top of page

Besi Hybrid Bonding: verliest de chipper het monopolie?

Vandaag deel ik mijn gedachten over Besi. Een bedrijf waar ik afgelopen tijd (opnieuw) diep in ben gedoken.


Het bedrijf was de beste Nederlandse belegging van de afgelopen 10 jaar met een rendement van 4.173%. Oftewel een jaarlijks rendement van 45%!


Vorig jaar zomer maakten we al een deep dive analyse over Besi samen met het Add Value Fund en het aandeel is sindsdien ook alweer 39% gestegen. En ik maar klagen over die hoge waarderingen...


Maar zoals je weet, rendementen uit het verleden zeggen niks over de toekomst. Gaat Besi ook in de toekomst een goede belegging zijn?


Daar gaan we vandaag naar kijken.


Besi Hybrid Bonding

Besi is actief in de markt voor geavanceerde chipverpakkingen. De afgelopen jaren steeg de koers hard vanwege de nieuwste ‘hybrid bonding’ machines. Hiermee lijken ze perfect gepositioneerd om van de AI-revolutie te profiteren.


Ze zijn zelfs monopolist in ‘hybrid bonding’. Zou Besi een soort van ASML in de kinderschoenen zijn? Dit was mijn onderzoeksvraag.


De nieuwsberichten hierover van Besi worden vrijwel elk kwartaal beter. En Besi is ook nog eens een bedrijf dat eigenlijk altijd meer geleverd heeft dan het heeft beloofd.


Houdt Besi het Hybrid Bonding monopolie

Maar voor degene die een goednieuwsshow verwachten hier een kleine tegenvaller. Mijn voorlopige conclusie is dat de markt verwacht dat Besi dit monopolie vasthoudt op de lange termijn.


Dat wil zeggen dat het monopolie al in de huidige waardering zit. En dat als het toch geen monopolie wordt of er andere tegenvallers zijn Besi een slechte belegging gaat zijn.


Hier zie je hoe de koers-winstverhouding over de jaren is gestegen:Omdat ik zelf de technische kennis van de chipindustrie niet heb, houd ik me voor een deel vast aan experts uit de industrie. Eén daarvan is SemiAnalysis waar ik een abonnement op heb. Ze schrijven bizar diepgravende artikelen over de chipindustrie en de belangrijkste spelers. Hieronder deel ik een stuk uit een recent artikel over ‘hybrid bonding’ en Besi:


“However, we believe that consensus assume that BESI will remain the undisputed leader and virtually monopolize the market. We are less certain.
Competitors are catching up and the pace of technical improvements is also plateauing. We note that while semiconductor capital equipment is full of oligopolies, there are very few monopolies. High accuracy flip chip is not easy, but it’s nowhere near as hard as lithography. There are multiple offerings by competitors that are getting close to BESI on accuracy and throughput. Besi likely fall to only a ~70% to 80% share long term, but margins will not skyrocket like many expect.”

Daar waar de markt een monopolie verwacht denkt SemiAnalysis daar anders over. Nou lijkt 70-80% marktaandeel zowat een monopolie. Maar dat is het niet. En het verschil is wezenlijk.


Als monopolist kan je vragen wat je wilt. Zie Nvidia momenteel met de AI-chips. Dat leidt tot extreem hoge winstmarges.


Als er echter een concurrent is met 20-30% marktaandeel valt deze monopoliekracht weg. Dit kan zorgen voor een gigantisch effect op de marges. En alhoewel Besi nu nog monopolist is denkt SemiAnalysis dat er andere spelers zijn die hetzelfde kunnen gaan doen.


Concurrentie Hybrid Bonding

Maar wat als concurrenten ongeveer hetzelfde kunnen maar de machines van Besi zijn beter? Dan wil een klant natuurlijk liever een Besi machine. Maar een klant wil niet 100% afhankelijk zijn van één leverancier als dat niet hoeft. Daardoor zal de klant altijd leveringen van een eventueel inferieure machine toestaan. Die machine moet nog steeds fenomenaal zijn. Maar je snapt hopelijk mijn punt.


Mocht SemiAnalysis hiermee gelijk hebben dan is de case voor Besi behoorlijk anders dan waar de markt nu rekening mee houdt. Die waardering is behoorlijk opgelopen de afgelopen 10 jaar. Hoe weet je dat? Je rendement als belegger was dus 45% per jaar. Dit terwijl de winst per aandeel ‘slechts’ met 26% steeg.


Conclusie Besi Hybid Bonding

Het is lastig om voor Besi het concurrentiespeelveld goed in kaart te brengen. In hoeverre hebben ze echt een langdurige monopoliepositie met hun hybrid bonding machines? De markt lijkt hier al vanuit te gaan maar concurrenten zitten absoluut niet stil.


Ik denk dat ASML verder voor ligt op hun concurrenten qua complexiteit en dus kopieerbaarheid van de machines. Bij Besi twijfel ik over de wezenlijke grootte van deze voorsprong.


Begrijp me niet verkeerd, Besi is echt een prachtbedrijf. Hopelijk komen ze ooit nog eens in mijn portefeuille maar niet op de huidige waardering.


Dat betekent niet dat Besi een slecht bedrijf is. Verre van dat. Hopelijk komen ze ooit nog eens in mijn portefeuille maar niet op de huidige waardering.


Meer van zulke beleggingslessen gratis ontvangen? Om de week schrijf ik een mail over mijn favoriete bedrijven. Schrijf mij gratis in.

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page