top of page

Dividend Philips onhoudbaar?

Philips is een favoriet aandeel onder Nederlandse beleggers. Het medische technologiebedrijf uit Eindhoven is alleen de laatste jaren financieel niet zo fit. De afgelopen 4 jaar werd het dividend van Philips maar liefst 2 jaar niet uitgekeerd in cash. Hoe dit zit, leg ik je uit.


Dividend Philips CEO Jacobs

Philips was dé trots van Nederland. Het bedrijf bezat 38% van TSMC, 33% van ASML en 100% van NXP. Deze belangen zijn nu ruim 10x meer waard dan Philips zelf. In 1996 stond Philips op het punt om zelfs Apple over te nemen. Waar is het misgegaan?


De beurskoers van Philips kwam de afgelopen 10 jaar niet van zijn plek. Ben je er als Philips eigenaar dan helemaal niet op vooruit gegaan? Dat wel. Je kreeg immers dividend van Philips. Dit was zo’n 2-3% per jaar. Geen vetpot, maar zelfs dit dividend van Philips lijkt onhoudbaar.


Dividend Philips onhoudbaar?

Dividend Philips historie

Hoe zit dat?

Philips genereert jaarlijks bijna 1 miljard aan vrije kasstroom. Het keert hierbij jaarlijks zo’n 500 miljoen uit aan cashdividend. Niets aan de hand zou je zeggen.


Fouten bij Philips

In 2021 en 2022 gaat het fout bij Philips. Het isolerende schuim van de slaapapneu-apparaten laat los. Patiënten kunnen dit inademen. Het bedrijf wist hier zelf in 2010 al van, blijkt. De kasstroom werd hierdoor in 2022 bijna €1 miljard negatief als gevolg van terugroepacties. Philips kon niet anders dan het cashdividend over 2023 schrappen, net als in 2020.


De gifbeker was daarmee nog niet leeg. Het bedrijf trof twee voorzieningen ter waarde van €900 en €575 miljoen. Dit zal een flinke hap nemen uit de cashpositie.


Kort geleden volgde de eerste schikking in de VS ter hoogte van €575 miljoen. Dit omvat slechts één van de vele rechtszaken. Experts schatten in dat de zaak Philips nog vele miljarden kan gaan kosten. In de VS weten de Amerikanen de weg naar de rechtbank maar al te goed te vinden.


Mismanagement

Philips komt helaas vaker negatief in het nieuws. Het riep eerder in 2017 al defibrillators terug en in 2015 werd een fabriek voor CT-scanners stilgelegd vanwege problemen. De kwaliteit was ook hier niet op orde. Een ander probleem hierbij was dat het management de kosten ruim 100% te laag had ingeschat. Wel opvallend dat het omgekeerde niet vaak voorkomt.


Kwaliteitsissues zijn dus eerder regel dan uitzondering. Dit zie je vaker bij bedrijven die worden geleid door bestuurders met managementervaring, zoals een Intel. Oud-CEO Frans van Houten was geen engineer, de nieuwe CEO Jacobs ook niet. Jacobs lijkt wel te snappen dat kwaliteit en klanten voorop moeten staan. Hij zei hierover:


"We will shift our innovation model from being corporate and more technology-led to a more patient- and people-centric model. A significant step will result in a shift from R&D resources being closer to where our customers are and to improve patient safety and quality, impact and returns."

Mooie woorden, maar deze vullen de zakken van Philips nog niet. Philips verloor tot dusver €1 miljard en kan mogelijk nog meerdere miljarden verliezen tijdens rechtszaken. Zijn de zakken van Philips dan wel diep genoeg?


Schulden

Philips zag de schuldpositie de afgelopen jaren sterk oplopen. In 2018 bedroeg de nettoschuld €3.1 miljard. Deze is nu opgelopen tot €7 miljard. Dit is 7x de vrije kasstroom. Nu de rentestanden verder oplopen, wordt het in toenemende mate lastiger de schulden te herfinancieren of af te lossen. De rentelasten zijn jaarlijks al €250 miljoen.


CFO Bhattacharya geeft aan dat Philips niet direct in gesprek hoeft om de schulden te herfinancieren. Er zijn afspraken met geldverstrekkers getroffen over de aflossingsverplichtingen. Philips lijkt dus buiten levensgevaar. Check hieronder de video over de schuldpositie.


 

Toekomst

Wat een negativiteit allemaal. En dat voor zo’n parel als Philips. Is er dan alleen maar slecht nieuws? Nee, dat niet. Philips kan van de intensive care af wanneer het verstandig omgaat met kapitaal.


Het bedrijf heeft recent een nieuwe topman aangesteld, Roy Jacobs. Jacobs kondigde meteen een forse reorganisatie aan waarbij hij 6.000 banen schrapte. Goed voor bijna 10% van het personeel. Jacobs hierover: "We hebben het over een crisis, waarbij je maatregelen moet nemen."


Over de toekomst is Jacobs positief. Hij verwacht in 2025 een vrije kasstroom van €1.5 miljard. Dit is een stuk hoger dan de €1 miljard van de afgelopen jaren. In een almaar vergrijzende wereld waar zorg een belangrijke rol gaat spelen, kunnen ze dit doel ook zomaar halen als het even meezit.


Toekomst dividend Philips

De vraag is uiteraard hoe Jacobs het gaat doen. Mismanagement heeft al vaker geleid tot misère bij Philips. Analisten zien dit ook. "Philips heeft een lange geschiedenis van kostenbesparingen, maar deze leidden nooit tot de gewenste resultaten".


Conclusie dividend Philips

Zelf ben ik benieuwd of Philips erin slaagt om deze moeilijke tijd door te komen. Het blijft een interessante casus en ik hoop van harte dat ze dit doorstaan. Nederland heeft parels als Philips nodig. Philips moet daarvoor winstgevend investeren in innovatie en kwaliteit.


Een beetje lucht voor het management is ook lekker. Dat geeft de nieuwe hoeksteen grootaandeelhouder Exor dat 15% van de aandelen heeft. Het is wel slim om het dividend van Philips voorlopig te schrappen zodat het bloeden van de kaspositie enigszins wordt beperkt. Zodat Philips in leven wordt gehouden. De komende jaren zullen er veel bedrijven failliet gaan. Laten we hopen dat het Philips niet is.


Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page