Steeds meer mensen hebben interesse om te beleggen in een groep, een heel goed idee wat mij betreft! Een beleggingsclub is dan een hele goede mogelijkheid, hoe pak je het starten van een beleggingsclub aan?
In dit artikel gaan we dieper in op hoe een beleggingsclub werkt, wat de voordelen ervan zijn en wat je echt niet mag vergeten bij het starten van een beleggingsclub.
Dit artikel in het kort: - Een beleggingsclub is de manier om kennis te delen met gelijkgestemde beleggers en betaalt zich 100% uit op de lange termijn. - Het is belangrijk om de juiste rechtsvorm te kiezen en vooraf duidelijke afspraken te maken bij de notaris - Kies zorgvuldig de broker uit en houdt rekening met de verbonden kosten
De voordelen van een beleggingsclub
Op het internet is er weinig over te vinden. Aangezien ik zelf lid ben van een beleggingsclub en er veel vragen over krijg zet ik hier uiteen wat wij gedaan hebben.
Ten eerste heeft beleggen in een groep in plaats van individueel heeft een aantal voordelen:
delen van kennis en winst
leren van (meer) ervaren medeleden
verschillende visies van leden houden je scherp
samen reflecteren op gemaakte beslissingen
tijd besparen op je aandelen onderzoek en analyses
gezelligheid en uiteindelijk zal het ook naar een vriendengroep groeien
Hoe werkt onze beleggingsclub?
Wij zijn met 14 heren en hebben gezamenlijk geld op een beleggingsrekening gestort. Die beleggersrekening begint aardig op te lopen omdat we de intentie hebben om elk jaar bij te storten.
Elke eerste maandag van de maand hebben we clubavond. Altijd zeer gezellig. Maar ook serieuze zaken omdat de rendementen meermaals bepalen of iemand eerder met pensioen kan of zijn kinderen een goede start in het leven kan geven.
Tijdens de avond bespreken we onder meer de huidige portefeuille en zijn er 1 of 2 presentaties over aantrekkelijke koopkansen. Aan het einde van de vergadering gaan we stemmen of de voorstellen die gedaan zijn ook uitgevoerd gaan worden. Als 2/3 voor een voorstel is gaat het door en anders niet.
Welke rechtsvorm heeft de beleggingsclub?
Wij hebben gekozen voor een vereniging. Een vereniging is het meest geschikt vanwege het niet-commerciƫle karakter. Wij zijn met 14 en daarmee ook allemaal lid van onze beleggingsstudievereniging.
Wat zijn de kosten van een beleggingsclub?
Onze vereniging heeft ook officiĆ«le statuten op laten stellen door een notaris. Wij gebruikten Hoekstra & Partners uit Zwolle. De eenmalige kosten inclusief de door de notaris verzorgde inschrijving bij de Kamer van Koophandel hiervoor bedroegen circa ā¬ 400.
Daarnaast heb je als vereniging ook een zakelijke rekening nodig bij een bank anders accepteert een broker je niet. Wij hebben SNS. Jaarlijkse kosten circa ā¬ 100.
Kostenoverzicht in het kort: - ā¬400 - opstellen statuten + inschrijven Kamer van Koophandel (eenmalig) - ā¬100 - bankkosten (jaarlijks)
Welke broker is geschikt als beleggingsclub?
Tot slot heb je dus een broker nodig op naam van de vereniging. Niet alle brokers accepteren verenigingen, bijvoorbeeld De Giro niet. Wij zitten bij Binck, het openen van de rekening is gratis en relatief snel geregeld.
Update 2024
Het artikel is al iets ouder. Sindsdien zijn wij door de overname van Binck door Saxo naar Saxo gegaan. Volgens mij accepteren ze geen nieuwe clubs. Iedereen is zoekende naar mogelijkheden maar de meeste brokers doen er niks mee.
Wil je een club starten dan zou ik Lynx of IBKR proberen. IBKR is wel een complex platform maar ze hebben de papiermolen wel het beste voor elkaar. Lynx zou je ook kunnen benaderen. Die zijn specifiek op Nederland gericht. De Giro is in ieder geval kansloos. Het is helaas een lastig geval.
Samenvatting
Een beleggingsclub is een uitstekende manier om samen met medebeleggers een omgeving te creƫren waarin jullie allemaal betere beleggers worden.
Als je een beleggingsclub start zorg er dan voor dat je de juiste rechtsvorm kiest. Maak ook duidelijk afspraken met je medeleden en laat deze vastleggen bij een notaris.
Houdt rekening met de kosten die je moet maken als je een beleggingsclub gaat starten.
Het lijkt misschien ook verleidelijk om de formaliteiten en regelgeving achterwege te laten en gewoon gezellig samen te gaan beleggen op naam van 1 iemand. Dit raad ik echter sterk af. Alhoewel je wellicht nooit een beroep hoeft te doen op de statuten weet je niet wat voor onvoorziene dingen de toekomst gaat brengen. Wat gebeurt er als iemand komt te overlijden? Wat gebeurt er als iemand wil uittreden precies? Wat gebeurt er als de rendementen dramatisch zijn en er ontstaat ruzie?
Het is beter om het vanaf de start goed in te richten. Eenmaal goed ingericht valt het met de kosten en regeldruk erg mee.
Heb je nog een vraag over het starten van een beleggingsclub? Neem gerust contact op!
Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer
Gebruikte bronnen:
Comments