top of page

Aandeel Melexis kopen of verkopen: CMD 2023

In Nederland zijn chippers als ASML en Besi mateloos populair. En dat is terecht getuige de trackrecords en de fantastische bijdrage die ze leveren aan de mensheid. In België hebben ze ook zo’n bedrijf genaamd Melexis. Wil je aandelen Melexis kopen of verkopen? Lees dan snel verder.


Melexis kopen of verkopen?

Jan en ik reden afgelopen maandag naar het Belgische Ieper waar het behoorlijke stormde. Maar tijdens de investor day de volgende dag ervaarden we bij Melexis een baken van rust. Een bedrijf dat tot in de haarvaten gericht is op de lange termijn en waar ze zich niet gek laten maken zoals we ook in de deep dive van deze zomer lieten zien. Hier laten we ook weten wat wij van Melexis vinden. Ook lees je meer erover in deze brief. Jij kan dan zelf bepalen of je het aandeel Melexis wil kopen of verkopen.


Trackrecord aandeel Melexis

En het trackrecord van Melexis? Ondanks de afgelopen paar magere beursjaren is het jaarlijks rendement 14% over de afgelopen 20 jaar. En het bijzondere? De omzet van Melexis komt voor 90% uit de manisch depressieve auto-industrie.


Zo zitten er in elke Tesla die van de band rolt zo’n 60 chips van Melexis. Om je een idee te geven van het type chips van Melexis heb ik onderstaand plaatje uit het slidedeck van Melexis gekopieerd:


Melexis kopen of verkopen: chips Tesla

Marktgroei Melexis

Om te bepalen of ik aandelen Melexis zou kopen of verkopen moet ik meer weten over de markt. Daar waar Tesla hard is gegroeid is de auto-industrie als geheel in de afgelopen jaren niet gegroeid. Al jaren worden er net minder dan 100 mln auto’s wereldwijd geproduceerd. Dit is een extreem volwassen markt getuige ook de lage verwachte groei van 1,7% de komende jaren zoals onderstaand te zien.


Aandeel Melexis kopen of verkopen: marktgroei

Als belegger wil je het liefst je geld steken in eindmarkten die groeien. Dat maakt je leven gewoon veel eenvoudiger. Alfen kan meesurfen op de energietransitie. Amazon kan surfen op de groei van de cloud. Executie van het management bepaalt uiteindelijk of je ook winstgevend mee kan surfen. Als dat lukt is succes vrijwel gegarandeerd.


Maar Melexis heeft dus geen eindmarkt die groeit. Toch kondigde het management nieuwe groeidoelstellingen aan waarbij Melexis minimaal 10% omzetgroei per jaar wil realiseren tot aan 2030. Dat kan dan maar op één manier.


Groei aandeel Melexis

Je dacht misschien door prijsverhogingen. Maar dat is het niet in het geval Melexis. Sterker nog. Op de lange termijn dalen de prijzen van de chips die Melexis verkoopt met 3% per jaar. De afgelopen 3 jaar was dat tijdelijk anders door de schaarste maar dat is nu helemaal gedraaid.


Tijdens de lunch spraken we met CEO Marc Biron en die vertelde dat prijsverhogingen inmiddels weer onbespreekbaar zijn in gesprekken met klanten. Daar heeft een ASML als monopolist het toch net iets makkelijker.


Melexis chips per auto

Melexis wil vooral het aantal chips per auto verhogen. Dat is de afgelopen 10 jaar goed gelukt, dus waarom zou het de komende 10 jaar niet lukken kun je je afvragen. Maar het is niet makkelijk om op deze manier te groeien.


Het makkelijke deel is misschien wel dat er in elektrische auto’s veel meer chips gaan. In een Tesla zitten er 3000 en het lijkt alleen maar toe te nemen. Op deze golf kan Melexis dan weer wel meesurfen.


Maar het is geen makkelijke golf want met Infineon en NXP zijn er serieuze kapers op de kust. Je zult voor een deel marktaandeel moeten winnen ten koste van concurrenten. En dat wil natuurlijk elke speler.


Melexis heeft hier het voordeel van de cultuur. Zo spraken we bij de investor day 2 extreem passievolle wetenschappers die net een patent hadden aangevraagd voor een nieuwe toepassing van een chip. Hier waren ze dus al 5 jaar mee bezig. En nu gaan ze er pas mee de boer op. Dat zijn heel veel kosten die gemaakt worden. Niet elk bedrijf is zo bezig met de lange termijn als Melexis.


Je kan de capital markets day hier terugkijken. Dan krijg je een beter beeld wat Melexis precies doet. Melexis zal geen hoogvlieger zijn zoals Nvidia. Dat kan ook niet met een doelstelling van 10% omzetgroei. Maar ik acht de kans op succes de komende 10 jaar vrij hoog. Ook getuige de acceptabele waardering van 16 keer de winst.


Maar uiteindelijk is regel 1 bij beleggen om geen geld te verliezen. Op naar de risico's.


Risico's aandeel Melexis

Om te bepalen of ik Melexis zou kopen of verkopen, wil ik weten welke risico's ik loop. Dit zijn twee fundamentele risico's bij het aandeel Melexis.


1. Melexis China

Westerse autobouwers met uitzondering van Tesla worden langzaam verdreven uit China. Niet vanwege de politiek maar omdat de Chinezen zoals BYD gewoon erg goed zijn in het maken van goede auto’s voor de juiste prijs. Lokale Chinese partijen kunnen de Melexis chips gaan kopiëren. Dat kunnen ze gemakkelijk. De chips van Melexis zijn relatief eenvoudig en kosten bijvoorbeeld ook maar zo’n 50 cent per stuk. Dat laatste is ook gelijk een voordeel want grote kostenbesparingen zijn er voor de producent dan niet te halen door het zelf te gaan doen. Melexis is zich bewust van de intensieve concurrentie in China. Maar wat als wij als Europese consument over een paar jaar overstappen op Chinese auto’s. Dit is moeilijk voor te stellen. Maar als de kwaliteit gelijkwaardig is en de prijs veel lager zullen consumenten snel overstappen. Dit zou ik typeren als het kleine fundamentele risico.


2. Zelfrijdende auto

De zwarte zwaan voor Melexis is de volledig zelfrijdende auto. Als we in de toekomst met robottaxi’s naar het werk gaan zullen er veel minder auto’s nodig zijn. Dan kan je het aantal chips per auto nog zo laten stijgen. In een fors krimpende markt is er niets te winnen.


Musk roept al sinds 2016 dat de zelfrijdende auto er komt. Met enige vertraging krijgt Musk vaak gelijk las ik in zijn laatste biografie. Maar wanneer komt de zelfrijdende auto er?


Over 5 of 10 jaar of 50 jaar? Het lijkt me dat hij er komt want het is technisch haalbaar. De vraag is alleen wanneer. En dat hij er komt is goed voor de wereld want het aantal ongelukken zal dramatisch verminderen. En het aantal benodigde auto’s implodeert wat goed is voor de planeet. Alleen het zou per saldo niet goed voor Melexis zijn.


Aan de cultuur en het leiderschap zal het waarschijnlijk niet liggen. Een prachtig bedrijf uit Belgie. Hier zie je Jan en ik met CEO Marc Biron vlak voordat we de fabriek in gingen.


Aandeel Melexis kopen of verkopen: CEO

Na het lezen van dit stuk heb je hopelijk meer info over het aandeel Melexis. Je kan nu zelf bepalen of je het aandeel Melexis wil kopen of verkopen. Wil je meer info hierover? Leden hebben toegang tot de deep dive met alle info over dit Belgische topbedrijf!


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page