top of page

De wilde rit van Amazon

Wat me blijft fascineren is de vergankelijkheid van het sentiment op de beurs. Ik las deze week de jaarlijkse brief van de CEO van Amazon aan aandeelhouders. Het gaf me de gelegenheid terug te blikken op een wilde rit.


In 2021 bereikte Amazon een recordstand. Vervolgens ging het in 2022 ruim door de helft. Om vervolgens weer ruimschoots te verdubbelen naar een nieuw record in 2024. Per saldo heb je in de periode 2021-2024 weinig verdiend als belegger. Maar tussentijds leek het aandeel aan een hevige vorm van borderline te lijden 📈 Zie hier de afgelopen 3 jaar:



Terugkeer van Bezos?

En niet alleen de koers werd misselijk van de achtbaan. Ook het perspectief op het management verandert dan. Andy Jassy, de opvolger van Jeff Bezos, had de pech precies op de recordstand in 2021 benoemd te worden tot CEO van Amazon. En ook al doe je alles goed als CEO, als de beurskoers daalt onder jouw regiem ben je een halve koekenbakker.


En precies dat gebeurde. Jassy kreeg ontzettend veel kritiek over zich heen en beleggers vroegen om het aftreden van Jassy en een terugkeer van Bezos.


Tot slot ging Amazon in 2022 ook nog eens forse verliezen rapporteren. Daar moet toch iemand de schuld van worden gegeven. Alsof een voetbaltrainer met elf gehaktballen op het veld de schuldige is.


Dit fenomeen gebeurt ook op hoog niveau. Hoe de economie het dit jaar doet, bepaalt voor een groot deel wie de verkiezingen in de VS wint. Bizar toch? Iets waar een zittende president geen invloed op heeft, bepaalt het lot van een land. Mensen stemmen op gevoel en niet op ratio.


Mensen zijn dus net als de grote massa beleggers. Ze geven Jassy de schuld van de verliezen en de geïmplodeerde koers. Terwijl hij er helemaal niks aan kon doen 🤷🏻‍♂️


Timing maakt verschil

Zo leverde Satya Nadella een fantastische prestatie bij Microsoft. Sinds zijn aantreden in 2014 was je rendement 1116%. Ja hij is een genie. Maar vergeten wordt dat de helft van dit rendement tot stand kwam doordat hij op 15x de winst CEO van Microsoft werd.


Je moet soms een beetje geluk hebben qua timing. Een CEO op de beurskoers beoordelen is hetzelfde als boos zijn op de croupier dat hij je slechte kaarten deelt met Blackjack. Dat is scoreboardjournalistiek.


Op de lange termijn mag je de CEO wel beoordelen op de beurskoers. De gekte van de markt speelt op een periode van minimaal vijf jaar geen rol meer. Dan bepaalt de genialiteit van de CEO de koers.


Je moet als belegger daarom accepteren dat de feedbackcyclus extreem lang is. Vrijwel nergens weet je pas vijf jaar later of je een goede beslissing hebt genomen door aandeel X te kopen. Door de stijging en daling van de koers in de tussentijd voel je je soms tijdelijk heel slim of juist heel dom.


Kwaliteit komt bovendrijven 👔

Geef een goed managementteam daarom de tijd. Kwaliteit komt op termijn altijd bovendrijven. Of zoals iemand laatst in de community zei:


‘Don’t judge a book by its cover’

Dachten we nou echt dat Jeff Bezos zijn kindje door een halve koekenbakker liet besturen? Jassy ziet een pad naar een marktwaarde van Amazon van $10.000 mld 🎯 Dat betekent dat de koers nog keer x5 kan. Dat mag hij nu waarmaken en daar mogen we hem in de verre toekomst over beoordelen.


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page