top of page

Nu aandelen kopen of wachten?

De AEX eindigde vorige week voor het eerst boven de 900 punten. Deze week ging de Dow Jones index voor het eerst door de magische grens van 40.000 punten. Alles behalve een Down Jones. Het gaat hard. In 1972 beukte de Dow nog maar net door de 1.000 punten. Deze recordstanden betekenen dat de beurzen 'all-time highs' bereiken.


Beurzen stijgen op de lange termijn

Als je al even meeleest zou je dat niet moeten verbazen want je weet dat beurzen op de lange termijn maar één kant op gaan.


Maar veel beleggers krijgen koudwatervrees bij deze recordstanden. En dat is helemaal niet gek. Want alles wat stijgt, gaat vroeg of laat weer (iets) omlaag. Maar zoals zo vaak op de beurs is je gevoel eerder je vijand dan je vriend.


Velen verkopen als gevolg van het koudwatervrees een deel van hun aandelen omdat alles wel erg hard is gestegen de afgelopen tijd. Ook is er een grote groep dat nu niks koopt omdat ze wachten op koersdalingen.


Tijd is belangrijker dan timing

We hebben het eerder gehad over het timen van de markt en dat het statistisch gezien een slecht idee is. Je hebt me deze quote van Fisher vaak horen zeggen:


"Time in the market beats timing the market"

Eigenlijk wordt het nog eens bevestigd door onderstaande grafiek van JP Morgan. De gele staaf geeft je rendement als je investeert op recordstanden zoals nu. De grijze geeft je rendement als je op een willekeurige dag je geld in de markt stopt.


Nu aandelen kopen of wachten

Wachten met instappen tot een correctie?

De bizarre constatering is dat het gemiddeld zelfs beter is om op recordstanden te investeren, zowel op een 1, 3 en 5 jaars basis. Dus als we de statistieken van de afgelopen 36 jaar mogen geloven is het juist een goed moment om te beleggen. Het blijkt namelijk dat beurzen na het bereiken van een record nog heel lang kunnen doorstijgen. Beurzen tikken continue records aan.


Conclusie - nu aandelen kopen of niet

Je kunt dus wachten op een crash maar als die crash pas over 5 jaar komt, heb je alsnog veel rendement misgelopen.


Bovenstaande is de statistiek. Maar gemoedsrust is veel belangrijker. Veel mensen slapen slecht als ze nu al hun geld in de markt stoppen en de beurzen de volgende maand met 30% dalen. Ik heb geen glazen bol maar dit gaat zeker ooit weer gebeuren.


Als je wakker zou liggen van zo'n crash haal dan wat chips van tafel en houdt een wat hogere cashpositie aan. Beleggen mag nooit je nachtrust verstoren. Het is het niet waard.


PS Ik heb zelf onlangs nog het goede voorbeeld gegeven en 2 nieuwe bedrijven aan mijn portefeuille toegevoegd.


Ook wekelijks gratis een beleggingsles in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in en ontvang hem.

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page