top of page

Nvidia koers verwachting

De actuele Nvidia koers verwachting zie je hier. In dit artikel ga ik in op de vraag: is Nvidia op deze waardering een goede belegging?


In mijn vorige beleggersbrief schreef ik dat Nvidia de koning is en CEO Jensen Huang de absolute rockstar 🌟 Nvidia heeft met name dankzij de softwarelaag CUDA een diepe moat. 


Ik kan me het daardoor haast niet voorstellen dat een concurrent Nvidia van de troon gaat stoten de komende vijf jaar. Concurrenten liggen simpelweg te ver achter. Een goed bedrijf is meestal een goede belegging. Maar lang niet altijd. Immers de prijs die je betaalt maakt veel uit.


Wat ik de laatste maanden veel om me heen zie is dat beleggers Nvidia blind kopen. Dat zijn deels particulieren die mee willen surfen op AI. Echter beïnvloeden Henk en Ingrid niet de koers van Nvidia. Daar is de waarde van Nvidia met bijna $3000 mld te hoog voor(!). Het koersverloop is absurd.


Aandeel Nvidia koers

De koers wordt bepaald door professionals. Ik krijg steeds meer het idee dat het ook voor (oneerlijke) professionals cool is om Nvidia als marketingtool in de portefeuille op te nemen. Rijke klanten zullen immers vragen hoe ze profiteren van AI. Dan verkoopt het lekker als je kan zeggen dat Nvidia in je portefeuille zit.


Beleggen in Nvidia

Uiteindelijk volgt de koers van Nvidia de fundamentele prestaties van het bedrijf. En die fundamentele prestaties waren juist zo goed bij Nvidia. Er worden veel paralellen getrokken met de internetbubbel uit 2000. Maar dat is te simpel. Toen waren de meeste bedrijven verliesgevend. Bij Nvidia klotst het geld tegen de plinten. Nvidia is dus ook daadwerkelijk veel waard. Maar hoeveel dan?


Waardering aandeel Nvidia

Laten we eens doorrekenen wat ervoor nodig is om Nvidia ook vanaf deze koers een goede belegging te laten zijn. Stel dat je een belegger bent die streeft naar een rendement van 15% per jaar voor de komende vijf jaar. Hoort Nvidia in dat geval in je portefeuille?


Om de 15% te halen, moet bijvoorbeeld de omzet de komende vijf jaar met 33% groeien. Dat lijkt op het eerste oog redelijk. Maar niet als je rekening houdt met de wet van de grote aantallen. Nvidia’s omzet is namelijk al geëxplodeerd naar $80 mld over de afgelopen 12 maanden.


33% jaarlijkse groei leidt dan tot een omzet van $332 mld over vijf jaar.


Outlook 2024/2025

Voor het komende jaar is de outlook goed. Met de nieuwste Blackwell chips kan Nvidia de omzet zien verdubbelen.


De jaren daarna zullen allesbepalend zijn voor Nvidia. Hoe realistisch zijn de verwachtingen na komende jaren. We gaan weer terug naar die 33% jaarlijkse omzetgroei de komende vijf jaar.


Hoe realistisch is dat?

  1. Op de eerste plaats is het nog nooit een ander bedrijf gelukt om vanaf die schaal zo snel te groeien.

  2. Op de tweede plaats lijken beleggers geen rekening te houden met het feit dat de omzet van Nvidia de komende vijf jaar ook een keer een forse daling zal laten zien. De adoptiecurve van nieuwe technologieën gaat nooit in een rechte lijn omhoog. Dat zagen we met zonne-energie en nu ook met de elektrische auto.

  3. Op de derde plats is de chipsector extreem cyclisch. En het verdienmodel op AI voor de grootste Nvidia klanten (Microsoft, Google en Amazon) is nog niet bewezen. Met name dit laatste is een grote onzekere factor voor de omzet van Nvidia. Klanten willen de miljarden aan investeringen wel terug kunnen verdienen.

  4. Op de vierde plaats zullen deze grote klanten op zoek gaan naar substituten. Google en Amazon gebruiken al eigen chips. De geavanceerde chips voor het trainen van AI-modellen zullen de komende jaren nog door Nvidia gemaakt worden. Maar het runnen van de modellen lijken Google en Amazon ook voor een deel met hun eigen chips te kunnen doen.


Ook analisten zien een omzetgroei van 33% de komende jaren niet als realistisch. Je ziet hieronder de verwachtingen van de omzetgroei de komende jaren voor Nvidia. Ze voorzien een groei van 22% per jaar tussen 2024 en 2027.


Die 15% rendement vraagt niet alleen 33% omzetgroei. Ook zet ik de netto winstmarge op het astronomische getal van 53%. Dit was de winstmarge het afgelopen jaar. Maar nu wilden alle klanten per se de chips. De prijs maakte niet uit. Alsof iemand een commerciële ruimtereis wil boeken. Voor een miljardair maakt de prijs niet uit. Maar uiteindelijk moeten de investeringen worden terugverdiend en ook de substituten worden beter.


Bovendien gaat de maker van de Nvidia-chips TSMC de prijzen verhogen. Dat is immers ook een quasi monopolie. Dus 53% handhaven de komende vijf jaar wordt een zeer grote uitdaging.


Misschien wat te technisch voor sommigen maar de exit multiple zet ik op 30. Dat lijkt laag als de groei nog 33% is. Maar het is haast ondenkbaar dat de groei in jaar 5 nog steeds zo hoog is. In mijn boek leg ik dit en waarderen verder uit, hier doe ik dit ook📚


Nvidia koers verwachting

Deze drie aannames (omzetgroei 33%, winstmarge 53 en exit multiple van 30) zorgen voor een rendement van 15% de komende vijf jaar. De koers van Nvidia staat dan op ruim $250 over vijf jaar. Onvoorstelbaar.


Met 21 jaar ervaring heb ik inmiddels geleerd om nooit iets uit te sluiten. Maar er moet wel een klein wonder gebeuren om Nvidia een goede belegging te laten zijn.


Mij lijkt de kans uiterst klein dat dit gaat lukken. Maar de vraag is natuurlijk: in welke mate gaat AI ons leven domineren? Nvidia beleggers lijken rekening te houden met een nieuwe industriële revolutie. In de waardering is er daardoor geen ruimte voor tegenvallers.


Koers verwachting Nvidia


Nvidia in mijn portefeuille? 🔮

Ik weet het antwoord niet op die glazen bol vraag. Als iets te onzeker is, blijf ik weg. Daardoor mis ik meestal monsterrendementen zoals Nvidia de het afgelopen jaar. Voor mij is dat oké. Goud zoeken kent ook vele risico’s en is op de lange termijn een verliesgevende strategie.


Het is overigens heel goed mogelijk dat Nvidia het komende jaar nog fors doorstijgt. Op de korte termijn staat de koers los van de fundamenten en bepaalt de gekte van de markt de koers. Op de lange termijn zullen het de spierballen van Nvidia zijn wat de koers bepaalt.


Ook om de week een gratis beleggingsles in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hem.


Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page