top of page

Hoe lang duurt een bear market: en 5 tips hoe te handelen

Vandaag gaan we in op het fenomeen bear market. Hoe lang duurt een bear market? Wat is het, hoe herken je de fases en ik geef je vijf tips hoe je erin moet handelen.


Inhoud

 

In het kort: Tijdens een bear market dalen de koersen met 20% of meer. Het ontstaat meestal na een groot evenement zoals een barstende bubbel. Er zijn verschillende fases te onderkennen. Ik geef je vijf tips hoe je kunt investeren tijdens een bear market.

 

Bear market uitgelegd

Wat is een bear market

Een bear market verwijst naar een markt met langdurige prijsdalingen. Je spreekt van een bear market wanneer de beurzen met 20% of meer dalen vanaf de top. Het is dus een markt waarin veel pessimisme heerst. Dat biedt kansen als je weet wat je moet doen.


Een andere definitie van een bear market is wanneer beleggers meer risicomijdend zijn dan risicozoekend. Deze bear markets kunnen maanden of jaren duren. Dit zie je ook terug in het sentiment op de beurs.


Hoe lang duurt een bear market

Een bear market duurde historisch gezien gemiddeld 13 maanden. De dalingen was gemiddeld -25%. Tot nu toe volgde na een bear market altijd een herstel. De bear market komt meestal eens in de vijf jaar voor. Hieronder zie je een mooi overzicht van de S&P 500 bear markets en recoveries.


Legenda duur bear market

  • Donkerblauw: duur in maanden

  • Lichtblauw: daling beurs in percentage

  • Oranje: duur van herstel in maanden

Oorzaken van een bear market

De prijzen van aandelen weerspiegelen de toekomstige verwachtingen van de winsten van bedrijven. Naarmate de groeivooruitzichten verslechteren is de kans op een bear market groter. Beleggers vluchten naar de uitgang en verkopen massaal aandelen. 


De belangrijkste oorzaken voor een bear market zijn:

  • Een zwakke of vertragende economie

  • Barstende marktbubbels

  • Pandemieen

  • Geopolitieke crisis 


Fases van een bear market

De beurzen zijn niet te voorspellen. Menselijk gedrag vaak wel. De verschillende fases op de beurs hebben bepaalde kenmerken. Hoe kun je ze herkennen:


Bear market fases


1. Thrill and Euphoria

Bovenin de afbeelding zie je de bubble stage. Gekenmerkt door euforie ‘thrill and euphoria’. Vaak zie je dat op dit moment aandelen duur zijn. Je kan dit inschatten aan de hand van de PE ratio (koers-winstverhouding) van bijvoorbeeld de S&P 500. Normaal betaal je 15 tot 20 de winst voor de S&P 500. Wanneer dit fors hoger is wil je voorzichtig zijn. De meeste beleggers kijken dan minder naar waarderingen en zijn euforisch. 


2. Denial

Na zo’n periode van overwaardering volgt mogelijk een crash (denial) of een bear market. Kenmerken daarvan zijn beleggers die meer cash gaan aanhouden en aandelen massaal verkopen. Daalt de beurs met meer dan 10% dan speek je van een correctie. Daalt de beurs met meer dan 20% dan spreek je van een bear market. 


3. Pessimism

De bear market is gearriveerd. Deze wordt gekenmerkt door een periode van pessimisme. Beleggers zijn voorzichtig in deze periode en durven minder goed te investeren of hopen op verdere koersdalingen zodat er een beter instapmoment ontstaat. In deze periode ontstaan ook kansen voor beleggers. Aandelen worden relatief goedkoop. Dat biedt kansen. 


4. Recovery

De volgende fase is de herstelfase. Beleggers worden weer iets optimistischer en willen weer meer investeren. Dit kan resulteren in een nieuwe bull market waar beleggers weer optimistisch worden. Deze hele cyclus duurt meestal een jaar of 10 en herhaalt zich.


Investeren tijdens een recessie of bear market 

Wanneer de koersen flink dalen komen de mooiste kansen in zicht. Hier zijn vijf tips hoe ik om ga met een recessie of bear market.


1. Wees voorzichtig bij euforie

Tijdens de fase 'thrill and euphoria' ben ik voorzichtig. Ik schaal soms op en af in posities. Zo houd ik het liefst rond de 80% aandelen aan wanneer posities overgewaardeerd zijn en beleg ik het liefst voor 100% wanneer er kansen voordoen. Tijdens een bear market komen er kansen.


2. Blijf grotendeels belegd

Zoals je las ben ik altijd voor minstens 80% belegt. De wetenschap wijst uit dat beurzen op de lange termijn stijgen met zo'n 7% per jaar. Timen is erg lastig. Blijf vooral grotendeels belegd, ook tijdens een bear market. De beste dagen volgen meestal op de slechtste dagen, die wil je niet missen. Het rendement door te blijven zitten betaalt zich op de lange termijn uit.


3. Plan en favorietenlijst

Houd je aan je plan en maak een favorietenlijst. Beleggen tijdens een crisis is lastig als je emoties oplopen. Beleg je maandelijks? Blijf dan kopen. Het kan lastig zijn om te blijven wachten op een dip. Ik heb afspraken met mijzelf gemaakt wanneer ik wil kopen en heb een favorietenlijst aangelegd. Hierdoor weet ik welke bedrijven ik wil en tegen welke prijs. Heb jij de afspraak om maandelijks te kopen? Houd je dan aan je plan. Je koopt dan geleidelijk aan tegen lagere koersen. Investeren in deze tijden is extra pittig. Een plan zorgt voor houvast. Net als een favorietenlijst. Je kan dan beter handelen.


4. Let op de schulden

Beleg enkel in kwalitatief hoogwaardige bedrijven. Deze geldt eigenlijk altijd, maar vooral tijdens een recessie of bear market wil je extra opletten. Kijk of jouw bedrijven de schulden kunnen dragen en let erop of ze beschikken over voldoende onderscheidende kenmerken. Een tip is ook om te zien hoe het bedrijf tijdens een eerdere bear market of recessie presteerde. Dit kan veel vertellen over de toekomst en bestendigheid.


5. Spreiding

Zorg voor diversificatie. Er bestaan bear markets die sectoren harder raken dan andere sectoren. Denk aan toerisme in 2020 of de banken in 2007. Spreid dus over sectoren. De onderlinge correlatie tussen bedrijven moet zo laag mogelijk zijn.


Krijg je geen genoeg van de tips? Je kan mij ook altijd even mailen op info@rowannijboer.nl ik help je graag verder om te blijven investeren in goede en mindere tijden (of kansrijke tijden).


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!


Meer info

In mijn podcast praat ik je verder bij hoe je je voorbereidt op een crash. Luister hem hieronder.





Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page