Met de lage spaarrente is beleggen een aantrekkelijk alternatief. Steeds meer mensen overwegen daarom een deel van hun spaargeld in beleggingen te stoppen. Helaas is het vertrouwen in de financiële industrie door vele schandalen extreem laag. Mensen weten daarom niet goed hoe ze moeten beleggen en wie ze kunnen vertrouwen. In deze post een paar tips voor de beginnende belegger die hopelijk kunnen helpen.
1. Beleg alleen voor de lange termijn.
Een overstap maken van sparen naar beleggen is alleen verstandig als je het geld op de lange termijn kan missen. Ga daarom niet beleggen met geld dat je spaart voor een nieuwe auto en je het geld over 2 jaar nodig hebt. Beleggen is op de korte termijn afhankelijk van de grillen van de markt.
Beleggingen kunnen op korte termijn fors dalen. In economisch goede tijden doen beleggingen het beter dan in economisch slechte tijden. Deze tijden kunnen schommelen tussen een slechte maand tot een paar jaar.
Op de lange termijn heb je van de schommelingen echter geen last. Het mechanisme hierachter is te uitgebreid om hier uit te leggen. Maar de vuistregel is: Kun je het geld meer dan 5 jaar missen? Dan is beleggen een serieuze optie. Nog beter is wanneer je het geld minstens 10 jaar kan missen of er helemaal niet van afhankelijk bent.
2. Beleg in aandelen.
Er zijn veel beleggingscategorieën waar je in kunt beleggen. Grondstoffen, obligaties, goud, opties, valuta, aandelen en et cetera. Welke categorie moet je als particulier kiezen? Allereerst is het nooit verstandig om je geld ergens in te investeren of te beleggen als je geen idee hebt wat je precies koopt. Daarnaast raad ik af om te beleggen in categorieën waar de kans groot is dat je op lange termijn geld verliest.
Uit onderzoek van professor Siegel blijkt dat de categorie ‘aandelen’ op de lange termijn veruit het meest interessant is als belegging. Voor veel particuliere beleggers is de vorm Indexbeleggen zeer geschikt. Dit hoeft slechts een kwartier per jaar te kosten en kan een mooi rendement van 7% per jaar op de lange termijn opleveren.
Als je meer wilt weten over beleggen in aandelen en indexbeleggen raad ik je aan mijn online cursus te volgen, waar ik precies uitleg hoe dat werkt.
3. Let op de kosten.
Door de financiële industrie worden te vaak hoge en verborgen kosten in rekening gebracht. Soms lijken die kosten laag, maar op de lange termijn en naar mate de belegging hoger wordt, gaan deze kosten wel degelijk aantikken. En of je het nou goed of slecht doet, deze kosten zijn er sowieso. Zeker als je beleggen uitbesteed zijn de kosten soms astronomisch. Ik geloof dat iedereen prima zelf kan beleggen via een broker. Ik raad zelf vrienden altijd De Giro aan vanwege de lage kosten en goede service.
Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Wil je meer weten over beleggen of weten hoe jij als particulier direct aan de slag kan met beleggen? Volg dan mijn online cursus. Hier leg ik je in 10 videomodules uit hoe jij zelf verantwoord aan de slag kan gaan. Inclusief het openen van een account bij een broker.
Comments