top of page

Principaal Agent Probleem: Uitleg & Voorbeelden

Wie bedoel ik met de principaal en wie bedoel ik met de agent? De principaal is degene die de leiding heeft en een agent inhuurt om een taak uit te voeren.


De principaal-agent theorie stelt, dat het niet in het eigenbelang van de agent is om de taak waarvoor hij/zij wordt ingehuurd uit te voeren zoals de principaal graag zou zien. Er is sprake van tegenstrijdige belangen en van ongelijke beschikking tot informatie.


Inhoud

 

In het kort: De principaal agent theorie kom je tegen in de praktijk. De principaal huurt iemand in om een taak uit te voeren, de agent. De agent heeft niet als doel om de taak zo goed mogelijk uit te voeren, maar wil enkel de beloning. De tegengestelde belangen kan je verenigen middels de juiste beloning zoals aandelenbezit.

 

Agent principaal probleem uitgelegd

Principaal agent probleem

Voor een belegger is het vrij simpel. De principaal (jij als aandeelhouder) heeft vaak andere belangen dan de agent (de CEO bijvoorbeeld). De CEO wil bijvoorbeeld z'n target halen en zo zijn bonus binnenslepen.


De principaal heeft liever dat de CEO zich focust op zaken die het bedrijf een lange termijn winstgevende toekomst bieden. Terwijl de bonus van de CEO hem misschien aanmoedigt om korte termijn te denken om zo zijn bonus binnen te slepen. Er ontstaan dan tegenstrijdige belangen die de agent-principaal theorie weergeven.


Oplossing probleem

Ik zie daarom liever dat een CEO een groot aandelenpakket heeft. Een aandelenpakket zorgt ervoor dat de CEO waarde wil creëren op de lange termijn, iets wat de aandeelhouders ook willen.


Principaal agent voorbeeld

Een mooi voorbeeld van de principaal- agent theorie zie je bij Airbnb. Airbnb wil als principaal dat er zoveel mogelijk huiseigenaren op het platform staan om hun huis te verhuren. Het belang van Airbnb is daarbij ook dat de beleving van de klant bij het huren van een huis goed is. Immers, zo neemt de kans dat de klant in de toekomst weer een huis huurt via Airbnb toe.


De huiseigenaren, de agenten, hebben er minder belang bij om heel veel voor hun klant te doen. Ze krijgen immers toch betaald per nacht, of ze nou een extra flesje wijn en een extra poetsbeurt verzorgen of niet. Hier ontstaan tegenstrijdige belangen. Airbnb lost dit op doormiddel van het review systeem.


Oplossing voorbeeld

Het review systeem moedigt huiseigenaren aan om een goede beleving mee te geven, zodat zij ook hun klanten behouden. Zij willen nu graag een hoge beoordeling en doen daarvoor hun best. Zo zijn de belangen van Airbnb en de huiseigenaren weer meer verenigd.


Agent principaal probleem praktijk

Het principaal agent probleem kom je ook zelf tegen. Als werkgever wil je uitgebreid nadenken over je beloningsstructuur zodat je toppersoneel gaat denken als een principaal. Moeite met het vinden van personeel in deze tijden? Investeer in de toekomst en geef je personeel aandelen of een slimme winstdelingsregeling. De loyaliteit schiet omhoog en waarschijnlijk ook je winst op de lange termijn.


Als je een werknemer (agent) bent met ambitie wil je ook donders goed nadenken over de belangen van je principaal (werkgever). Het grappige is dat als je als werknemer vanuit het perspectief van je principaal gaat denken jij vanzelf de principaal wordt. Meer weten over het principaal agent probleem?Comments


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page