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page