top of page

Dé beste waterstof aandelen voor 2024

Bedrijven die zich focussen op waterstof kunnen profiteren van de megatrend naar duurzame energie. Er zijn verschillende waterstof aandelen die interessant zijn als belegging. De beste licht ik vandaag voor je uit.


Inhoud



Wat is waterstof

Waterstof is een gas. Het kan worden gebruikt in intensieve industrieën, die nu nog erg vervuilend zijn. Denk aan de chemische- en staalindustrie of denk aan scheepvaart. Het kan ons huis verwarmen of elektriciteit opslaan die anders verloren zou gaan. Kortom, waterstof kent veel toepassingen en is noodzakelijk als de wereld minder vervuilend wil worden.


"If we are serious about decarbonization there is no choice but using hydrogen. Renewable energy can get you so far, to a 50 - 60 percent reduction in the world. Hydrogen can be the solution (other 40 - 50 percent)." - Haim Israel - Bank of America

Er zijn verschillende soorten waterstof. We duiden ze aan met kleuren. De groene variant is gemaakt van duurzame energie zoals zon- en windenergie. Daarnaast heb je bruine waterstof van kolen, grijze waterstof van gas en we spreken van blauwe waterstof als de CO2 wordt opgeslagen. Hoe maak je waterstof van energie? We kijken daarvoor naar groene waterstof.


Groene waterstof

Om groene waterstof te maken heb je groene energie nodig, opgewerkt via de zon of wind. Het proces om deze waterstof te maken heet elektrolyse. Door middel van elektriciteit wordt het waterstofgas gescheiden van zuurstof. Zo ontstaat uit water (H2O) - waterstof (H2) en zuurstof (O2).


Je zou die zon- en windenergie ook direct kunnen gebruiken, maar voor sommige industrieën is deze bron niet krachtig genoeg of werkt elektriciteit überhaupt niet. Waterstof biedt dan de oplossing. Door de omzetting naar waterstof krijg je energie die vele malen krachtiger is.


Waarom zien we een groei in waterstof?

Op dit moment gaat 60% van de groene wind- en zonne-energie bij het omzetten naar waterstof verloren. Het direct elektrisch opladen van je auto is dan verstandiger. Dan is het verlies minder groot.


We zien nu overschotten in groene energie, dan is de omzetting naar waterstof voor opslag of ander gebruik een logische keuze. Anders gaat dit verloren. Of denk aan het verduurzamen van grote voertuigen zoals vliegtuigen, schepen en trucks. Daar is groene waterstof dé oplossing, ondanks het verlies van energie bij het omzetten. Batterijen zijn te zwaar, kunnen onvoldoende energie opslaan en duren te lang om te laden. Daar zullen we een groei zien in het gebruik van waterstof.


Een accu is vanwege het relatief hoge gewicht en de relatief beperkte energieinhoud niet praktisch. Een krachtige energiebron is nodig op basis van een efficiënte brandstof. Veel experts zien waterstof (H2) als de oplossing. - TU Delft-onderzoeker Ir. Klaas Visser

Voordelen waterstof

Om even bij het voorbeeld van scheepvaart te blijven; waterstof biedt veel voordelen ten opzichte van gebruik van diesel en elektriciteit:

  • Waterstof maakt amper geluid en stinkt niet.

  • Waterstof tanken duurt even lang als bij schepen op diesel. Elektrisch laden duurt langer.

  • Waterstof is een gas en dus licht. In tegenstelling tot batterijen die zwaar zijn.

  • Groene of blauwe waterstof stoot geen of minder CO2 uit.


Nadelen waterstof

  • Bij de omzetting van elektriciteit naar waterstof verlies je 60% van de energie.

  • Om waterstof te tanken dient er een complete infrastructuur gebouwd te worden.

  • Waterstof is niet compact. Het gas neemt veel ruimte in. Je dient het terug te koelen naar -252 graden Celsius om te vervoeren.


Waarom is waterstof interessant als investeerder? 

Europa heeft de green deal getekend. Daarin staat dat ze Europa klimaatneutraal willen maken in 2050. Er wordt 1.000 miljard vrijgemaakt, waarvan 50% naar schatting toe gaat komen aan waterstof in de komende 10 jaar. Dit is een groeimarkt.


Groeimarkt waterstof

De markt van waterstof ontwikkelt zich snel. De groei volgens onderzoeksbureaus is ~10% per jaar komend decennium. Deze groei accelereert doordat waterstof - en met name groene waterstof - steeds goedkoper wordt.


