top of page

Beleggen in Chinese aandelen 2024: 3 gratis analyses!

Wat zijn Chinese aandelen

Chinese aandelen zijn de aandelen van Chinese bedrijven als Tencent, Baidu en Alibaba. Afgelopen jaar was bijzonder slecht voor de Chinese economie en Chinese aandelen. De handelsoorlog en de afnemende binnenlandse consumptie zorgden voor de traagst groeiende economie sinds de financiële crisis. Toch is deze trage groei nog steeds een 5.2%. Iets waar de westerse wereld bijzonder jaloers op zou moeten zijn.


Beleggen in Chinese aandelen

De Chinese economie is inmiddels, na de Verenigde Staten, de tweede economie ter wereld. Het is de verwachting dat over ongeveer 10 jaar China de Verenigde Staten zal passeren en de grootste economie ter wereld zal zijn. Hiermee wordt de 21e eeuw wellicht de eeuw van China. Ik heb zelf een jaar in Sjanghai gewoond en de progressie die het land maakt is gigantisch. Er zelf wonen helpt om bedrijven te selecteren die het dagelijks leven van de Chinezen op een positieve manier beïnvloeden.


China moest van ver komen. Het is begonnen als lage lonen productieland en heeft zich inmiddels op gewerkt tot een moderne economie. De 1,4 miljard Chinezen hebben een enorme drive om vooruitgang te boeken door slim en hard te werken. De consumptiemaatschappij begint zich langzaamaan te openen nu de welvaart exponentieel stijgt. Op vele vlakken heeft China een voorsprong genomen op de Westerse wereld. Nergens is de voorsprong zo groot als in de technologie.


Risico’s Chinese aandelen

Beleggen in China neemt risico’s met zich mee. Overheidsbemoeienis en corruptie worden vaak als grootste risico’s bij Chinese beleggingen opgemerkt. Dit gaat vooral op voor de grote staatsbedrijven. Bij veel grote traditionele Chinese bedrijven is de overheid aandeelhouder. Hierdoor zijn deze bedrijven vaak bureaucratisch en traag. Bij de moderne technologiebedrijven is dit niet het geval.


Moderne bedrijven, mits ze zich aan de regels houden en bijdragen aan de economie door bijvoorbeeld banen te creëren, worden door de overheid grotendeels met rust gelaten. Bovendien is de Chinese overheid bezig met een enorme modernisering van de economie. Het land gaat meer en meer open en gaat daarmee meer lijken op een westerse economie. Alhoewel het land in theorie communistisch is, is het in de praktijk extreem kapitalistisch en daarmee goed voor de aandeelhouder. Hierdoor bieden deze moderne bedrijven wellicht een interessante kans voor beleggers.


Hoe beleggen in Chinese aandelen

Hoe kan je erin beleggen? Dat kan via je broker. De bedrijven die mogelijk interessant zijn, zijn grootste Chinese technologiebedrijven. De technologiebedrijven hebben één ding gemeen, ze hebben allemaal sterke machtsposities. Het zijn zogenaamde evenknieën van de giganten Amazon, Facebook en Google. Bedrijven die de markt voor een groot deel naar hun hand hebben gezet en daardoor minder risicovol zijn. In tegenstelling tot de Amerikaanse techgiganten, die al vrij volwassen zijn, staan de Chinese evenknieën waarschijnlijk nog maar aan het begin van een lange periode met hoge groei.  


De 3 bedrijven die ik ga analyseren zijn hieronder te zien. Klik op de link om naar de analyse te gaan:


Drie Chinese aandelen


Alibaba

Het Amerikaanse Amazon wordt door veel beleggers beschouwd als het machtigste bedrijf ter wereld. Ondanks de gigantische omvang staat Amazon misschien nog maar aan het begin van zijn groei. De vorige eeuw was van Walmart, deze eeuw lijkt van Amazon. Althans, in de hele wereld, behalve in China.


In China hebben ze Alibaba. Het bedrijf verscheept meer dan het dubbele qua volume in vergelijking met Amazon. Het is daarmee de grootste e-commerce retailer van de wereld. Sowieso wordt er in China al bijna drie keer zoveel online besteld als in de Verenigde Staten. Daarom stond dit bedrijf op de lijst om geanalyseerd te worden.


Tencent

Tencent is de eigenaar van de sociale superapp WeChat. Vraag vandaag aan een Chinees of hij/zij kan leven zonder WeChat, het antwoord is duidelijk nee. Vraag een Europeaan of hij/zij kan leven zonder Facebook, het antwoord is wellicht ja.


WeChat, met 1,13 miljard gebruikers, is ooit begonnen als een chat app, en heeft zich ontwikkeld tot de app waar een Chinees alles mee kan. Het is zoveel meer dan Facebook. Het is een sociale supercombinatie tussen Facebook, WhatsApp, Netflix en Spotify. Maar ook kun je er online mee winkelen, sparen voor korting en de taxi mee bestellen.


Baidu

Baidu is de grootste internet zoekmachine van China. Volgens Statcounter had Baidu in augustus 2019 een marktaandeel van 76% op de Chinese internet zoekmarkt. Baidu lijkt hiermee het Google van China. En het bijzondere is, Google en andere westerse bedrijven kunnen niet met Baidu concurreren omdat ze niet in China actief mogen zijn.


Video beleggen in China


Podcast beleggen in Chinese aandelen

Daarnaast maakte ik ook een vette podcast over beleggen in China. Daar vertel ik je meer over dit onderwerp. Ik heb zelf ook een positie in dit land.


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je hieronder in voor mijn brief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page