top of page
Foto van schrijverRowan Nijboer I Beleggingstrainer

Dé beste waterstof aandelen voor 2024

Bedrijven die zich focussen op waterstof kunnen profiteren van de megatrend naar duurzame energie. Er zijn verschillende waterstof aandelen die interessant zijn als belegging. De beste licht ik vandaag voor je uit.


Inhoud



Wat is waterstof

Waterstof is een gas. Het kan worden gebruikt in intensieve industrieën, die nu nog erg vervuilend zijn. Denk aan de chemische- en staalindustrie of denk aan scheepvaart. Het kan ons huis verwarmen of elektriciteit opslaan die anders verloren zou gaan. Kortom, waterstof kent veel toepassingen en is noodzakelijk als de wereld minder vervuilend wil worden.


"If we are serious about decarbonization there is no choice but using hydrogen. Renewable energy can get you so far, to a 50 - 60 percent reduction in the world. Hydrogen can be the solution (other 40 - 50 percent)." - Haim Israel - Bank of America

Er zijn verschillende soorten waterstof. We duiden ze aan met kleuren. De groene variant is gemaakt van duurzame energie zoals zon- en windenergie. Daarnaast heb je bruine waterstof van kolen, grijze waterstof van gas en we spreken van blauwe waterstof als de CO2 wordt opgeslagen. Hoe maak je waterstof van energie? We kijken daarvoor naar groene waterstof.


Groene waterstof

Om groene waterstof te maken heb je groene energie nodig, opgewerkt via de zon of wind. Het proces om deze waterstof te maken heet elektrolyse. Door middel van elektriciteit wordt het waterstofgas gescheiden van zuurstof. Zo ontstaat uit water (H2O) - waterstof (H2) en zuurstof (O2).


Je zou die zon- en windenergie ook direct kunnen gebruiken, maar voor sommige industrieën is deze bron niet krachtig genoeg of werkt elektriciteit überhaupt niet. Waterstof biedt dan de oplossing. Door de omzetting naar waterstof krijg je energie die vele malen krachtiger is.


Waarom zien we een groei in waterstof?

Op dit moment gaat 60% van de groene wind- en zonne-energie bij het omzetten naar waterstof verloren. Het direct elektrisch opladen van je auto is dan verstandiger. Dan is het verlies minder groot.


We zien nu overschotten in groene energie, dan is de omzetting naar waterstof voor opslag of ander gebruik een logische keuze. Anders gaat dit verloren. Of denk aan het verduurzamen van grote voertuigen zoals vliegtuigen, schepen en trucks. Daar is groene waterstof dé oplossing, ondanks het verlies van energie bij het omzetten. Batterijen zijn te zwaar, kunnen onvoldoende energie opslaan en duren te lang om te laden. Daar zullen we een groei zien in het gebruik van waterstof.


Een accu is vanwege het relatief hoge gewicht en de relatief beperkte energieinhoud niet praktisch. Een krachtige energiebron is nodig op basis van een efficiënte brandstof. Veel experts zien waterstof (H2) als de oplossing. - TU Delft-onderzoeker Ir. Klaas Visser

Voordelen waterstof

Om even bij het voorbeeld van scheepvaart te blijven; waterstof biedt veel voordelen ten opzichte van gebruik van diesel en elektriciteit:

  • Waterstof maakt amper geluid en stinkt niet.

  • Waterstof tanken duurt even lang als bij schepen op diesel. Elektrisch laden duurt langer.

  • Waterstof is een gas en dus licht. In tegenstelling tot batterijen die zwaar zijn.

  • Groene of blauwe waterstof stoot geen of minder CO2 uit.


Nadelen waterstof

  • Bij de omzetting van elektriciteit naar waterstof verlies je 60% van de energie.

  • Om waterstof te tanken dient er een complete infrastructuur gebouwd te worden.

  • Waterstof is niet compact. Het gas neemt veel ruimte in. Je dient het terug te koelen naar -252 graden Celsius om te vervoeren.


Waarom is waterstof interessant als investeerder? 

Europa heeft de green deal getekend. Daarin staat dat ze Europa klimaatneutraal willen maken in 2050. Er wordt 1.000 miljard vrijgemaakt, waarvan 50% naar schatting toe gaat komen aan waterstof in de komende 10 jaar. Dit is een groeimarkt.


Groeimarkt waterstof

De markt van waterstof ontwikkelt zich snel. De groei volgens onderzoeksbureaus is ~10% per jaar komend decennium. Deze groei accelereert doordat waterstof - en met name groene waterstof - steeds goedkoper wordt.


The average of the 2050 hydrogen outlooks from BNEF and the Hydrogen Council, point to a 2050 hydrogen market of 6x the current hydrogen market. This would accommodate 22% of global energy consumption (vs 4% today).

