top of page

ETF beleggen tips: dé 6 die je moet kennen!

In dit artikel geef ik mijn 6 belangrijkste ETF beleggen tips. Hierdoor kan jij een rendement behalen van 7% per jaar met weinig moeite. Je leest verder wat ETF beleggen inhoudt en waarom ETF beleggen zo populair is.


Inhoud

 

In het kort: met een ETF koop je een gespreid mandje aandelen. Hiermee behaal je historisch gezien gemiddeld 7% rendement. Het kost je slechts enkele minuten per maand. Ik geef de 6 belangrijkste tips waar jij op moet letten.

 

ETF beleggen tips

In mijn boek schreef ik al dat 80% van de beleggers een ETF niet verslaan qua rendement. In dit artikel ga ik hier verder op in.


Samengevat

De belangrijkste ETF beleggen tips zijn: kiezen voor een betrouwbare aanbieder, voldoende spreiding, lage kosten, zonder dividendlekkage, beleg periodiek en kies voor een fysieke replica.


Ik leg je dit graag uit.


Wat is ETF beleggen

Een ETF is een Exchange Traded Fund, letterlijk vertaald: een op de beurs verhandelbaar fonds. Zo’n fonds kan bestaan uit een mand met aandelen, een indexfonds genoemd. Een voorbeeld hiervan is de AEX index (Nederlandse beurs). Met ETF beleggen koop je dus een mand aandelen in één keer.


In de AEX zitten de 25 grootste bedrijven van Nederland. Denk hierbij aan Shell, ASML en Philips. Je kan een ETF van de AEX kopen. Zo ben je voor een klein stukje mede-eigenaar van de 25 grootste bedrijven in Nederland. Gaaf he?


Waarom ETF beleggen

  • Het levert een goed rendement op

  • ETF beleggen kost weinig tijd

  • Het zorgt voor voldoende spreiding

  • Het is kostentechnisch voordelig


Rendement ETF beleggen

Het rendement van ETF beleggen is behoorlijk. Onderzoek van de Amerikaanse Professor Siegel over de afgelopen 200 jaar toont aan dat aandelen een gemiddeld rendement van 7% per jaar behalen. Hierin compenseren de mindere jaren voor de betere jaren. Dit is dan ook jouw mogelijke rendement.


Stel dat jij €10.000 belegt en dit 40 jaar laat staan tegen 7% rendement. Dan is dit bedrag aangegroeid tot €150.000. Een inleg van €20.000 levert logischerwijs het dubbele op.


Weinig tijd

ETF beleggen is ook simpel. Je doet dit omdat je met weinig tijd een goed rendement kunt behalen. Indien je een ETF hebt geselecteerd kan je met een klik op de knop deze periodiek kopen. Het kost je dus maximaal tien minuten per maand.


Voldoende spreiding

Er zijn wereldwijd gespreide ETF’s beschikbaar die de hele wereldwijde beurs volgen. Jij wordt dan in één klap mede-eigenaar van duizenden bedrijven. Dit biedt als voordeel dat je goed gespreid zit. Jouw ETF volgt de beurskoersen wereldwijd. Spreiding is belangrijk. De goed presterende bedrijven compenseren de minder presterende bedrijven.


Kosten

Ook zijn ETF’s kostentechnisch voordelig. Je hebt weinig transactiekosten. Het zou veel geld kosten om ieder bedrijf afzonderlijk te kopen.


Verder is bekend dat zo’n 80% van de actieve beleggers (beleggers die zelf aandelen selecteren) een wereldwijd gespreide ETF niet verslaan qua rendement. Hiermee is ETF beleggen geschikt voor de meerderheid van de beleggers. Klinkt dit je als muziek in de oren? Lees snel verder welke tips ik heb.


CEO Hendrik Meesman, van Meesman Indexbeleggen over ETF beleggen: “Je moet heel breed spreiden, de kosten laag houden en vervolgens vooral niets doen. Gewoon laten staan en de tijd z’n werk laten doen”.