The average of the 2050 hydrogen outlooks from BNEF and the Hydrogen Council, point to a 2050 hydrogen market of 6x the current hydrogen market. This would accommodate 22% of global energy consumption (vs 4% today).

Groeimarkt groene waterstof aandelen

De groene waterstof markt is echt een groeimarkt. Op dit moment is slechts 1% van de waterstof groen. Daar wordt een groei verwacht van liefst - houd je vast - 40% per jaar. Deze giga groei kan voor waterstof aandelen stevige omzetgroei betekenen. Of ze dit kunnen omzetten in winst is de grote vraag. Tijd om eens te kijken hoe je kunt beleggen in waterstof.


Wat zijn waterstof aandelen

Waterstof aandelen zijn aandelen van beursgenoteerde bedrijven waarbij waterstof dient als belangrijke bron van inkomsten. Je hebt waterstof aandelen die gespecialiseerd zijn in waterstof als gas. Ze verkopen deze rechtstreeks, maar ook bedrijven die zich specialiseren in de opslag van waterstof in de vorm van batterijen, namelijk brandstofcellen. We zullen de beste waterstof aandelen hier bekijken.


Beleggen in waterstof aandelen

Oké, dat waterstof groot gaat worden. Dat lijkt het geval te zijn. Hoe kan je dan beleggen hierin.


Dat kan op twee makkelijke manieren:

  • Individuele waterstof aandelen

  • ETF met waterstof aandelen


Waterstof aandelen

Dan op naar de beste waterstof aandelen. De top 3 zijn mijn favorieten. Ze zijn ervaren en opereren in een oligopolie. De markt is verdeeld tussen drie grote producenten, te weten Air Liquide, Linde en Air Products. Verderop bespreek ik Nederlandse waterstof aandelen en speculatieve waterstof aandelen zoals Plug Power en Powercell Sweden.


1. Air liquide aandeel

Air Liquide is een van de grootste industriële gasleveranciers ter wereld. Voornamelijk groot in de chemische- en staalindustrie. Over de afgelopen 30 jaar was het rendement van Air Liquide ruim 11% per jaar.


Deze rendementen behaalden ze doordat ze al ruim 60 jaar lang producent zijn van gassen zoals waterstof. Het bedrijf behaalt hier bijna 10% van de omzet mee. Ze investeren 8 miljard in waterstof de komende jaren (2x de winst) en verwachten dat over 10 jaar het waterstof segment is verdrievoudigd.




Verder bouwt het ook aan projecten met waterstof in Nederland. Vorig jaar werd voor bijna 800 miljoen aan subsidies hier vergeven. Air Liquide kreeg twee van de zeven projecten, de anderen zijn gegaan naar o.a. Shell, Ørsted en Engie. Daarmee is Air Liquide ook een beetje een Nederlands waterstof aandeel. Het lijkt erop dat Air Liquide sterk inzet op waterstof.


"Hydrogen is the largest source of sustainable growth for the group" Erwin Penfornis - VP Hydrogen AirLiquide

Marktkapitalisatie

99 miljard

Rendement 10 jaar

14% per jaar

Omzetgroei per jaar

7% groei

Gemiddelde marge

16% marge

Dividendrendement

2% dividend

Koers-winstverhouding

25 gemiddeld

Netto schuld

12 miljard


2. Linde PLC

Het Duitse gasbedrijf Linde heeft fantastische rendementen laten zien. Ruim 15% per jaar over meer dan 30 jaar. Linde is de marktleider in gas en is de grootste partij ter wereld. Het gas wordt in diverse industrieën gebruikt, zoals de gezondheidszorg, elektronica en meer. Linde heeft een relatief voorspelbare omzet doordat het lange contracten afsluit voor 10-20 jaar.



Linde haalt ~10% van de omzet uit waterstof. Het bedrijf heeft 33 miljard komende jaren gealloceerd aan duurzame investeringen, waarvan het grootste deel in groene waterstof. Ze zien dus de potentie. De winst van Linde was afgelopen jaar ~8 miljard. Dan is 33 miljard niet niets.

Marktkapitalisatie

216 miljard

Rendement 10 jaar

16% per jaar

Omzetgroei per jaar

12% groei

Gemiddelde marge

19% marge

Dividendrendement

2% + 2% buyback

Koers-winstverhouding

34 gemiddeld

Netto schuld

15 miljard


3. Air Products

Air Products is de derde naam in de wereld van industriële gassen. Samen met Linde en Air Liquide vormt het een oligopolie. Het bedrijf haalde een rendement van ruim 11% de afgelopen 30 jaar. Air Products is een bedrijf uit de VS en ook 60 jaar actief in de waterstofmarkt. Verder is het leider op het gebied van waterstof infrastructuur. Het heeft meer dan 100 waterstoffabrieken.