Groeimarkt groene waterstof aandelen

De groene waterstof markt is echt een groeimarkt. Op dit moment is slechts 1% van de waterstof groen. Daar wordt een groei verwacht van liefst - houd je vast - 40% per jaar. Deze giga groei kan voor waterstof aandelen stevige omzetgroei betekenen. Of ze dit kunnen omzetten in winst is de grote vraag. Tijd om eens te kijken hoe je kunt beleggen in waterstof.


Wat zijn waterstof aandelen

Waterstof aandelen zijn aandelen van beursgenoteerde bedrijven waarbij waterstof dient als belangrijke bron van inkomsten. Je hebt waterstof aandelen die gespecialiseerd zijn in waterstof als gas. Ze verkopen deze rechtstreeks, maar ook bedrijven die zich specialiseren in de opslag van waterstof in de vorm van batterijen, namelijk brandstofcellen. We zullen de beste waterstof aandelen hier bekijken.


Beleggen in waterstof aandelen

Oké, dat waterstof groot gaat worden. Dat lijkt het geval te zijn. Hoe kan je dan beleggen hierin.


Dat kan op twee makkelijke manieren:

  • Individuele waterstof aandelen

  • ETF met waterstof aandelen


Waterstof aandelen

Dan op naar de beste waterstof aandelen. De top 3 zijn mijn favorieten. Ze zijn ervaren en opereren in een oligopolie. De markt is verdeeld tussen drie grote producenten, te weten Air Liquide, Linde en Air Products. Verderop bespreek ik Nederlandse waterstof aandelen en speculatieve waterstof aandelen zoals Plug Power en Powercell Sweden.


1. Air liquide aandeel

Air Liquide is een van de grootste industriële gasleveranciers ter wereld. Voornamelijk groot in de chemische- en staalindustrie. Over de afgelopen 30 jaar was het rendement van Air Liquide ruim 11% per jaar.


Deze rendementen behaalden ze doordat ze al ruim 60 jaar lang producent zijn van gassen zoals waterstof. Het bedrijf behaalt hier bijna 10% van de omzet mee. Ze investeren 8 miljard in waterstof de komende jaren (2x de winst) en verwachten dat over 10 jaar het waterstof segment is verdrievoudigd.




Verder bouwt het ook aan projecten met waterstof in Nederland. Vorig jaar werd voor bijna 800 miljoen aan subsidies hier vergeven. Air Liquide kreeg twee van de zeven projecten, de anderen zijn gegaan naar o.a. Shell, Ørsted en Engie. Daarmee is Air Liquide ook een beetje een Nederlands waterstof aandeel. Het lijkt erop dat Air Liquide sterk inzet op waterstof.


"Hydrogen is the largest source of sustainable growth for the group" Erwin Penfornis - VP Hydrogen AirLiquide

Marktkapitalisatie

99 miljard

Rendement 10 jaar

14% per jaar

Omzetgroei per jaar

7% groei

Gemiddelde marge

16% marge

Dividendrendement

2% dividend

Koers-winstverhouding

25 gemiddeld

Netto schuld

12 miljard


2. Linde PLC

Het Duitse gasbedrijf Linde heeft fantastische rendementen laten zien. Ruim 15% per jaar over meer dan 30 jaar. Linde is de marktleider in gas en is de grootste partij ter wereld. Het gas wordt in diverse industrieën gebruikt, zoals de gezondheidszorg, elektronica en meer. Linde heeft een relatief voorspelbare omzet doordat het lange contracten afsluit voor 10-20 jaar.



Linde haalt ~10% van de omzet uit waterstof. Het bedrijf heeft 33 miljard komende jaren gealloceerd aan duurzame investeringen, waarvan het grootste deel in groene waterstof. Ze zien dus de potentie. De winst van Linde was afgelopen jaar ~8 miljard. Dan is 33 miljard niet niets.

Marktkapitalisatie

216 miljard

Rendement 10 jaar

16% per jaar

Omzetgroei per jaar

12% groei

Gemiddelde marge

19% marge

Dividendrendement

2% + 2% buyback

Koers-winstverhouding

34 gemiddeld

Netto schuld

15 miljard


3. Air Products

Air Products is de derde naam in de wereld van industriële gassen. Samen met Linde en Air Liquide vormt het een oligopolie. Het bedrijf haalde een rendement van ruim 11% de afgelopen 30 jaar. Air Products is een bedrijf uit de VS en ook 60 jaar actief in de waterstofmarkt. Verder is het leider op het gebied van waterstof infrastructuur. Het heeft meer dan 100 waterstoffabrieken.