top of page
Foto van schrijverRowan Nijboer I Beleggingstrainer

Krijgen we inflatie of deflatie? Wat wil je als belegger bezitten bij inflatie en deflatie?

Scenario Inflatie

Economen voorspellen dat we de komende jaren veel inflatie gaan krijgen. Dit omdat de maatschappelijke geldhoeveelheid ongekend hard gestegen is. En hoe meer geld in de economie, hoe meer inflatie. Althans dat leren we leerlingen op de middelbare school (wet van Fisher). Echter deze wet is de afgelopen 11 jaar niet opgegaan. Ook toen steeg de maatschappelijke geldhoeveelheid ongekend hard terwijl de inflatie extreem laag bleef.

Scenario Deflatie

Er zijn echter ook veel economen die deflatie voorspellen. Vergrijzing, hoge schulden en een afnemende vraag door de zwakke economie zijn 3 grote deflatoire factoren. Japan kampt eigenlijk al 40 jaar met de deflatieziekte. Centrale banken doen en zullen er werkelijk alles aan doen om deflatie te voorkomen. Deflatie kan onze economie met hoge schulden namelijk niet aan.

Wat is het nou, inflatie of deflatie?

Wie het weet mag het zeggen. Als zelfs de beste economen ter wereld het niet eens zijn, wie ben ik dan om een voorspelling te doen? Als belegger (en misschien ook als mens) is het vooral handig je te focussen op waar je controle over hebt. Stel dat er bijvoorbeeld inflatie komt wat wil je dan bezitten?

Goud? Ja. De afgelopen 200 jaar steeg goud gecorrigeerd voor inflatie met 0,7% per jaar. Geen jackpot maar wel inflatie bestendig. In normaal Nederlands, met goud behoudt je je koopkracht. Waarschijnlijk gaat dit ook op voor de bitcoin de komende 100 jaar. Luister hier de meest recente podcast over beleggen in goud via Spotify: https://open.spotify.com/episode/6zvQ4Ia6g6MZdYg8Q5wxvH

Vastgoed? Misschien. Huizenbezitters die de rente 30 jaar tegen een lage rente hebben vastgezet profiteren van de nominale prijsstijging van hun huis. Dit terwijl de hypotheek uiteraard gewoon gelijk blijft. Echter, de vastgoedbelegger met een wat kortere hypotheek mag zich niet zomaar rijk rekenen. Ja, de prijzen van vastgoed gaan omhoog. Echter een gevolg van inflatie is dat de rentes ook fors omhoog moeten. Wie herinnert zich de jaren 80 nog toen door de hoge inflatie de hypotheekrentes naar 15% gingen? Hoge rentes maken lenen onaantrekkelijk waardoor de vraag naar vastgoed fors daalt. De daling van de vraag zorgt op de wat langere termijn tot lagere vastgoedprijzen.

Obligaties? Duidelijk niet. Als je nu een Nederlandse staatsobligatie koopt krijg je over 10 jaar iets minder dan je inleg terug door de negatieve rente. Echter is dat bedrag over 10 jaar door de hoge inflatie veel minder waard. Je koopkracht decimeert in dit geval.

Aandelen? Wellicht. Voor veel bedrijven met hoge schulden is inflatie net als bij vastgoed desastreus omdat de rente omhoog gaat. Bedrijven kampen op dit moment per saldo met enorme hoge schulden. Een bedrijf met lage schulden is beter bestand tegen inflatie. Echter zijn enkel lage schulden onvoldoende voor inflatiebescherming.

De belangrijkste inflatiebescherming op de aandelenmarkt is het concept ‘pricing power’. Bedrijven die in staat zijn om de prijzen van hun producten te verhogen kunnen zelfs profiteren van inflatie. Vrijwel alle andere bedrijven zijn gedoemd. Wil je jezelf indekken tegen inflatie op de beurs? Vraag jezelf dan af of de bedrijven die je bezit in staat zijn om de prijzen te verhogen zonder dat klanten weglopen (bijvoorbeeld Ferrari, Hermes, Microsoft).

Bedrijven die beschikken over pricing power zijn de winnaars bij inflatie. En trouwens ook bij deflatie. Dus in beide scenario's, inflatie of deflatie, zit je goed met bedrijven die gemakkelijk hun prijzen kunnen verhogen.

Op 19 maart schreef ik ook een analyse over softwarebedrijf Wix op mijn website. Typisch een bedrijf dat in staat is om de prijzen in elk klimaat te verhogen. De analyse is geen advies maar puur ter educatie. Ik heb zelf aandelen. Klik hier voor de analyse.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.

Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page