top of page

De 10 beste AI aandelen voor 2024

Vandaag gaan we kijken naar de 10 beste AI aandelen voor 2024. Deze kunnen een goed rendement opleveren.


Je moet wel weten waar je op moet letten bij het selecteren van een AI aandeel. Er zit flink wat hype in deze sector die in de fik staat. Brand je handen niet aan de AI verliezers.


Beleggen in AI

 

In het kort: AI aandelen zijn aandelen die doorgaans een groot deel van de omzet uit AI gerelateerde diensten halen. Door te beleggen in AI aandelen kan je een behoorlijk rendement behalen. De belangrijkste factor voor succes is een onderliggend sterk bedrijf, zodat het bedrijf niet omvalt indien het even tegen zit, mocht de AI storm gaan liggen.

 

Beste AI aandelen

Wat is AI?

AI staat voor artificiële intelligentie, ofwel kunstmatige intelligentie. Een technologie die machines in staat stelt menselijk gedrag na te bootsen. Je kent het waarschijnlijk van Chat GPT, het systeem dat haast menselijke antwoorden geeft op je vragen.


Hoe werkt dat

AI werkt door veel data te voeren aan een kunstmatig systeem. Het herkent beelden, woorden of gebeurtenissen en is in staat dit te reproduceren.


Door technologische ontwikkelingen wordt AI veelvuldig in ons dagelijks leven gebruikt. Denk aan:

  • Spraakherkenning

  • Herkenning ziektebeelden

  • Gezichtsherkenning

  • Maken van afbeeldingen of video’s

Naast deze toepassingen zijn er nog duizenden andere voorbeelden te bedenken. De techniek komt pas net van de grond. In 2018 is de AI techniek dermate veranderd. Hier lees je meer over de ontwikkeling.


Wat zijn AI aandelen?

AI aandelen zijn aandelen van ondernemingen die vaak een relatief hoog percentage van de omzet uit AI diensten halen.


Door de toegenomen populariteit en vraag naar de diensten zijn de omzetten vaak hard gestegen, evenals de waardering. Het is dus belangrijk om de winnaars te selecteren, die weinig neerwaarts potentieel hebben. Al is dat best lastig wanneer de hype groot is.


Waarom investeren in AI?

Diverse onderzoeksrapporten tonen aan dat we aan de start van een AI-revolutie staan. Zo ziet Bloomberg een groei van 42% per jaar over de komende 10 jaar voor AI diensten.


Dit gaat voornamelijk om diensten als Chat GPT, Bard van Google en andere taalmodellen. Ook in andere AI-diensten wordt een soortgelijke groei (30-40%) verwacht door onderzoekers. Hieronder zie je dit:


Bron: Nextmsc 33% groei per jaar


Naarmate AI steeds meer wordt geïntegreerd in onze economie, profiteren steeds meer sectoren hiervan. De mogelijkheden lijken eindeloos.

 

Beste AI aandelen

Ik beleg al ruim 20 jaar en heb verschillende trends meegemaakt. Wat dacht je van de blockchain, robotics, duurzame energie of elektrische auto’s. Stuk voor stuk trends die winnaars hebben voortgebracht maar nog veel meer verliezers.


De wetenschap is hier duidelijk over. Hoe positief wij nu ook denken over trends, die zwakken later af of verdwijnen. Datzelfde geldt voor het merendeel van de bedrijven. Hieronder zie je een grafiek van dit fenomeen.


Naarmate een trend populair wordt, worden er ETF’s gelanceerd. De aandelen noteren op hoge waarderingen, in dit voorbeeld de koers ten opzichte van de boekwaarde (linker afbeelding). Na de lancering vallen alle waarderingen terug. Zoals je ziet komt dit doordat het media sentiment afzwakt. Bedrijven die gouden bergen beloven bleken vaak lege mijnen.Meer info over dit stuk?

Je leest het artikel hier. Liever in video format bekijken? Hier is de video over dit stuk. Echt een aanrader die video.


Waar wil je dan wel in zitten?

Om mee te surfen op deze trend kies je voor betrouwbare bedrijven met sterke cashflows die veel kunnen investeren. Die zal ik zo met je doornemen hieronder.


Voor en nadelen beleggen in AI

Zoals je al eerder las biedt AI kansen. De groeimarkt is gigantisch. De voordelen en nadelen even op een rij.


Voordelen beleggen in AI

  • Giga groeimarkt >30% per jaar

  • Verweven in alle bijna alle sectoren

  • Software waardoor de marges hoog zijn


Nadelen beleggen in AI

  • Veel concurrentie

  • Onzekere toekomst en gebruik

  • Hype?

Met al deze AI toepassingen zijn er aandelen te vinden die een ontzettend groeipotentieel hebben. Door de toenemende belangstelling lopen de waarderingen wel hard op. Daar moet je voor oppassen. AI lijken we nu niet meer zonder te kunnen, maar het kan ook een hype blijken te zijn. Welke bedrijven zou ik kansrijk achten?


