top of page

Berkshire Hathaway annual meeting 2024

Gisteren was de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway. Het was ook de eerste zonder de geniale Charlie Munger. In plaats van Charlie zat Greg Abel naast Buffett op het podium. De opvolger van Warren.


Charlie zit zo diep in het hart van Warren dat hij Greg per ongeluk Charlie noemde (zie fragment). Greg Abel is de opvolger van Buffett als Warren met pensioen gaat.


Hierbij verder drie opvallende zaken die naar voren kwamen.


Buffett verkoopt Apple

1) Buffett verkocht 13% van zijn positie in Apple afgelopen kwartaal. Dat lijkt misschien weinig maar is toch zo'n $20 mld wat er even op de markt gegooid wordt. Het lijkt erop of dit met de waardering te maken heeft. Ook de beste bedrijven zijn soms te duur. Dat hij verkoopt is toch bijzonder....


Ten eerste moet hij nu over de gigantische koerswinst belasting betalen. Ten tweede heeft Berkshire een hele Boeing aan cash. Maar liefst $182 mld staat er op de balans en volgens Buffett zal het snel doorgroeien naar $200 mld. Een wereldrecord. Buffett zegt simpelweg in deze tijden weinig interessante mogelijkheden te zien.


Hieronder zie je het fragment


Aandeleninkoop Berkshire

2) Berkshire kocht voor $2,6 mld eigen aandelen in afgelopen kwartaal. In dit tempo duurt het eeuwig voordat je de cashpositie van $182 mld erdoorheen hebt gejaagd💰


Waarom voeren ze dit tempo niet op? Een reden daarvoor is dat maar weinig aandeelhouders hun aandelen willen verkopen. De aandeelhouders in Berkshire zijn de meest loyale op de planeet. Daardoor is er wel weinig liquiditeit in het aandeel. Als Berkshire voor tientallen miljarden zou kopen, brengt dat de koers teveel in beweging.


De lange termijn

3) De kracht van de lange termijn kwam ook weer naar voren. Zo zat Ruth Gottesman in de zaal en Buffett refereerde aan dit opmerkelijke verhaal. Ruth is 93 en heeft begin dit jaar $1 mld weggegeven aan het Albert Einstein College. Het bedrag is zo groot dat studenten daar nu voor altijd gratis kunnen studeren.


Hoe kwam ze aan het geld? Haar in 2022 overleden man David Gottesman ontmoette in de jaren 60 Warren Buffett. Daarop kocht David aandelen Berkshire Hathaway en hield ze vast tot aan zijn dood. De aandelen gingen 6.000x over de kop 🤯


Dat brengt me bij het volgende. Het meeste rendement heb ik laten liggen door de beste bedrijven na een ritje te verkopen (Apple, Microsoft etc). Het kopen van een aandeel is relatief simpel. Het verkopen is een vak.


Het niet verkopen is een kunst. Hoe werkt dat precies? Samen met fondsmanager Michael Gielkens maakten we er een podcast over met de titel: De kunst van het niet verkopen. Die luister je hier of via je favoriete podcastspeler.


Een mooie quote van Charlie Munger sluit hierbij aan:


"The big money is not in the buying and selling, but in the waiting."

Om de week ook een gratis beleggingsles ontvangen? Schrijf je dan hieronder in. En word een betere belegger!

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page