top of page

Verwachting koers ASML 2025

In deze beleggersbrief geef ik jou de doelstellingen van ASML voor de lange termijn. Veder geef ik drie redenen waarom die doelen haalbaar zijn. Met daarbij de koers verwachting voor ASML in 2025.


Ik hoop dat je op deze manier ASML beter gaat begrijpen. En wat de innovatiekracht van ASML daarmee te maken heeft. Daar gaan we!


Inhoud


 

In het kort: ASML kan op basis van de doelstellingen voor 2025 nog sterk groeien. De belangrijkste redenen zijn: EUV-techniek verbetert de marge, de omzet is minder cyclisch en de chipindustrie blijft groeien

 

ASML koers verwachting 2025

Rendement ASML

ASML is bekend bij bijna iedere Nederlandse belegger. Het is hét bedrijf waarin wij als Nederlanders het meeste geïnvesteerd hebben van alle bedrijven ter wereld.


ASML behaalde een rendement van bijna 250% afgelopen 5 jaar. Het versloeg hiermee de AEX (35% rendement) en zelfs sectorgenoten (200% rendement). Dat gezegd hebbende, het bedrijf kan nog sterk groeien de komende jaren. Hoe werd deze Nederlandse parel een topspeler van wereldformaat?


Ontwikkelingen ASML

  • 1984: ASML wordt opgericht, het is een spin off van Philips (Joint Venture met ASMI)

  • 1995: Nikon & Canon zijn marktleiders met 70% marktaandeel, ASML heeft 25%

  • 2002: ASML haalt 50% v.d. markt door technologisch leiderschap met de Twinscan

  • 2011: Concurrentie stopt met de ontwikkeling van EUV die succesvol wordt

  • 2018: EUV machines worden wereldwijd verkocht, ASML wordt hierdoor monopolist


De techniek

ASML maakt twee soorten chipmachines. DUV- en EUV-machines. De EUV-techniek is de nieuwste techniek en draagt sterk bij aan de omzet sinds 2018. Het is monopolist op dit gebied. Niemand anders kan wat ASML kan en ze lopen volgens CEO Wennink zo’n 10 jaar voor op de concurrentie.


Het is volgens Wennink onmogelijk om op korte termijn zo’n machine na te maken: “Vijftien jaar geleden is al eens geprobeerd om een chipmachine te kopiëren. Hij werkt nog steeds niet.”

Precisie

De techniek is zo uitzonderlijk door o.a. de precisie. De nauwkeurigheid wordt vergeleken met het raken van een munt met een laser vanaf de aarde. ASML is de enige ter wereld die aan deze precisie kan voldoen.


Doordat het monopolist is op het gebied van EUV kan het daar de prijzen bepalen. Dit is gunstig voor jou als aandeelhouder. Wat verwachten ze zelf voor komende jaren qua omzet en marge?


Doelstellingen ASML 2025

Doelstellingen ASML 2025

Bron: Capital Markets Day 2022


ASML mikt op een omzet tussen de €30-€40 mld in 2025. De bruto marge hierbij: 54%-56%. Het bedrijf staat er bekend om zijn eigen doelstellingen te verslaan: “underpromise and overdeliver”. Hierom zijn de doelstellingen al eerder naar boven bijgesteld. Waarom verslaat ASML deze opnieuw?


De belangrijkste drie redenen voor ASML

  1. EUV-techniek verbetert de marge

  2. Omzet is minder cyclisch

  3. Chipindustrie blijft groeien


1. EUV-techniek verbetert de marge

ASML heeft een monopoliepositie op het gebied van EUV. Hierdoor bepaalt het de prijzen in de markt. Dit resulteerde in sterk verbeterde bruto marges. Naarmate het aandeel EUV-omzet toeneemt ten opzichte van het geheel blijft de bruto marge stijgen.


Hieronder is de omzetgroei per jaar zichtbaar van de EUV- en DUV-techniek. Daarbij valt op dat de groei van de EUV-omzet vele malen sneller is. Hierbij is ook zichtbaar dat de bruto marges stijgen. Door deze trend kan ASML de margedoelstellingen van 54%-56% gemakkelijker behalen.