Air Products heeft grote waterstofprojecten. De grootste is een joint venture voor blauwe waterstof in Saoedi-Arabië, waarde 7 miljard. En dat terwijl de winst van Air Products afgelopen jaar ~2.5 miljard bedroeg. Door stevig te investeren wil het een marktleidende positie pakken op dit gebied. Het is wel het meest risicovolle bedrijf van de drie, als het gaat om waterstof projecten. De investering in Saoedi-Arabië is erg omvangrijk.

Marktkapitalisatie

51 miljard

Rendement 10 jaar

10% per jaar

Omzetgroei per jaar

2% groei

Gemiddelde marge

21% marge

Dividendrendement

2% dividend

Koers-winstverhouding

28 gemiddeld

Netto schuld

11 miljard


4. Plug Power aandeel

Nu komen we aan bij de speculatieve aandelen. Daar gaat mijn voorkeur niet naar uit. Mocht je toch geïnteresseerd zijn en houden van wilde ritten, lees dan verder.


Plug Power produceert waterstofcel producten. Ze bieden accu's op basis van waterstof aan, bij afnemers zoals Amazon. Deze heeft de heftrucks rijden op waterstof, waarbij de waterstof in de cellen van Plug Power wordt opgeslagen. Dat is makkelijker dan opladen met een elektrische batterij. Waterstof laadt namelijk even snel als benzine of diesel, in tegenstelling tot elektriciteit.



Plug Power liet een omzetgroei zien van 44% per jaar, maar verloor jaarlijks veel geld. Dat wordt gefinancierd door de aandeelhouders, het geeft namelijk veel nieuwe aandelen uit om groei te financieren. Het investeren in groene waterstof is nu nog niet rendabel. Richting 2030 verwacht het een marge van 20% te behalen. Het verwacht met ruim 40% per jaar aan omzetgroei hard door te groeien.


Deze doelen zijn mooi, maar er is een probleem. Plug Power heeft het afgelopen decennium al aangekondigd winstgevend te worden en heeft oude doelen nooit behaald. Het short percentage is dan met 30% ook gigantisch - ter vergelijking - Just Eat Takeaway zit op 10%. Enorme kansen, maar ook enorme risico's.

Marktkapitalisatie

2 miljard

Rendement 10 jaar

-4% per jaar

Omzetgroei per jaar

44% groei

Gemiddelde marge

-73% marge

Dividendrendement

0%

Koers-winstverhouding

geen winst

Netto schuld

1 miljard


5. Powercell Sweden

Een andere producent van brandstofcelsystemen is Powercell Sweden. De business is een spin-off van de Volvo Group. Ze leveren powercellen aan bedrijven in diverse sectoren en zijn met Nel ASA bezig om waterstofcellen te ontwikkelen om vrachtschepen te laten varen.



Ondanks de vele ontwikkelingen, is de omzet nog beperkt. De groei was wel stevig met bijna 76% per jaar, dit viel terug naar ruim 40% afgelopen jaren. Ook de verliezen lijken terug te lopen. Dit is ook hard nodig omdat het bedrijf de cash snel ziet verdwijnen.


Ook dit bedrijf is er niet een voor in mijn portefeuille. De groei is stevig, maar dat zijn de verliezen ook. Het bedrijf lijkt de kosten wel beter onder controle te hebben dan Plug Power. We zullen zien welk bedrijf het waar gaat maken.



In de waterstof industrie zijn veel spelers actief

Bedrijven die hier ook actief in zijn, maar die hierboven niet genoemd zijn:


6. Nel ASA

Het waterstof aandeel Nel ASA is ook een kleine speler. De omzet was ruim 100 mln, maar groeit wel hard. Met ~30% omzetgroei per jaar kan het snel groter worden. Net als de overige speculatieve spelers in deze markt is het verlieslatend. Het bedrijf levert voornamelijk systemen voor elektrolyse en apparatuur voor de opslag van waterstof.


7. Shell PLC - Nederlandse waterstof aandelen

Dan naar de Nederlandse waterstof aandelen. Naast investeerder Air Liquide is er Shell. Alhoewel, Shell investeerde vorig jaar 12% van het kapitaal in duurzame energie. En de nieuwe CEO zet aandeelhouders op nummer 1, niet duurzaamheid.


