top of page

Aandelen Hermès kopen of niet

Tasje kopen? Denk even goed na waar je dat doet.


Een Birkin tas van Hermès kost al snel €25.000. Verspilling? Dat zullen de kopers niet zeggen. Meermaals is de waarde van de tasjes verdubbeld als een klant de winkel uit komt lopen. Dat komt door de extreme schaarste. Voor ons als gewone stervelingen is het vrijwel onmogelijk om zo’n tas via Hermès te kopen. Het is wel mogelijk om de aandelen van Hermès te kopen.


Hermès op eenzame hoogte

Vorige week had ik het in de brief kort over Hermès. Ik zei dat Hermès in de wereld van luxe, samen met Ferrari, op eenzame hoogte staat. En dat er dan heel lang niets is. Daar kwamen wat reacties op. LVMH zou toch ook van wereldklasse zijn? Ze zijn inderdaad goed. De fantastische prestaties van LVMH zorgen ervoor dat Bernard Arnault de rijkste man ter wereld is met ruim €200 mld. Maar er is een groot verschil tussen LVMH en Hermès.


Een lid maakte de vergelijking tussen Porsche en Ferrari. LVMH is Porsche. Hermès is Ferrari. Een Porsche is cool maar een Ferrari is buitenaards. Althans dat vinden de mensen die hier om geven. Als je mij ooit een Ferrari of Hermés tas ziet kopen help me dan alsjeblieft. Het enige materiële wat ik bezit zijn mijn boeken. En mijn razendsnelle tweedehands Renault Clio uit 2014 maar dat zal wel niet meetellen? Ik koop liever aandelen.


Hermès, Ferrari, LVMH, Kering, Burberry, Prada, Hugo Boss

Tussen Hermès en Ferrari bestaan grote verschillen. Maar ze lijken in bepaalde opzichten op elkaar. De legendarische Enzo Ferrari zei het Hermèsscherp:


"We will always sell one less Ferrari than the market wants."

En dit is ook de basis van het succes van Hermès. Exclusiviteit. En Hermès gaat zelfs sneller dan Ferrari.


Maar ook veel sneller dan directe concurrenten. Hieronder zie je de 10-jaars rendementen voor aandeelhouders van zes beursgenoteerde luxe-retailers. Ik kies voor tien jaar omdat op zo'n termijn de ruis er wel uitgefilterd is. De koers is dan een afspiegeling van de kwaliteit van het bedrijf.


Rendement luxe goederen
Rendement luxe bedrijven - 10 jaar

Wat opvalt is een groot verschil tussen luxe voor paupers en luxe voor de top 1%. Hermès (paars) presteert met 899% rendement veruit het beste. Daarna komen LVMH met 701% (oranje) en Kering met 266% (groen).


Daar waar Hermès één merk is zijn LVMH en Kering conglomeraten. Daardoor lijken ze misschien veiliger maar besef wel dat de merken Louis Vuitton en Gucci behoorlijk dominant zijn binnen beide concerns. Allebei prima prestaties maar ze vallen in het niet bij Hermès.


Dan blijft over Burberry met 7% (blauw). Prada met - 21% (roze). En Hugo Boss met -14% (geel). Ouch....En bedenk dat de dividenden hier al bij in zitten.


Verklaring rendement Hermès

Hoe verklaar je zo’n gigantisch verschil in rendement? En gaat de toekomst weer zo succesvol zijn voor Hermès?


Het verschil in rendement ontstaat doordat bedrijven zich richten op verschillende doelgroepen. Hermès richt zich op de top 1%. Die blijven kopen als het economisch tegenzit. Een miljard meer of minder boeit vaak niet.


Aan de onderkant is er Hugo Boss dat zich richt, in relatieve zin, op de paupers. Paupers kijken naar de prijs. En wisselen snel van merk. Bovendien kan je het in elk warenhuis kopen. Het grappige is dat Hugo Boss ook nog eens veel meer geld aan reclame moet besteden dan Hermès om überhaupt iets te verkopen.


Duur tasje, duur aandeel?

Net als de tasjes is de prijs van een Hermès aandeel hoog. Je betaalt er €2166 euro voor na de jaarcijfers van afgelopen vrijdag. In 1993 was dat nog €6. Daar waar de Birkin tassen een goede investering kunnen zijn, valt het in het niet bij een aandeel Hermès. Die gingen sinds 1993 ruim 360 keer over de kop. €10k in Hermès had je in 30 jaar multimiljonair gemaakt.


Maar wat gaat de toekomst brengen? Veel voormalige hoogvliegers belanden op het kerkhof. Is €2166 duur? Dat valt mee. Tenminste als je het vergelijkt met het bedrijf van Buffett. Een Berkshire Hathaway A-aandeel ging deze week door de magische grens van $600.000. Gaat Hermès dit ook halen?


Ja. Als ze het aandeel niet gaan splitsen. De vraag is wanneer ze dit aan gaan tikken. Daar waar de Hermès data teruggaat tot 1993 is Buffett met Berkshire al sinds 1965 aan het compounden. Hermès zal, als ze de boel niet compleet verprutsen, de €600.000 per aandeel aan gaan tikken. Als ik uitga van een gemiddelde levensverwachting ga ik dat nog meemaken als ik dat snel uitreken.


Nu is 50 jaar vooruitkijken bij een bedrijf eigenlijk niet te doen. Je wil als belegger vooral weten welk rendement Hermès de komende vijf jaar op gaat leveren en of het daarmee in je portefeuille past. Die vragen en nog vele anderen gaan Jan en ik voor je beantwoorden in de deep dive die we deze week opnemen voor de leden (beschikbaar vanaf 20 februari). Kom net als 671 anderen bij de leukste beleggersclub van Nederland.Meer info aandelen Hermès kopen of niet

Hieronder meer info over beleggen in luxe bedrijven zoals Hermès.コメント


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page