top of page

CM.com aandeel analyse - obligatie, schulden & outlook 2024

Techbedrijven zaten de afgelopen jaren in een achtbaan. Eerst keihard omhoog tijdens corona. Vervolgens in 2022 de afgrond in. En de wederopstanding in 2023. Ondanks de wilde rit kunnen de passagiers van deze achtbaan nu veilig uitstappen.


Maar dat geldt niet voor elke passagier. Sommige passagiers werden misselijk en herstellen moeizaam. Voor sommige is overleven zelfs kantje boord. Zo ook voor CM.com dat met jaarcijfers kwam. Laten we erin duiken.


Analyse CM.com

Beleggers houden rekening met een faillissement. Dat is nog niet te zien aan de beurskoers. Ondanks de daling van 84% vanaf de top noteert het bedrijf nog steeds €7 per aandeel. Dat komt neer op een beurswaarde van ruim €200 mln.


Dat CM problemen heeft is te zien aan de koersdaling. Maar niet dat het failliet gaat. Dan zou de koers veel meer richting de €0 moeten gaan. Want als CM failliet gaat blijft er niks over voor de aandeelhouders. Zie de achtbaan rit hieronder:


Cm.com koers

Obligatie CM

Toch is er een groep beleggers die denkt dat CM failliet gaat. Dat zijn namelijk de obligatie beleggers. CM gaf in 2021 een converteerbare obligatielening uit van €100 mln. Hierop betaalt het slechts 2% rente. Deze lage rente komt door de conversie optie. Als de beurskoers voor 2026 boven de €53,30 noteert mag de schuld worden omgezet in aandelen. Deze optie heeft gezien de gedaalde beurskoers geen waarde meer. Maar dat terzijde.


Obligatiekoers

Sowieso zijn de beleggers in deze lening niet blij. De vraag is of ze überhaupt hun uitgeleende geld terugkrijgen. De obligatiekoers noteert namelijk op 60% van de oorspronkelijke waarde. Dat betekent dat als CM de obligatie volledig aflost je een jaarlijks rendement van 22% krijgt.


Echter, in vaktaal betekent deze 60% dat beleggers er ernstig rekening mee houden dat CM deze lening, of een deel daarvan, niet terug kan betalen. En als dat niet lukt dan kunnen aandeelhouders sowieso fluiten naar hun centen. Hier zie je de koersontwikkeling van de CM- obligatie:


Cm.com obligatie

Maar wie hebben er nu gelijk? De aandeelhouders of de obligatiehouders? De aandeelhouders zeggen dat er nog waarde is terwijl de obligatiehouders daar weinig fiducie in hebben. Dus of het aandeel is zwaar overgewaardeerd of de obligatie zwaar ondergewaardeerd.


Schulden aandeel CM.com

Als je gelooft dat CM zal overleven kan je de obligatie kopen want dan heb je een jaarlijks rendement van 22% en dan krijg je straks je geld terug. Maar de vraag is natuurlijk met welk geld de obligatie afgelost gaat worden?


Op de uiterst zwakke balans staat nog wel €49 mln aan cash. Maar slechts €26 mln daarvan is van CM. De rest is van klanten die daar hun geld stallen. En er staat €115 mln aan rentedragende schulden open. Dus vanuit de balans gaat er helemaal niks afgelost worden.


Vrije kasstroom

Dan vanuit de kasstromen? De vrije kasstroom bedroeg afgelopen jaar minus €33 mln. Maar er is goed nieuws. CM wil in de 2e helft van 2024 een positieve vrije kasstroom gaan draaien. Dat betekent dat de cash burn dan stopt. Daar kan je nog geen schuld mee aflossen maar het is goed om het bloeden te stoppen.


Ik moet wel zeggen dat CM creatief om gaat met de definitie van free cash flow. Het rekent met de EBITDA en haalt daar de Capex en veranderingen in het werkkapitaal vanaf. Maar ze rekenen bijvoorbeeld rente betalingen niet mee. Die moet je toch ook betalen?


Rente

En die rentebetalingen gaan juist door het dak. In het jaarverslag is te zien dat ze bij HSBC aan het infuus liggen. Begin 2024 hebben ze hier een extra kortlopende noodlening aangetrokken. Daar betalen ze ruim 8% rente over. HSBC is niet gek.


Aflossen van de lening gaat niet zomaar lukken dus. Doorrollen is een optie. Dan gaat uiteraard de rente minimaal x3. En schuldverstrekkers zullen überhaupt alleen akkoord gaan met een nieuwe lening als het eigen vermogen versterkt wordt.


Claimemissie CM.com

Volgens mij kan CM niet meer om een forse claimemissie heen. Dit zal het aantal uitstaande aandelen fors doen toenemen. Of er moet een wonder gebeuren.


De oprichters hebben natuurlijk privé de nodige financiële middelen en kunnen bij een emissie meedoen wat vertrouwen zal uitstralen. Dus hopelijk kunnen ze nog een wonder uit de hoge hoed toveren. Maar het is wel armoede. Zonde dat zo'n voormalige hoogvlieger nu op de rand van de afgrond staat.


Het doet me ook persoonlijk pijn om deze teloorgang te zien. De CEO, van Glabbeek, was twee keer te gast in onze podcast. Hij lijkt me een erg schappelijke gast.


Hoge cashburn

Ze zijn simpelweg te agressief geweest sinds de beursgang. Er is teveel geld verbrand aan internationale expansie en geld verspillende acquisities. Dat geld is weg maar de schuld blijft staan. Veel onervaren beleggers gingen mee in dit groeiverhaal en zitten net als CM op de blaren.


Voor beleggers die verwachten hun verliezen nog goed te maken heb ik slecht nieuws. De koersen van weleer gaan we niet meer terugzien. De vraag die overblijft is of CM in zijn huidige vorm kan overleven. En als het lukt wordt het ontzettend pijnlijk voor de aandeelhouders. Hopelijk leidt deze achtbaan tot een goed einde.


Meer info

Wil jij meer van zulke lessen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!


Podcast

De podcast aflevering van CM.com met oprichter en CEO Jeroen van Glabbeek luister je hieronder.


Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page