Je kan tegenwoordig niet meer om Nvidia heen. Je kent ze vast van de grafische chips (GPU's) voor de snelle verwerking van beelden. Belangrijk voor zelfrijdende software, VR, gaming, supercomputing, Al en daarmee onze toekomst.
Aandelen Nvidia kopen of niet?
Om die vraag te kunnen beantwoorden is het goed om Nvidia beter te begrijpen. Daar gaan we vandaag op in.
Marktleider
Toen Nvidia startte in 1993 had het ruim 90 concurrenten. Nu is het marktleider met 80% van de GPU-markt en voorloper op het gebied van Al en datacenter chips. Daar zit het marktaandeel tegen de 95%.
Gaming was historisch het leidende segment van Nvidia. Nu is dat de datacenter tak. Je ziet hieronder de stormachtige ontwikkeling.
Deze quasi-monopolistische positie in de datacenter markt zorgde voor een ongekend rendement. 10 jaar geleden noteerde Nvidia op $5. Nu tikt het de $1.000 aan. Een 200x. De verantwoordelijke voor dit succes? Outsider CEO Jensen Huang.
De genialiteit van Huang
1. Niet alleen de GPU's van Nvidia zijn de snelste ter wereld. Op het gebied van innovatie zijn ze dat zelf ook. Huang gaf hier de hoogste prioriteit aan. GPU's werden razendsnel ontwikkeld door intensieve samenwerking met leveranciers.
Waar de concurrentie 18 maanden deed over de nieuwe ontwikkeling van een chip, deed Nvidia dit in 6 maanden. Echt ongekend.
2. Het tweede geniale punt was de software. Chipkoning Huang hechtte veel waarde hieraan. Hij ontwikkelde eigen software genaamd CUDA. Specifiek voor Nvidia. Dit is een softwarelaag die de GPU aanstuurt en maakt specifieke taken als supercomputing mogelijk.
Wat ook meehelpt is de giga userbase van CUDA. Hierdoor heeft het toegang tot de beste softwareontwikkelaars:
"CUDA has 3 min developers who develop software on top of Nvidia chips, no other company in the semi space can talk about a software development base that is even close to that".
Door de snelheid en softwarelaag kon Nvidia de beste GPU's maken. En de koppositie pakken op het gebied van Al. Na ruim 30 jaar plukken ze nu de vruchten van Huangs meesterwerk.
De beste CEO ter wereld
Harvard Business Review benoemde Huang in 2019 tot "best performing CEO of the world". Hij krijgt een 98% approval rating op Glassdoor. Hij maakte het verschil voor Nvidia 📈
Dit is de reden waarom het management in mijn beleggingsmodel zit. Fenomenaal management kan het verschil maken. Thorndike schreef het boek 'The Outsiders' hierover.
Hopelijk snap je nu waarom Nvidia zo fenomenaal heeft gepresteerd. En hoe belangrijk management is.
Ook om de week een gratis beleggingsles in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hem.
Comments