top of page

Nvidia koers verwachting 2030

Welk rendement mag je verwachten bij Nvidia?

Stel dat je €10.000 had geïnvesteerd in Nvidia met de beursgang in 1999. Dat was nu, 24 jaar later, €5,7 mln geweest. Eén goede zet kan je leven veranderen. Maar vergeet niet de honderden Nvidia wannabee’s die failliet gingen en waar je als belegger al je geld verloor.


Laten we vooral naar de toekomst kijken. In deze brief laat ik aan de hand van twee scenario’s zien hoe Nvidia gewaardeerd is. Het is een vervolg op deze video van me die donderdag online kwam.


 

In het kort: Nvidia is één van de best presterende aandelen aller tijden. In een positief scenario komt de Nvidia koers verwachting voor 2030 uit op $400. Dat betekent een rendement van 24% per jaar exclusief dividend of buybacks. In een negatief scenario verwacht ik een koers van $46. Lees snel verder hoe ik dit bepaal


 
Verwachtingen toekomst Nvidia

Ik las op vakantie een biografie over Einstein en daarin gaat het over de natuurkundige Nobelprijswinnaar Niels Bohr. Deze uitspraak van hem is zo treffend als het om de toekomst gaat:


Prediction is very difficult, especially if it’s about the future

Het waarderen van een aandeel is het voorspellen van de toekomst. In de natuurkunde heb je tenminste nog harde natuurwetten waarbij je verschijnselen kan voorspellen met geavanceerde wiskunde.


Bij beleggen proberen we het gedrag van organisaties te voorspellen. En daarbij moet je het menselijk gedrag voorspellen en dat is op z'n zachtst gezegd niet met precisie te doen.


Het lukt Shell met de slimste economen niet om de olieprijs te voorspellen. Daarom werkt Shell met scenario’s. Wat is onze winst als de olieprijs het komende jaar $80 dollar per vat is, zijn vragen waar de CFO van Shell mee bezig is.


Scenarioanalyse Nvidia koers verwachting 2030

Scenario’s kunnen je ook helpen met waarderen. Op deze manier kan je met bepaalde aannames je verwachte rendement berekenen. Je zou kunnen werken met een negatief en een positief scenario voor de koers verwachting van Nvidia.


Mogelijk kom je dan ergens in het midden uit maar dat hoeft niet. Het is goed mogelijk dat je als je over 10 jaar terugkijkt op je scenarioanalyse, je ondanks de scenario’s toch veel te positief of negatief bent geweest. De wereld is complex en hoe verder je naar voren kijkt hoe groter de afwijkingen.


Laten we eens een positief en negatief scenario voor Nvidia schetsen. Hierbij verwerk ik verschillende aannames om de boel door te rekenen. In mijn boek leg ik alles uit over een scenarioanalyse en hoe je dat zelf kan doen.


Positief scenario koers Nvidia 2030

Uitgangspunt: AI wordt gigantisch en Nvidia blijft de komende 10 jaar monopolist.


Nvidia zegt het aankomende kwartaal een nettowinst van pakweg $7,2 mld te gaan draaien. Als we dat op jaarbasis projecteren, komt daar afgerond $29 mld winst uit rollen.


Nvidia verwacht het komende kwartaal een omzetgroei van 171%. Dat is bizar en iets waar beleggers opgewonden van raken. Maar hoe groot gaat de omzetgroei de komende 10 jaar zijn? Stel dat we uitgaan van gemiddeld 30%. Dat lijkt misschien weinig aangezien de groei het komende kwartaal zoveel hoger gaat zijn.


We doen ook de aanname dat de netto winstmarges (45% nu) gelijk blijven de komende 10 jaar. Ben ik hier nu weer conservatief? Als Nvidia groeit, gaan winstmarges toch oplopen naarmate het meer schaal krijgt? Normaliter wel maar we gaan verder.


Bovenstaand scenario geeft een winst van $400 mld over 10 jaar. Nvidia is over 10 jaar nog steeds een snelle groeier dus daar hoort een exit multiple van 25 op. Hierdoor bedraagt de marktwaarde van Nvidia dan $10.000 mld. Op basis van de 24.900.000 aandelen die uitstaan is de Nvidia koers verwachting voor 2030 $400.


Welk rendement krijg je?

De huidige marktwaarde is $1160 mld. Intoetsen op de rekenmachine levert een jaarlijks rendement van 24%. Dividenden en aandeleninkopen laat ik gemakshalve buiten beschouwing maar kunnen het rendement nog verhogen.


Negatief scenario koers Nvidia 2030

Uitgangspunt: AI gaat groeien maar een groot deel is hype. Bovendien komt er concurrentie van de grote cloudspelers alsook een AMD.


We gaan nog steeds uit van $29 mld aan winst en dezelfde winstmarges voor aankomend jaar. Maar we zijn wat somberder. Elk bedrijf haast zich nu als een soort Black Friday mechanisme naar Nvidia maar de gigantische vraag zal zich normaliseren.


We kijken ook naar de totale chipsector. In de deep dive over Besi kwam naar voren dat de totale chipmarkt zo’n $1000 mld groot gaat zijn in 2030.


In het positieve scenario ging ik uit van een omzet voor Nvidia over 10 jaar van $889 mld (*45% winstmarge geeft $400 mld).


Pakt Nvidia dan zo’n groot deel van de totale chipmarkt? Dat lijkt me onredelijk. Nvidia is niks zonder ASML of TSMC of een heel leger andere toeleveranciers als Besi.


Als Nvidia geen 30% maar 10% groeit de komende 10 jaar, zien we een ander beeld. Hier hoort een lagere exit multiple van 15 bij. De winstmarges houd ik gelijk.


Hierbij hoort een winst over 10 jaar van $75 mld. Maar doordat Nvidia geen harde groeier meer is, krijgt het een multiple contractie. Hierdoor bedraagt de marktwaarde maar $1125 mld over 10 jaar. Dat betekent de komende 10 jaar een klein negatief rendement aangezien de huidige marktwaarde met $1160 er iets boven ligt. Rekenen we dit om per aandeel dan komt dit neer op $46.


Tja. Wat moet je met bovenstaande? Een paar dingen:

  • Als je de aannames wijzigt, gaat je rendement compleet anders zijn.

  • Hoe verder naar voren je voorspelt, hoe groter de afwijkingen en hoe langer die afwijkingen door compounden met alle schadelijke gevolgen van dien.

  • Beleggers projecteren vooral positieve zaken exponentieel door, terwijl als je dat even doorrekent, het fantasie is.


Wat ik zelf van de waardering vind? Ik doe zoiets niet snel in verband met de onzekerheid en hype eromheen. Vooral filteren op hypes is handig wanneer je waarderen lastig vindt. Mijd simpelweg alles met een hype eromheen. Soms mis je dan de Nvidia's. Maar je mist ook de gigantische bleeders die zulke hoogvliegers als Nvidia meestal zijn. De Nvidia koers verwachting voor 2030 moet je dan ook met een flinke korrel zout nemen.


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page