Beste AI Aandelen 2024

De beste AI aandelen zijn aandelen die robuust zijn en winstgevende groei kunnen laten zien. Hieronder zie je 10 verschillende bedrijven die dat kunnen. Allereerst de GPU aandelen.


Nvidia, AMD en Intel

Zoals je misschien weet is een GPU een grafische kaart. Hiermee voer je de berekeningen uit die nodig zijn in de AI modellen. Bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, zijn Nvidia, AMD en Intel.


Nvidia is de GPU kampioen. Het zag de snelste omzetgroei en behaalt nu de hoogste marges. Historische deed Intel het aardig. Aan het rendement de afgelopen 10 jaar per jaar zie je dat Intel op dit moment niet kan aanhaken.Omzetgroei 10y

Winstmarge

Rendement 10y

1. Nvidia

36%

29%

76%

2. AMD

17%

5%

43%

3. Intel

0%

24%

3%


Hieronder zie je visueel de ontwikkeling van de winst van de GPU AI aandelen. Nvidia is de nummer 1 en is Intel hard voorbijgestreefd. AMD en Intel investeren nu fors om aan te haken. Het is nog maar de vraag of ze dit gaat lukken. Wat een bizar verschil in winstgevendheid:Microsoft, Amazon en Alphabet

De hyperscalers - grote datacenter bedrijven - zijn Microsoft, Amazon en Alphabet. Datacenters zijn onmisbaar in de AI-revolutie. Om zelfstandig een AI model te training als bedrijf heb je naast bergen data ook rekencapaciteit nodig. Een standaard GPU zoals die in je laptop zit voldoet niet meer. De nieuwste Nvidia GPU kost $70.000 per stuk.


Deze zijn betaalbaar voor bedrijven als Microsoft, Amazon en Alphabet. Wil je als bedrijf een model trainen dan gebruik je de capaciteit van deze hyperscalers.Omzetgroei 10y

Winstmarge

Rendement 10y

1. Microsoft

10%

35%

29%

2. Amazon

26%

4%

27%

3. Alphabet

27%

26%

20%


Alle drie de partijen zijn sterk in de cloud. Ze zijn ook sterk winstgevend. Amazon en Microsoft worden gezien als de sterkste cloudspelers als het gaat om datacenter en gerelateerde diensten. Alphabet speelt ook mee maar in mindere mate. Ook het taalmodel van Alphabet is nog niet perfect. Ze lijken allen kandidaten om te profiteren.ASML, TSMC, Besi en ASMI

Dan naar de chippers. Deze bedrijven maken de machines voor de chips, leveren onderdelen of maken de chips zelf. Essentieel voor AI.Omzetgroei 10y

Winstmarge

Rendement 10y

1. ASML

16%

29%

32%

2. TSMC

12%

41%

26%

3. BESI

7%

31%

45%

4. ASMI

17%

20%

11%


Partijen als ASML en TSMC zijn gigantisch. Dat zie je hieronder ook in de winstgevendheid. Kleinere partijen kunnen mogelijk harder groeien. Dan denk je meer aan een Besi of ASMI.In het onderzoek dat ik hier eerder deelde zag je dat de AI-hype aandelen niet zorgen voor het beste rendement. Dat zijn mogelijk de kleinere bedrijven. In mijn ogen gaan deze het slechrer doen dan dan een mandje van grote AI aandelen.


Investeren in ChatGPT en OpenAI

Het bedrijf OpenAI ontbreekt bij de lijst met mogelijke AI aandelen. Je kan er simpelweg nog niet in investeren omdat het niet beursgenoteerd is. Wel heeft OpenAI een samenwerking met Microsoft. Dat bedrijf is zelfs voor 49% eigenaar van de AI startup.


Op die manier investeer je indirect in OpenAI en ChatGPT. Ook zie je de cloudomzet van Microsoft sneller groeien dan de omzet van concurrenten als Amazon en Alphabet. Dit komt grotendeels door de AI voorsprong van het bedrijf.


Zijn AI aandelen een goede investering?

AI aandelen bevinden zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. Om die reden kan het even duren om de winnaars te ontdekken. Zoals dat gaat met een technologische revolutie zijn er meer verliezers dan winnaars.


Beleggen in AI ETF’s

Deze verliezers doen veel pijn in je portefeuille. Een AI ETF is om die reden niet altijd de beste keuze. Tenzij je de spelers in de ETF allen kent. Ik kies zelf eerder voor de grotere partijen die zich bewezen hebben en meer zijn dan alleen een AI aandeel.


Wil je meer weten? Hieronder vind je onze podcast over AI en AI aandelen. De gast is Maarten Sukel, specialist op het gebied van AI en auteur van het boek ‘De AI-revolutie’.


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page