Dé ETF beleggen tips:

  1. Betrouwbare ETF aanbieder

  2. Voldoende spreiding

  3. Lage kosten

  4. Dividendlekkage

  5. Periodiek beleggen

  6. Fysiek bezitten aandelen


1. Betrouwbare ETF aanbieder

Betrouwbare partijen zijn in de praktijk vaak goede aanbieders van ETF’s. Ze zijn betrouwbaar doordat ze groot zijn, voldoende ervaring en kennis hebben. Dit zijn onder andere partijen als: Vanguard, Northern Trust, Actiam, Meesman, Brand New Day en VanEck. Een betrouwbare aanbieder is vaak voordeliger door de omvang en biedt geschikte ETF’s aan.


2. Voldoende spreiding

Je koopt een ETF voornamelijk omdat dit voldoende spreiding biedt. Individuele aandelen bewegen sterk en bedrijven kunnen failliet gaan. Een ETF dient minstens 50 posities te hebben om voldoende spreiding te behalen. Hiermee hebben bedrijfsspecifieke problemen nauwelijks invloed op jouw ETF.


Let er ook op dat een ETF niet specifiek is voor een sector of land. Je dient zo breed mogelijk gespreid te zijn. Je wil beleggen in alle landen en sectoren. Je vindt de spreiding qua landen en sectoren door de ETF op te zoeken via de site van Morningstar.


3. Lage kosten

Het is belangrijk dat een ETF lage kosten heeft. Dit kost jou immers extra rendement. Een ETF met meer dan 0.5% aan kosten zie ik als relatief duur. Met minder dan 0.3% aan kosten is een ETF voordelig. Ook de kosten zie je op de site van Morningstar indien je de ETF aanklikt.


Een ETF met lage kosten lijkt onbelangrijk, maar dit is het niet. Stel dat je 40 jaar kan beleggen tegen 7% rendement. Leg je €10.000 in dan groeit dit aan tot €150.000. Met 0.5% aan kosten groeit dit aan tot €124.000. Een substantieel verschil dus.


4. Dividend-efficiënt

Dividend-efficiënte fondsen zijn kostentechnisch voordeliger. Ze vragen namelijk buitenlandse dividendbelasting voor je terug en dit scheelt jaarlijks zo’n 0,3%.


Dit is voornamelijk mogelijk indien de aanbieder van de ETF Nederlands is. Partijen als Meesman, Brand New Day, VanEck en sommige fondsen van Northern Trust regelen dit voor je. Je kunt op Morningstar zien in welk land een fonds gevestigd is.


5. Periodiek beleggen

Leg maandelijks een vast bedrag in. Hierdoor koop je wanneer de beurs op hoge en lage koersen staat. Dit zorgt ervoor dat je het beste rendement behaalt. De beurs timen (kopen wanneer deze daalt) is in de praktijk erg lastig. Maak daarom een plan en beleg bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag. Het beursgezegde luidt niet voor niets: “Time in the market, beats timing the market”.


6. Fysiek bezitten aandelen

Als laatste wil je inzien of een aanbieder van de ETF de aandelen in het fonds daadwerkelijk bezit. Zo zie je op de site van de aanbieder of de ETF fysiek wordt aangehouden of synthetisch is. Kies hierbij voor een fysieke ETF. De aanbieder houdt dan de stukken in bewaring aan. Dit kan handig zijn indien een aanbieder failliet gaat.


Conclusie ETF beleggen

Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten bij het kopen van een ETF. ETF’s die hieraan voldoen zijn bijvoorbeeld de TSWE van VanEck en de fondsen van Meesman, Actiam en Brand New Day. Hiernaast zijn er nog meer geschikte fondsen, deze kan je nu zelf checken.


Ook fondsen die niet in Nederland gevestigd zijn kunnen alsnog redelijk geschikt zijn door de goede spreiding en lage kosten. Een voorbeeld hiervan is de VWCE ETF van Vanguard.


Verder zie je op de bijbehorende factsheet van een ETF aanbieder (te vinden op de site daarvan) ook vaak alle benodigde info. Hieronder zie je een factsheet en waar je op moet letten.


ETF beleggen tips

Meer weten


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!


Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page