top of page

Beleggen: portefeuille samenstellen

De brief van vandaag gaat over de ideale spreiding in je portefeuille. Ik werd getriggerd door een lid dat niet verlengde omdat mijn portefeuille te klein is. En die is inderdaad klein.


Op dit moment zitten er 9 bedrijven in mijn kluis. Ook wel mijn kindjes. Alhoewel het enigszins raar is om kinderen in een kluis te hebben zitten, voelt het aantal wel goed, dit zal ik dan ook uitleggen.


Daarnaast heb ik nog een cashpositie zoals in onderstaande afbeelding te zien. Dat heeft alles te maken met de schaarste aan goede ideeën in deze toch wel stevig gewaardeerde markt:


Beleggen portefuille samenstellen

9 bedrijven, 9 kinderen, 9 vrouwen. Het bruggetje naar deze quote van Buffett is snel gemaakt:


'You can't produce a baby in one month by getting nine women pregnant'

Buffett doelt erop dat sommige zaken gewoon tijd kosten. Mijn portefeuille met 9 aandelen zal op de korte termijn veel volatieler zijn. Dat was goed te zien in 2022 toen mijn rendement -32,1% was. En dit jaar is mijn rendement +32%. Dan sta je overigens nog lang niet op dezelfde recordstand.


Maar per saldo lukt het me om de afgelopen 12 jaar de index ruim te verslaan. De hogere volatiliteit onderweg accepteer ik. Volgens de massa staat volatiliteit gelijk aan risico.


De wetenschap doet er leuk aan mee en meet risico met begrippen als bèta of standaarddeviatie. Dan komen er zulke grafieken waar ik mee doodgegooid ben op de universiteit. De conclusie is vrijwel altijd dat als je meer aandelen hebt, je risico lager is.


Beleggen portefuille samenstellen aantal

Beleggen portefuille samenstellen

Maar is dat echt zo? Wie neemt er meer risico? Iemand die blind 30 aandelen koopt of iemand die 10 aandelen koopt en daar extreem goed over nagedacht heeft. Een beetje boerenverstand brengt je veel op de beurs.


Volatiliteit is naar mijn idee geen graadmeter van risico. Risico ontstaat pas als je niet weet wat je aan het doen bent.


Maar wat is nou de ideale portefeuille? Die bestaat natuurlijk niet. Er is geen heilige graal dus daarom deze dooddoener: het gaat erom wat bij jou als persoon past.


Ik lig niet wakker van -32%. Jij wel? Dan is meer aandelen dan 9 waarschijnlijk een goed idee. Alhoewel, als je 50 aandelen hebt ga je ook een keer met 32% onderuit. Dat heeft alles te maken met systematisch versus idiosyncratisch risico.


Systematische risico's zijn bijvoorbeeld de gestegen rentestanden. Daar hebben vrijwel alle bedrijven mee te maken. Dat kan je niet spreiden door meer aandelen te nemen. Idiosyncratisch risico kan je wel spreiden want dat gaat per bedrijf. Bijvoorbeeld als er gefraudeerd wordt bij een bedrijf. Of een fabriek door een aardbeving verdwijnt. Idiosyncratisch risico verlaag je door meer aandelen in je mand te gooien.


Stel je hebt 50 aandelen wanneer je met beleggen een portefuille gaat samenstellen met ieder een weging van 2%. Als er één vanwege fraude failliet gaat, maakt dat amper uit. Mijn portefeuille zal het aan de andere kant flink pijn doen. Zeker als het mijn grootste positie is met een weging van 17%. Het zal voor mij jaren duren om deze schade weer goed te maken.


Maar stel dat je die 50 aandelen hebt. En ik kom je op straat tegen. Accepteer dan ook dat ik je omhels. Jij bent namelijk officieel een indexknuffelaar. Zoals te zien in onderstaande afbeelding uit onze training portefeuillebeheer. In dit geval is het beter om een indexfonds te kopen, ook omdat je in bovenstaande grafiek zag dat je risico na 20+ aandelen bijna niet meer daalt.


Beleggen portefuille samenstellen 50 stuks

Zoek dus vooral uit wat bij jou past qua aantal aandelen. Wat hierbij kan helpen, zijn negatieve visualisaties zoals we dat hebben geleerd van Stoïcijn Marcus Aurelius. Beeld in dat je portefeuille tijdelijk met 50% daalt. Is die pijn overkomelijk voor je? Zo niet, dan moet je wat chips van tafel halen. Ik kan je weinig garanderen maar zo'n daling gaat zeker een keer gebeuren de komende 20 jaar.


Wat ook helpt is inzicht in je karaktereigenschappen. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je graag risico's neemt?


Herkenbaar voor de ondernemers? Ondernemers zijn soms jagers wat ze veel brengt. Maar dit kan tegen je keren op de beurs. Want een jager zit veel eerder met potentiele multibaggers in de portefeuille (Ebusco, Alfen, JET, CM.com, Fastned, NX Filtration). Dat is natuurlijk prima. En daar moet je ook vooral mee doorgaan. Tenminste als het je doel is je met bloed, zweet en tranen verkregen vermogen zo snel mogelijk te laten verdampen.


Als jager wil je jezelf enigszins beschermen tegen je jachtinstinct om in je portefeuille een gezonde balans hierin te creëren.


Daarom is het handig jezelf af te vragen wat je wil met je beleggingen. Immers, een belegger zonder plan is als een reiziger zonder bestemming. Of zoals onze held Benjamin Graham het zei:


"Investing isn’t about beating others at their game. It’s about controlling yourself at your own game."

Wat een eer trouwens om boven Benjamin en op nummer 1 te staan bij bestverkochte boeken over beleggen op Bol.com. Thanks voor jullie support!


Heel tof dat je (om de week) meeleest en -luistert!


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png