top of page

Dé beste windenergie aandelen voor 2024

Op zoek naar de beste windenergie aandelen voor 2024? Ik bespreek drie aandelen die gepositioneerd zijn om te profiteren van deze trend.


In dit artikel bespreek ik de redenen om te investeren in aandelen windenergie. Lees snel verder waarom ik deze bedrijven heb geselecteerd!


Inhoud

 

In het kort: Aandelen in windenergie bieden kansen op een goed rendement. Doordat de duurzame trend doorzet profiteer je decennialang hiervan. De drie bedrijven die hiervan profiteren zijn beursgenoteerd. Jij kunt hierin investeren. Wees je wel bewust van de competitie en risico’s.

 
Investeren in windenergie

Wat zijn windenergie aandelen

Afgelopen jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden van fossiele energie naar duurzame energie. Dit is een belangrijk thema voor de komende decennia. Hierdoor is er groeiende interesse in windenergie aandelen. Hiermee steek je geld in projecten die rendement opleveren uit windenergie.


Deze energiebron biedt niet alleen kansen op het gebied van duurzaamheid. Het is ook een aantrekkelijke investeringsoptie.


Waarom windenergie

  • Stabiele opbrengsten: De windenergieprojecten zijn vaak van langdurige aard. De contracten voor onderhoud worden gegeven aan partijen die de windparken installeren.

  • Milieuvriendelijker: Windenergie is een bron die niet uitgeput kan raken. Ook stoot het over de levensduur minder schadelijke emissies uit dan fossiele energie. Het draagt hiermee bij aan een schonere wereld.

  • Langdurige trend: Het internationale energie agentschap (IEA) heeft bepaald dat in 2050 70% van de energie moet komen uit wind- en zonne-energie. Op dit moment levert wind al zo’n 7% van de wereldwijde energie. Volgens marktanalisten zal dit in 2030 verdubbeld zijn. Dit is een groei van ruim 10% per jaar.


Vestas Wind Systems CEO Hendrik Andersen ziet de langdurige trend ook: “This is about a two decade commitment to do the transition”.

Windenergie kan een interessante imvesteringsoptie zijn. Hier zijn drie bedrijven die een belangrijke rol zullen vervullen en een leidende positie hebben. Het is belangrijk dat een bedrijf zich kan onderscheiden in deze industrie om aantrekkelijk te zijn.


Hoe werkt investeren in windenergie

De makkelijkste optie om te investeren in windenergie is via aandelen. Er zijn drie kansrijke aandelen.

  1. Vestas Wind Systems

  2. Ørsted

  3. TKH Group


Om deze bedrijven beter te kunnen beoordelen zetten we de belangrijkste ratio's op een rij:


Windenergie aandelen kopen

Vestas, Ørsted en TKH group. Ik bespreek hier de belangrijkste zaken.


1. Vestas Wind Systems

Investeren in windenergie - Vestas

Vestas is een Deens bedrijf. Het is een van de grootste fabrikanten van windturbines ter wereld. Vestas heeft onderhoudscontracten die gemiddeld 10 jaar lopen. Hierdoor is de omzet redelijk voorspelbaar. 50% van de omzet komt vanuit service.


Afgelopen 5 jaar steeg de koers met 104%. Het bedrijf heeft een winstmarge van gemiddeld 7% en zag een omzetgroei van 5% per jaar afgelopen 10 jaar. Naast deze groei keerde het dividend uit, waarbij het rendement jaarlijks 1-2% was.


Vestas heeft 40 jaar ervaring in de industrie en blijft een belangrijke speler. Ze willen de productie vergroten zodat ze de sterke positie behouden, CEO Andersen “Now is the time to expand the production”. Door meer turbines krijgt het meer contracten en een stabielere omzetstroom.


Door de expertise en grote omvang zou Vestas zich kunnen onderscheiden.


2. Ørsted AS

Investeren in windenergie - Orsted

Ørsted AS is ook een Deens bedrijf en ontwikkelt windparken. Het is de marktleider in windenergie op zee met een marktaandeel van 25%. Het maakte de transitie van olie & gas naar hernieuwbare energie.


Afgelopen 5 jaar steeg de koers met 39%. Het bedrijf heeft een winstmarge van 9% gemiddeld en zag een soortgelijke omzetgroei als Vestas (5%). Deze omzetgroei was echter wel stukken volatieler. Het had tevens een dividendrendement van zo’n 1-2% per jaar.


Ørsted blijft naar verwachting ook een belangrijke speler. Door de grote schaal kan het mogelijk goedkoper inkopen en betere contracten onderhandelen dan concurrenten. Onderaan dit artikel volgt een video van de transitie van Ørsted. Een inspirerend verhaal.


3. Twentse kabelfabriek

Investeren in windenergie - TKH

TKH Group is een Twentse parel uit Nederland. Je denkt misschien hierbij niet snel aan windenergie. Toch zijn ze erg belangrijk in de energietransitie. Zo’n 1/3e van de omzet komt voort uit de kabels. Deze worden onder andere gebruikt in windparken en elektriciteitsnetten.


De afgelopen 5 jaar daalde hier de koers met 7%. De winstmarge was gemiddeld 6% en de omzetgroei was net als bij Vestas en Ørsted 5%. TKH heeft een dividendrendement van zo’n 3% per jaar.


TKH heeft een lagere koers-winstverhouding en hoger dividendrendement dan de andere spelers. Hierdoor kan dit bedrijf aantrekkelijker zijn dan voorgaande bedrijven. De plannen van TKH zijn ambitieus.


CEO Van der Lof hierover: “Veel mensen weten nog steeds niet wat het betekent, van het gas af. Als ook alle brandstoffen uit elektriciteit moeten komen, moeten we onze capaciteit de komende jaren nog wel een paar keer verdubbelen. Zonder kabels heb je weinig aan een windmolen.”


Ook dit bedrijf heeft de expertise in huis om zich te onderscheiden.


Risico's aandelen windenergie

Windenergie aandelen kunnen goede rendementen opleveren. Ik vind het belangrijk dat je bij deze investeringen ook kijkt naar de competitieve positie. Hoe onderscheiden de bedrijven zich van de concurrentie? Zoek op welke concurrenten de bedrijven hebben en bepaal hoe het bedrijf zich onderscheidt. Indien ze dit kunnen is de kans op een goede belegging een stuk groter. Meer over dit stuk weten? Luister dan de podcast over competitieve voordelen (klik hier).


Conclusie

Investeren in windenergie biedt niet alleen milieuvoordelen, maar ook aantrekkelijke investeringsmogelijkheden. Met aandelen zoals Vestas, Ørsted en TKH zijn er diverse opties om te profiteren van de groeiende vraag naar schone energie. Als je wil investeren in een toekomst die groen en winstgevend is, biedt de windenergiesector een veelbelovend pad naar groei. Bepaal wel of de bedrijven zich kunnen onderscheiden van de competitie.


Meer info


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comentarios


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page