top of page

Aandeel Netflix kopen of verkopen

We zoomen vandaag in op Netflix. Wil je het aandeel Netflix kopen of verkopen, lees dan mee. Leer aan de hand van mijn lessen en gemaakte fout. Die deel ik graag met je zodat jij deze niet maakt. Daar word jij een betere belegger van.


Inhoud


Aandeel Netflix kopen of verkopen

Hier komt het. In mijn boek heb ik het vooral over fouten bij aandelen die ik wél gekocht heb. Maar in euro's heb ik de meeste schade opgelopen door aandelen niet te kopen. En dan heb ik het over bedrijven die je goed op je vizier hebt liggen maar waar je toch de trekker niet overhaalt. Een soort kans voor open doel.


Aandeel Netflix kopen of verkopen

Zo'n fout is Netflix. Het begon als volgt. We hadden er een deep dive over gemaakt voor leden van het lidmaatschap op 16 november 2021. De koers stond toen op $680. Mijn conclusie was dat de wereld de komende decennia volledig naar streaming zou gaan. En dat er maximaal 2 of 3 winnaars gaan zijn.


Streaming is een wereld waar schaalvoordelen tot in het uiterste benut worden. Immers, het maakt nogal uit of je de kosten van een film kan spreiden over 100 of 500 mln klanten. Geen hogere wiskunde dit. Maar dit maakt wel dat de markt naar een oligopolie gaat tenderen. En de winnaars zullen extreem winstgevend worden.


Netflix en de markt

Netflix was in 2021 met afstand de schaalspeler. Met heel veel directe concurrenten die twee zaken gemeen hadden:


1. Allemaal zwaar verliesgevend.

2. De concurrenten hebben met uitzondering van Amazon Prime een veel hogere 'churn' (stoer woord voor percentage van de opzeggers).


De twee grotere concurrenten waren en zijn Disney+ en Amazon Prime. Deze groeiden zelfs harder dan Netflix. Maar ook met onhoudbare verliezen op hun streamingdiensten. Dit is vol te houden totdat aandeelhouders protesteren, wat ze dus later deden. Alleen Netflix was als schaalspeler behoorlijk winstgevend.


Kortom, het was behoorlijk duidelijk voor me dat Netflix over 10 jaar op zijn minst een podiumplaats zou pakken. Waarom kocht ik toen niet? De waardering. Als ik de sommetjes maakte kwam ik op een jaarlijks rendement van 8,5% per jaar, te weinig voor mijn rendementseis. Helaas pindakaas.


En wat doe je dan als slimme belegger? Toevoegen aan de watchlist. Je weet dat de meeste bedrijven vroeg of laat koopwaardig worden. En dan kun je direct toeslaan. Je hebt immers het bedrijf dan al bestudeerd.


Crash Netflix

Alsof het een spannende serie was werd ik al snel op mijn wenken bediend. De koers daalde in 6 maanden met 74%. Als ik nu de waarderingssommetjes zou maken, voldeed het ruim aan mijn rendementseis.


Ik kan allerlei factoren bedenken waarom ik niet heb gekocht. Zoals dat mijn eigen aandelen ook fors daalden en ze dus aantrekkelijker werden. Of dat Netflix daadwerkelijk dat kwartaal het aantal abonnees had zien slinken. Of dat superbelegger Bill Ackman Netflix had gedumpt.


Bovenstaande argumenten zijn, in meer of mindere mate, redenen om rekening mee te houden. Maar als ik echt eerlijk ben, had ik gewoon moeten kopen. Het is niet heel vaak dat echte kwaliteit zo hard wordt afgestraft.


Maatregelen

Ik heb de afgelopen maanden een aantal maatregelen genomen om een volgende keer wel toe te slaan. Misschien heb jij er iets aan als ik het hier deel:


1. Mijn favorietenlijst geactualiseerd en volledige vernieuwd met daarbij de hoofdpunten bij elk bedrijf (leden zie het portefeuille dashboard). En daarbij specifiek wat er moet gebeuren wil ik kopen zodat ik sneller tot actie over kan gaan.


2. Boeken lezen over 'decision making' zoals het boek 'Clear Thinking'. Om zo meer grip te krijgen op hoe ik als mens beslissingen neem. Ook het boek 'Omringd door idioten' gaf me inzicht in welke kleur persoonlijkheid ik ben. Ik ben 'groen' en voor een groen iemand is actie ondernemen soms moeilijk. Als belegger is dit een wapen doordat ik het makkelijk vind om weinig te handelen. Maar de keerzijde is dat ik het moeilijk vind om toe te slaan. Door alleen al bewust te zijn van bepaalde zwaktes in mijn karakter kan ik in de toekomst sneller schakelen. Een beetje zoals een alcoholist die niet meer drinkt. Hij is zich ervan bewust van dat hij diep verslaafd is en blijft daarom van dat eerste biertje af.


Netflix nu?

Inmiddels staat de koers van Netflix op $579. Een stijging van 233% ten opzichte van de bodem. Een pijnlijk gemis.


Om af te sluiten drie zaken:

1. Kwaliteit lijkt altijd duur maar vroeg of laat gaat alles in de uitverkoop.


2. Op dat moment is de angst het grootst om toe te slaan. Er komen allerlei redenen langs om het niet te doen. Doe het misschien dan juist.


3. De koers is niet het bedrijf. Netflix groeit, met uitzondering van een korte post-corona kater, lekker door.


Zo, dat was hem meer voor deze week. Ik hoop dat het delen van deze horrorfilm je waardevolle inzichten heeft gegeven die je zelf kan toepassen. Laten we samen betere beleggers worden.


Leden die mij volgen ontvangen zulke brieven als eerste. En soms leuke extraatjes. Wil je naast deze andere lessen om de week die gratis ontvangen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief.


Meer info over Netflix


Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page