In de vorige podcast bespraken we het immens populaire onderwerp: duurzaam beleggen. Het doet mij goed dat veel mensen zo bewust bezig zijn. Bijdragen aan een betere wereld en ondertussen ook nog een beetje geld verdienen klinkt zo onaantrekkelijk nog niet.
Wat is duurzaam beleggen eigenlijk?
We kwamen in de podcast tot de conclusie dat duurzaamheid echt een containerbegrip is. Dat geldt ook voor duurzaam beleggen. Want wat is duurzaam beleggen? Is dat, de ultra lichte variant, het simpelweg mijden van slechte bedrijven? Dus niet beleggen in bijvoorbeeld de tabak- en wapenindustrie. Maar mag je dan ook niet beleggen in vliegtuigmaatschappijen, autoproducenten, frisdrankproducenten (suikerplantages), en IT bedrijven (energievreters). Want die bedrijven belasten de planeet toch ook? Waar mag je dan in hemelsnaam wel in beleggen. Zijn dat alleen de zon- en windenergie bedrijven? Dan blijft er niet veel over om in te beleggen.
Je kan bijvoorbeeld wel een indexfonds kopen gebaseerd op enkel zonne-energiebedrijven. Dan beleg je volgens mij aardig duurzaam. Maar dan neem je naar mijn idee ook bovengemiddelde risicoās door de hoge concentratie in Ć©Ć©n sector. Daar zou ik erg voorzichtig mee zijn als je er tenminste ook nog wat geld mee wil verdienen. Beleggen draait tenslotte ook om het behalen van een leuk rendement. Wanneer je zo beperkt wordt in je keuze, is de kans op een fraai rendement ook kleiner.
Van bovenstaande ben je nog niet echt wijzer over hoe nu wƩl duurzaam te beleggen. Of je nu duurzaam wilt indexbeleggen of zelf duurzame aandelen wilt gaan selecteren, je zult vooral voor jezelf moeten bepalen wat jij duurzaam vindt. Wil je een lichte of zware variant daarvan?
Een internationale 'duurzame' standaard
Om beleggers een beetje te helpen is er een soort van internationale standaard ontstaan. De ESG standaard wat staat voor Environment, Social en Governance. Dus het milieu, de maatschappij en goed bestuur (mensenrechten bijvoorbeeld). Er zijn heel veel indexfondsen gekeurd volgens de ESG standaard. Dat betekent dat de bedrijven in die index voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria.
Welke duurzaamheidscriteria?
Alvast mijn excuses, de financiĆ«le industrie heeft het weer ingewikkeld gemaakt. De ESG criteria voor elk indexfonds verschillen enorm. Dus gewoon een indexfonds kiezen met āESGā in de naam is voor een belegger wat te kort door de bocht. Sommige ESG indexfondsen sluiten slechts 4% van de slechte bedrijven buiten terwijl andere meer dan 80% buitensluiten. Een (duurzame) wereld van verschil. Ondanks de enorme wildgroei hierin ben je als belegger toch sowieso beter bezig dan te beleggen in een niet ESG indexfonds.
Hou op met die details, geef me gewoon een geschikt ESG indexfonds.
Zoals beloofd in de podcast ook nog wat meer info over het besproken duurzaam indexfonds. In onze online cursus raden wij de āVanEck Vectors Sustainable World Equal Weight UCITS ETFā aan. Dit is een wereldwijd gespreide indexfonds bestaande uit 250 grote bedrijven die voldoen aan ābepaaldeā duurzaamheidscriteria. Wat zijn die ābepaaldeā duurzaamheidscriteria? De bedrijven worden op basis van de VFI Richtlijn duurzaam gescreend door het gerenommeerde duurzame researchbureau Vigeo Eiris. Deze gebruikt als basis de 10 principes van de UN Global Compact aangevuld met specifieke uitsluitingen. Je kan zelf meer informatie vinden op de website van de uitgever VanEck.
Als je bij je broker TSWE in het zoekvenster intoetst komt hij als eerste naar voren. Dividend krijg je elk kwartaal uitbetaald. Het dividendrendement bedraagt momenteel 2,2%.
Waarom is dit ESG indexfonds geschikt?
Het genoemde indexfonds heeft een aantal hele sterke aspecten. Het is goed gespreid over verschillende continenten en verschillende sectoren. Het is vrij groot (ā¬357 miljoen belegd vermogen) waardoor de jaarlijkse kosten voor beleggers relatief laag zijn met 0,3% per jaar. Het indexfonds is in Nederland gevestigd waardoor je een fiscaal voordeel krijgt omdat je de dividendbelasting kan terugvragen. Tot slot, en nu wordt het technisch. Het is een gelijk gewogen index in plaats van een index gebaseerd op marktkapitalisatie. Gelijk gewogen indexen presteren op de hele lange termijn net iets beter.
Hoe duurzaam is dit ESG indexfonds precies?
Prominente bekende namen in dit indexfonds zijn bijvoorbeeld Facebook, Apple en ASML. Hoe duurzaam zijn deze bedrijven? Dat laat ik graag aan de lezer. Het spijt me maar hier moet je het qua duurzaamheid mee doen.
Hoe heb je als duurzame belegger nou de meeste impact op een betere wereld?
Je kan een verschil maken door duurzame aandelen of een duurzaam indexfonds te selecteren. Alle beetjes helpen. Maar voor een duurzaam indexfonds betaal je gemiddeld meer dan voor een standaard indexfonds. Je zou er daarom voor kunnen kiezen een standaard indexfonds te kopen en de kostenbesparing te doneren aan een goed doel. Maar dat laat ik graag aan de lezer.
Een veel grotere impact kan je natuurlijk maken door je gedrag zelf aan te passen, maar ook dat laat ik graag aan de lezer.
Wil je zelf leren (duurzame) aandelen te selecteren? Vrijdag 6 maart en zaterdag 6 juni geef ik een Masterclass waarbij je in Ć©Ć©n dag leert hoe je zelf aandelen kan selecteren. Kijk op https://www.rowannijboer.nl/masterclass-beleggen-in-aandelen voor meer informatie.
Comments