top of page

Hoe vind je een 100 bagger?

Wat zijn de beste Nederlandse aandelen van de afgelopen 10 jaar? En welke aandelen kunnen maar liefst 100 keer over de kop gaan? Vind 1 zo’n aandeel en je kan lekker gaan golven. Podcast 53 van deze week gaat over wonderaandelen, zogenaamde 100-baggers. Het tegenovergestelde van bagger. Dit zijn namelijk aandelen die x100 gaan. Dat wil zeggen als je € 10.000 in een 100-bagger stopt ben je miljonair. Het lijkt iets unieks maar toch komt het vaker voor dan we denken. Ik werd geïnspireerd door het fantastische boek van Christopher Mayer met de gelijknamige titel (100 baggers). Mayer onderzocht de afgelopen 50 jaar zulke wonderaandelen. Hij kwam tot de conclusie dat er een aantal gemeenschappelijke criteria zijn waaraan deze wonderaandelen moeten voldoen. In de podcast bespreken we ze uitgebreid maar hier zijn de 8 criteria om in aanmerking te komen voor een wonderaandeel:

  1. Ten eerste moet het bedrijf relatief klein zijn. Immers een Unilever of Apple kan nooit x100 omdat het dan simpelweg te groot zou zijn. Apple heeft nu een beurswaarde van zo’n 2000 miljard. Als die nog keer 100 zouden gaan zou Apple 200 biljoen waard zijn. Dat gaat niet gebeuren.

  2. Het bedrijf moet de wind mee hebben. Dat wil zeggen in een groeiende industrie zitten omdat je afhankelijk bent van omzetgroei. Het is wel zaak dat deze groei winstgevend is. De vliegtuigindustrie is de afgelopen 50 jaar hard gegroeid maar door de harde concurrentie is die groei niet winstgevend en aandeelhouders hebben in de vliegtuigindustrie niet geprofiteerd.

  3. Het bedrijf moet kapitaallicht zijn. Dat wil zeggen, groei mag geen geld kosten. Softwarebedrijven zijn prachtige voorbeelden van kapitaallichte bedrijven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld cruisemaatschappijen.

  4. De winsten moeten jaarlijks fors stijgen. Niet alleen de absolute winst maar ook de winstmarges moeten kunnen stijgen.

  5. Groei van de waarderingsratio. Idealiter koop je het bedrijf tegen een lage waardering en verkoop je vele jaren later tegen een hogere ratio.

  6. Fenomenaal management die de winst op een slimme manier kan herinvesteren in het eigen bedrijf. Topbedrijven betalen amper dividend. Aandelen inkopen komt vaak wel voor bij 100-baggers om het rendement nog een extra trap te geven. Zie hiervoor de podcast over kapitaalallocatie.

  7. Het bedrijf beschikt over een sterk competitief voordeel. Een bedrijf dat niet beschikt over een competitief voordeel (moat) kan het schudden.

  8. Zitvlees. Dit is een psychologische die ik heb toegevoegd. De reis naar x100 is er een van vallen en opstaan. Gedurende de reis krijg je soms hoogtevrees waardoor je het aandeel wilt verkopen. Het vereist geduld om niks te doen met je geld.

Wat zijn de beste Nederlandse aandelen van de afgelopen 10 jaar? Had je in 1995 aandelen ASML gekocht had je nu ook een 100-bagger te pakken gehad. Als we de horizon wat korter leggen en terugkijken naar de Nederlandse toppers van de afgelopen 10 jaar zijn de onderstaande bedrijven veruit de beste. Weliswaar geen 100-baggers maar wel multi-baggers. De Nederlandse toppers van de afgelopen 10 jaar: 1. Besi met 1861% rendement (x18,7) 2. ASMI met 1479% 3. Galapagos met 1220% 4. ASML met 1174% Overigens ging Tesla in de afgelopen 10 jaar x100 (zie ook hier de Spotify link naar de podcast over Tesla). Het bedrijf voldoet aan alle 8 criteria (criterium 3 kapitaallicht is discussieerbaar). De 8 criteria kunnen je helpen om nog eens naar je portefeuille te kijken of na te denken over toekomstige aankopen. Het vergt een extreem lange termijn perspectief. Het kost namelijk tijd om x100 te gaan (ASML 25 jaar).


Uiteraard is een belegging die x10 gaat ook al helemaal prima. Ga eens zitten en nadenken over de vraag welke bedrijven de potentie hebben om de komende decennia x100 te gaan. Heb je er 1 gevonden? Laat het me weten:). Binnenkort weer meer leuke gastsprekers in de podcast. Eentje met als veelgevraagd onderwerp: beleggen voor je kind. Als je suggesties hebt voor andere onderwerpen die jou kunnen helpen een betere belegger te worden. Laat het me weten. De podcast vind je in alle podcastspelers of hier op mijn website.

Comments


Commenting has been turned off.

Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page