top of page

Brokeronderzoek: Flatex of De Giro?

Flatex of De Giro?

Als je aandelen wil kopen doe je dat via een broker, een tussenpersoon tussen jou en de beurs. In Nederland is een hevige concurrentiestrijd losgebarsten en normaal gesproken is dat goed voor de consument. Wie is de goedkoopste broker als je echt alle kosten meegerekend?


Ik was afgelopen maandag met onze Beleggingsstudieclub op een beleggersavond in Zwolle georganiseerd door de Duitse broker Flatex. Ik beleg zelf bij de concurrent De Giro. Voornamelijk vanwege de lage transactiekosten. Transactiekosten kunnen een behoorlijke aanslag zijn op je rendement en het is zaak deze laag te houden. Nu adverteert Flatex met gratis transactiekosten.


Wat? Gratis handelen bij Flatex? Jazeker! Maar hoe verdient Flatex dan geld?

Als iets gratis is dan ben je vaak zelf het product. Facebook is gratis en toch wordt er door advertenties fors aan je verdiend. Advertenties als verdienmodel bij Flatex? Nee.

Hoe verdient Flatex dan geld. Flatex verkoopt onze orders door aan zogenaamde ‘market makers. Dit zijn professionele flitshandelaren. Flishandeleraren zoals bijvoorbeeld Flow Traders romen van elke transactie een heel klein beetje af. Al die kleine beetjes leiden vaak tot enorme winsten voor flitshandelaren. De flitshandelaren maken enorme winsten en Flatex geeft ze daar toegang toe door uw orders te verkopen. Flatex wordt hier goed voor beloond en daarom gratis handel voor u. En eerlijk is eerlijk, Flatex legt het zelf duidelijk uit.


Maar als flitshandelaren fors geld verdienen, gaat dat niet ten koste van u, de klant. Logischerwijs zou je dat wel verwachten. Het handelen is gratis maar als u een aandeel koopt krijgt u een minder goede prijs. En op die manier betaalt u alsnog en misschien betaalt u zelfs te veel maar is het dus onzichtbaar.


Inspecteur Rowan heeft daarom een experiment uitgevoerd. Ik heb zowel bij Flatex als De Giro 5 aandelen Heineken gekocht en weer verkocht. Ik heb exact gelijktijdig op de koopknop gedrukt en was benieuwd of Flatex goedkoper is. Hieronder de resultaten:

Tot mijn stomme verbazing kreeg ik bij Flatex bij de koop exact dezelfde prijs als bij De Giro. En helemaal bizar was de verkoop, ik kreeg namelijk € 0,10 meer bij Flatex. Dus in dit geval kreeg ik zelfs een betere prijs voor mijn aandelen bij Flatex. En als klap op de vuurpijl € 0 transactiekosten bij Flatex in tegenstelling tot € 4,36 in totaal bij De Giro.


Ik moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat ik Flatex te pakken had. Maar op basis van dit onderzoek komt Flatex als superieur uit de bus. De wetenschapper in mij moet ook even aangeven dat dit allesbehalve een wetenschappelijk onderzoek is. Het is slechts een zeer specifieke steekproef. Maar op basis van deze steekproef komt Flatex qua kosten als beste naar voren.


Wil je in 1 dag leren hoe je de beste aandelen koopt? Kom naar mijn Masterclass.

コメント


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page