top of page

Beleggen in elektrische laadpalen?

Wie wil dat nou niet? Beleggen in een bedrijf dat actief is in een sector dat de komende jaren keihard gaat groeien. En bovendien met die belegging bijdragen aan een betere wereld.

In dat geval kan je aandelen in het Nederlandse Fastned kopen. Bij tankstations langs snelwegen zie je regelmatig de knalgele laadstations die Fastned exploiteert. Elke automobilist die daar zijn auto wil verwennen en volgooien met duurzame elektrische energie betaalt Fastned voor die verwennerij.


Fastned is vorig jaar naar de Amsterdamse beurs gegaan om geld op te halen om de groei te financieren. Die beursgang was voor een groot deel een fiasco omdat beleggers het bedrijf geen vers kapitaal durfden te geven. En dit terwijl beleggers nieuwe aandelen konden kopen voor € 10 per aandeel.

Beleggers durfden geen geld toe te vertrouwen aan een bedrijf dat zwaar verliesgevend was en voorlopig niet winstgevend gaat zijn. Toch is de beurskoers afgelopen vrijdag gesloten op € 36,40.

Wat is er sindsdien in hemelsnaam veranderd?

Naar mijn idee helemaal niets. Sterker nog, het bedrijf staat er juist slechter voor sinds de beursgang. Bij de beursgang stelde het bedrijf break-even te draaien als 1%-1,5% van het Nederlandse wagenpark elektrisch was. Dat punt lijkt nu bereikt met 150.000 elektrische auto’s op de weg.


Draait het bedrijf dan ook break-even?

Bij lange na niet. Bijvoorbeeld, het bedrijf heeft momenteel schulden uitstaan van € 90 miljoen. Op de schulden betaalt het 6% rente dus € 5,4 miljoen per jaar. De totale omzet die Fastned dit jaar gaat behalen gaat ook rond de € 5,4 miljoen uitkomen. Met andere woorden, de totale omzet gaat naar het betalen van rente. Ik hoef jou niet te vertellen dat een bedrijf meer kosten heeft dan alleen de rentekosten op schulden.

Gevolg is dat de operationele kasstroom zwaar negatief is en het geld eruit spuit en ook dat het eigen vermogen negatief is (wanneer komt die emissie?). Zie hier de cijfers, wel even naar de bijlagen gaan.


Maar de groei gaat toch in de toekomst komen?

Groei betekent niet per se ook een goede belegging. De vraag is of het bedrijf ooit extreem winstgevend gaat zijn. Ik heb daar sterke twijfels bij omdat de competitieve positie gewoon echt verrot is.

Er is bijvoorbeeld veel concurrentie, zowel van mensen die thuis opladen als van een Shell dat volle bak laadpalen gaat installeren. Uiteindelijk is de activiteit van Fastned ontzettend simpel te kopiëren. Op de lange termijn leidt dat vaak tot slechte rendementen.

Hoe kan het dan dat de beurskoers zo hard stijgt?

Dat heeft alles te maken met het lage percentage vrij verhandelbare aandelen. In totaal staan er 14,9 miljoen aandelen uit en maar 1,7 miljoen zijn vrij verhandelbaar. Dus slechts 11,4% is verhandelbaar en de rest is in handen van de grootaandeelhouders.

Dus als een paar particuliere beleggers inkopen zet dat de beurskoers al vrij snel in beweging. Vorige week schreef ik over ‘story stocks’. Fastned is wat mij betreft een extreem voorbeeld, omdat het verhaal eromheen klopt. Dat trekt beleggers aan die vervolgens kopen zonder naar de waardering te kijken.

Zou jij een bedrijf kopen voor € 542 miljoen dat forse verliezen maakt en de omzet slechts 1% van deze investering is? Dat bovendien hevige concurrentie gaat krijgen in de toekomst? Dat bovendien extreem kapitaalintensief is? Dat gebukt gaat onder hoge schulden? Waarvan het management de waarheid sterk verdraaid?


Wat kan Fastned redden? Door de ervaring die ik de afgelopen 15 jaar heb opgedaan weet ik dat zelfs een belegging waarvan je overtuigd bent dat het slecht gaat aflopen toch goed gaat presteren. Lang meelopen op de beurs maakt je nederig.


Een belegger mag hopen op een gek pensioenfonds of een Shell dat als een reddende engel het bedrijf opkoopt. Echter, een beurswijsheid is: hopen is verkopen.

Deze e-mail is geen advies en niet bedoeld om duurzaam beleggen te ontmoedigen. Ik ben een groot voorstander van duurzaam beleggen en ik geloof ook dat duurzaam beleggen en een goed rendement hand in hand kunnen gaan. Ik wil beleggers slechts de risico’s van een belegging in Fastned voorspiegelen.


En eigenlijk gaat dit verhaal op voor heel veel meer spelers actief in de duurzame sectoren maar ook in veel andere sectoren. De waardering van de bedrijven zijn totaal losgekoppeld van de realiteit. Veel beleggers kopen de aandelen omdat ze geloven in een prachtig groeiverhaal.

Je wilt echter niet een verhaal kopen. Je wilt weten dat je een goede belegging koopt. Daarvoor is het essentieel dat je weet wat je koopt en daarvoor is onderzoek nodig, zodat je begrijpt waar je jouw geld in stopt.

Ik geef op maandag 28 december 's avonds een gratis Online Masterclass over beleggen. Aan de hand van een aantal actuele cases zoals Shell, Wirecard en Coca-Cola laat ik nogmaals zien waarom je onderzoek wilt doen als je gaat beleggen en waar je precies op wilt letten. Dit wil je niet missen. Schrijf je hier in voor de Masterclass.

コメント


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page