top of page

Hoe bereken je het rendement op beleggingen: gratis eenvoudige tool!

Het blijft iets waar veel mensen mee bezig zijn. Wat is mijn rendement. Hoe bereken je het rendement op beleggingen? En wat gaat de beurs in 2024 doen?


Om het rendement op beleggingen te berekenen trek je de beginwaarxe af van de eindwaarde. Die deel je vervolgens door de beginwaarde van je investering. Dit klinkt simpel maar wordt lastiger met bijstortingen. Hieronder volgt een overzicht van mijn rendement in 2023 en hoe jij dit zelf kunt berekenen. Met gratis tool!


Rendement 2023

Elk jaar deel ik mijn rendement in deze brief met je (volledige tabel hieronder).


In 2021 was dat fors positief met +35,5%. In 2022 was het de andere kant op met een gigantische daling van -32,1%. In 2023 weer een stijging van +40,4%.


2022 en 2023 waren respectievelijk mijn slechtste en beste jaar ooit. Het grappige is dat er juist in deze jaren bij de bedrijven in mijn portefeuille heel weinig is veranderd (de leden kunnen het weten).


Met mijn manier van beleggen weet ik dat mijn rendementen meer gaan schommelen dan bij indexbeleggen. Dit accepteer ik want schommelingen staan niet gelijk aan risico. De afgelopen jaren zijn daar het bewijs van.


Historisch rendement

Op korte termijn is op rendement geen pijl te trekken, maar op de lange termijn wel. Mijn gemiddeld rendement over de afgelopen 13 jaar is nu 15.4%. Met daarin veel goede en slechte jaren.


Mijn rendement

Of 2024 een goed of slecht jaar wordt is niet te voorspellen en niet relevant. Wel relevant is dat de beurs op lange termijn maar één kant op gaat en dat is omhoog. Hier willen jij en ik zoveel mogelijk aan meedoen.


De les hieruit is simpel, maar voor velen lastig uit te voeren: beleg voor de lange termijn


Ik hoop dat ik daar dit jaar aan heb kunnen bijdragen. Bedankt voor het meelezen.


Zelf jouw rendement berekenen?


Je rendement berekenen kan eenvoudig via deze tool. Met deze sheet kun je jouw gewogen jaarrendement berekenen. Download hem gratis. Na het invullen van je gegevens krijg je gelijk toegang tot de sheet.


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page