Toch blijft Shell bezig met groene energie. Het wil in 2050 klimaatneutraal zijn en bouwt de grootste waterstoffabriek van heel Europa.


In July 2022, we took the final investment decision to build Holland Hydrogen 1 in the Netherlands, which will be Europe’s largest renewable hydrogen plant once operational.

The 200 MW electrolyser will produce up to 80 tonnes of renewable hydrogen a day, enough to meet up to 10% of the annual hydrogen demand from Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam. Holland Hydrogen 1 could also meet future demand for renewable hydrogen from the transport and industrial sectors.


"Het is een voorbeeld van Shells eigen inspanningen en toewijding om tegen 2050 een netto-emissievrij bedrijf te zijn", stelt Anna Mascolo, Executive Vice President Emerging Energy Solutions bij Shell.

Deze investeringen zullen in mindere mate bijdragen aan de omzet van Shell, dat het grootste deel nog verdient met olie en gas. Shell levert historisch een dividendrendement van 5% per jaar.


8. Ballard Power

Het Canadese Ballard Power is een grote speler in het brandstofcel segment. Het bedrijf staat er alleen niet goed voor. De omzetgroei was afgelopen decennium traag met 2% per jaar en de verliezen nemen stevig toe.


Ballard produceert de cellen voor de grotere voertuigen, die waterstof nodig hebben. Het blijft een lastige markt. Die veel geld kost.


9. Bloom Energy

Bloom Energy is een bedrijf uit de VS. De omzet komt voornamelijk uit producten. Dit zijn de 'Energy server' en de 'Bloom electrolyzer'. De Energy server zet gas om in elektriciteit, waar een bedrijf als Google gebruik van maakt.


De Electrolyzer is interessant als waterstof product. Het zet namelijk energie om in waterstof, waarbij het verlies 15-45% minder is dan bij reguliere elektrolyse. Daardoor kan waterstof ineens veel goedkoper worden. Het bedrijf is nog relatief klein met ruim 1 miljard omzet.


Waterstof ETF aandelen

Beleggen in waterstof aandelen kan ook middels een ETF. Met een ETF koop je een mandje met aandelen. In dit geval een mand met waterstof aandelen. Ik zou dit zelf in geen geval doen, ik ben meer van de losse aandelen. De meeste bedrijven zijn nog verlieslatend en de rendementen zijn daardoor slecht.


Wil jij er in beleggen? Dan zijn onderste twee ETF's jouw opties. Zorg ervoor dat je de bedrijven kent die hierin zitten. En dat je ze financieel doorlicht.


VanEck Hydrogen

Naam: VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF

ISIN code: IE00BMDH1538

Meer info: klik hier


Top 10 holdings

Plug Power

Linde

Air Liquide

Bloom Energy

Air Products

Mitsubishi Chemical

Nel ASA

Ballard Power

Nikola Corp

Doosan Fuell Cell


L&G Hydrogen ETF

Naam: L&G Hydrogen Economy UCITS ETF USD

ISIN code: IE00BMYDM794

Meer info: klik hier


Top 10 holdings

Siemens Energy

Ørsted

Chemours

Hyundai

Kyocera

Toyota Motor

Weichai Power

Johnson Matthey

Cummins

Air Liquide


De top 10 holdings in beide ETf's zijn goed voor ~75% van het totale belegde vermogen van de ETF's.


Is beleggen in waterstof verstandig

Dat is moeilijk te zeggen. Er zijn veel sceptici die beleggen in waterstof niet verantwoord vinden.


De technologie van waterstof is al ver ontwikkeld. De wereld is alleen nog niet ingericht op groene waterstof. Dit kan een stevige groei betekenen voor bedrijven die hierin investeren, maar het kan ook verkeerd aflopen.


Nieuwe technologieën vergen vaak veel kapitaal. En dat kapitaal wil jij niet leveren als het verloren gaat. Denk dus goed na voordat je besluit te investeren in zo'n nieuwe technologie. De gevestigde spelers als Air Liquide, Linde en Air Products groeien minder hard, maar zijn veel minder risicovol. Kies wat bij jou past als belegger.


Meer weten over beleggen?

Ik beleg ruim 20 jaar in individuele aandelen en versla de markt. Weten hoe ik dit doe? Om de week deel ik gratis lessen in mijn beleggersbrief. Schrijf je hieronder in!


Wil je weten hoe ik aandelen selecteer?

Hier deel ik een podcastaflevering met je. Daar zie je waar ik op let. Dit geldt dus ook voor waterstof aandelen.


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page