Verwachting koers ASML 2025

Bron: jaarrekening ASML 2022


2. Omzet is minder cyclisch

De nieuwe techniek biedt ook andere voordelen. ASML is met EUV-machines ook minder cyclisch geworden. Het duurt lang om zo’n geavanceerde machine te bouwen, waardoor chipmakers als TSMC en Samsung ver van te voren bestellingen moeten plaatsen.


Dassen, CFO van ASML geeft dit ook aan: "Het kost van begin tot eind achttien maanden om een EUV-machine te bouwen." Hierdoor is ASML beter in staat plannen te maken voor de toekomst en wordt het minder cyclisch. Dit is gunstig voor beleggers die niet van verrassingen houden.

3. Chipindustrie blijft groeien

Onderzoeksbureau McKinsey verwacht een groei van 7% per jaar tot 2030 in de chipindustrie. ASML verwacht harder te groeien dan de markt. Ze voorzien tot 2030 een omzetgroei van 12% per jaar.


Afgelopen 5 jaar was de groei van ASML 19% per jaar. Doordat ASML de groeitrend mee heeft lijkt het realistisch dat het verder groeit komende jaren conform de eigen verwachtingen.


Verwachting koers ASML 2025

Een koers valt niet of nauwelijks te voorspellen. Wel zijn de doelstellingen duidelijk. Om een koers te bepalen zijn variabelen nodig. Dit kan iets complexer worden:


Koersdoel bepalen

Een koersdoel bepalen kan middels het gebruik van de formule:

Winst per aandeel 2025 * koers-winstverhouding 2025


Verwachting koers ASML 2025

Bron: jaarrekening ASML 2022 en Capital Markets Day 2022


Data

Om de winst per aandeel te bepalen gebruiken wij de data uit bovenstaande tabel. Op basis van de middelpunten komt ASML op een omzet van €35 mld in 2025 (€30 mld - €40 mld) en een bruto marge van 55% (54%-56%).


Dit leidt tot een netto marge van 32%. Hierbij komt de winst neer op (€35 mld * 32%) = €11.2 mld. Doordat ASML jaarlijks 1.5% aandelen inkoopt, zal het in 2025 363 mln aandelen hebben uitstaan. De winst per aandeel is dan (€11.2 mld / 363 mln aandelen) €30,85.


De koers-winstverhouding van 2025 blijft een schatting. Historisch gezien noteerde ASML tegen zo’n 30x de winst. Deze zal worden gebruikt in de waardering. Meer leren over waarderen? Klik dan hier.


Verwachting koers ASML 2025

De koers verwachting 2025 van ASML is volgens de doelstellingen en waardering €925 per aandeel in 2025. Dit komt voort uit de winst per aandeel van €30,85 * koers-winstverhouding 30 = koersdoel €925 in 2025.


Toekomst van ASML

ASML blijft zich verder ontwikkelen en kijkt ruim 10 jaar vooruit. De volgende generatie staat al klaar. De High-NA EUV machines (€300 mln per stuk). De techniek moet in 2025 klaar zijn voor productie voor de massa. Dit jaar worden ze getest.


CFO Dassen hierover: "Ik verwacht dat wij die eerste machine voor testproductie dit jaar exporteren, maar daar zullen we nog geen omzet van zien. Het kan nog even duren voordat die machine helemaal is opgebouwd en draait zoals de klant het wil. We gaan pas vanaf 2025 zien dat High-NA wezenlijk gaat bijdragen aan onze omzet.”

Conclusie

ASML lijkt in de toekomst ook een relevante speler te blijven. In Europa en de VS worden miljarden gestoken in de sector (respectievelijk $47 mld en $52 mld). Hiervan komt waarschijnlijk een deel ten goede aan ASML. De toekomst lijkt vooralsnog rooskleurig te zijn.


Meer weten

Klik hier voor de podcast aflevering over ASML

Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page