top of page

Indexbeleggen: Een mooi rendement met slechts een halfuur per jaar

Als je wilt beleggen zijn er vele manieren om dat te doen. Wil je beleggen met weinig tijd en toch een mooi rendement behalen? Dan is er wat mij betreft maar één manier om dat te doen: Indexbeleggen.


Indexbeleggen is een manier van beleggen in aandelen. Kort gezegd werkt indexbeleggen als volgt: Een bedrijf selecteert een mandje van aandelen voor jou en jij koopt dat ‘mandje’. Het mandje heet een index of een fonds.


Waarom is indexbeleggen zo simpel? Omdat je alleen maar periodiek de indexbelegging hoeft bij te kopen. Je kunt je bijvoorbeeld voornemen om elk halfjaar op 1 januari en 1 juli ter waarde van € 1.000,- te beleggen. Je hoeft alleen de eerste keer te bepalen welk fonds je wilt kopen. Daarna is het een kwestie van elk halfjaar het geld naar de beleggingsrekening over te maken en een kooporder te plaatsen voor de indexbelegging. Et voila!


Let op! Periodiek beleggen is erg belangrijk omdat je hiermee compenseert voor duurdere en goedkopere momenten van kopen.


Wat kun je bereiken met indexbeleggen? Onderzoek van de Amerikaanse Professor Siegel over de afgelopen 200 jaar, toont aan dat aandelen een gemiddeld rendement van 7% per jaar doen. Hierin compenseren de mindere jaren voor de betere jaren.


Twee praktische voorbeelden:

Stel je belegt elke maand € 50,-. Dat doe je voor een periode van 20 jaar, met een gemiddeld rendement van 7%. Je legt dan € 12.000,- in totaal in. Dit bedrag is na 20 jaar gegroeid tot het mooie bedrag van € 25.520,-. Doe je dit 30 jaar, dan groeit het bedrag zelfs uit tot € 58.803,-.


Stel je belegt elke maand € 100,-. Dat doe je voor een periode van 20 jaar, met een gemiddeld rendement van 7%. Je legt dan € 24.000,- in totaal in. Dit bedrag is na 20 jaar gegroeid tot het mooie bedrag van € 51.041,-. Doe je dit 30 jaar, dan groeit het bedrag zelfs uit tot € 117.606,-.


Misschien ben je inmiddels enthousiast over indexbeleggen. Dan is het goed om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een indexbelegging. Omdat deze mandjes worden samengesteld door professionals, zijn er allerlei verschillende indexen te koop. Misschien heb je nog geen goed beeld van wat een index is. Je kunt bijvoorbeeld de AEX zien als een index. In de AEX staan de 25 grootste bedrijven van Nederland. Denk hierbij aan Shell, Unilever, Philips, etc. Je zou een indexbelegging van de AEX kunnen kopen. Jouw indexbelegging koopt dan namens jou van ieder bedrijf in de AEX een aandeel. Zo ben je voor een klein stukje mede-eigenaar van de 25 grootste bedrijven in Nederland. Cool he?


Natuurlijk zijn er wel dingen waar je op moet letten als je een indexbelegging koopt. Zo is het belangrijk dat de uitgevende partij een betrouwbare partij is. Een manier om hiernaar te kijken is bijvoorbeeld door naar het land van herkomst te kijken van de uitgever. Een Nederlandse partij is wellicht betrouwbaarder door de wet- en regelgeving dan een buitenlandse partij.


Daarnaast is het raadzaam om te kijken naar de spreiding. Aandelen laten zich in hun waarde nog wel eens beïnvloeden door de economie of door de sector. Met de economie bedoelen we dat als de Europese economie minder hard groeit, je dat ook terugziet bij de bedrijven die met name in Europa verkopen. Hierdoor is er een kans dat deze aandelen minder hard groeien. Zo kan goede spreiding inhouden dat je niet alleen aandelen hebt van Europese bedrijven, maar ook aandelen hebt van bijvoorbeeld Aziatische bedrijven. Mocht de Europese of de Aziatische economie het wat slechter doen, dan compenseert de andere economie daar wellicht voor.


Daarnaast is er beïnvloeding door de sector. Soms worden bepaalde sectoren beïnvloed in hun winst door bijvoorbeeld innovaties in hun industrie. Stel je voor dat jij een indexbelegging koopt die met name aandelen van autobedrijven koopt. Vervolgens komt er een nieuwe concurrent op de markt die de perfect goedkope elektrische auto uitbrengt. Ineens willen klanten alleen nog maar die auto en koopt niemand nog een andere auto (hypothetisch gezien). De aandelen van de andere automerken zullen dan gigantisch kelderen. Als je alleen aandelen hebt in deze sector, zul je dus een gigantische klap krijgen in de waarde van je aandelen. Daarom is het belangrijk dat de index waar je in belegt, goed gespreid in verschillende sectoren belegt.


Het leuke van indexbeleggen is dat je zelf kunt bepalen waar je in belegt. Wil jij duurzaam beleggen? Dan kun je op zoek gaan naar een indexbelegging die duurzaam belegt. Er zijn ook vergelijkingssite voor indexbeleggen. Een voorbeeld daarvan is de ETF screener van Morningstar.


Wil je graag weten welke indexbelegging ik aan raad? In mijn online cursus laat ik je niet alleen zien welke indexbelegging ik aan mijn vrienden en familie aanraad, ik laat je ook zien hoe je daadwerkelijk een aankoop bij een broker kunt doen.


Tot slot, ben je benieuwd welke manieren er zijn om te beleggen? Luister dan mijn podcast op Spotify.

338 weergaven

Wekelijks mijn inzichten ontvangen?

Ontvang elke zondag alles over beleggen in je inbox

Samen met 4.500 lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, boekentips, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page