Mijn rendement en terugblik op 2019.
Daar waar 2018 qua rendement een rampjaar was bracht 2019 beterschap. In 2019 bedroeg mijn netto rendement 30,2%. In onderstaande tabel mijn rendementen over de afgelopen 9 jaar. Mijn gemiddelde rendement over de afgelopen 9 jaar bedroeg 15,6% per jaar. Mijn persoonlijke doelstelling is een gemiddeld rendement op de lange termijn van 10% per jaar. Ter vergelijking, de AEX index steeg in dezelfde periode met gemiddeld 10,4% per jaar.
2019 een goed jaar?
De Brexit, de handelsoorlog en de Chinese economie domineerden de krantenkoppen begin 2019. En nu nog steeds lijken deze dossiers niet opgelost. Gezond verstand zegt dan misschien, wegblijven bij aandelen. Echter ondanks dat economieën in verschillende delen van de wereld afkoelden, staan aandelen significant hoger dit jaar. Eens te meer blijkt dat er op de korte termijn vrijwel geen relatie is tussen economische groei en beurskoersen. Mijn advies daarom, negeer de economische krantenkoppen. Of, nog beter, profiteer van negatieve economische krantenkoppen door dan juist aandelen te kopen.
Ben ik dan vrolijk?
Alhoewel 2019 qua rendement een goed jaar was ben ik allerminst vrolijk. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste, aandelen zijn door de stijgingen namelijk een stuk duurder geworden. Het vinden van betaalbare aandelen voelt als het zoeken naar een speld in een hooiberg (alhoewel ik dit nog nooit gedaan heb).
De tweede reden waarom ik niet blij ben heeft te maken met een ander gemeenschappelijk kenmerk van de bedrijven in portefeuille. Een groot aantal van de bedrijven in portefeuille, koopt namelijk op grote schaal eigen aandelen in. Neem bijvoorbeeld vliegtuigleasemaatschappij Aercap. Aercap is een echte kannibaal en kocht de afgelopen 5 jaar circa 40% van de eigen aandelen in. De beurskoers is dit jaar circa 50% gestegen waardoor Aercap simpelweg meer voor hun eigen aandelen betaald. Het is in die zin een minder goede investering van hun kapitaal.
Ik hoop dan ook, en dit gaat tegen het gezond verstand in, dat de beurskoersen van veel van mijn bedrijven in portefeuille op de korte termijn dalen. Op die manier kunnen die bedrijven veel goedkoper hun eigen aandelen opkopen. Het gevolg is dat er voor hetzelfde geld meer opgekocht wordt, waardoor ik voor een groter deel eigenaar ben. Je hebt dan voor een groter deel recht op de winst die het bedrijf maakt.
Bedrijven in portefeuille
Het is marketingtechnisch waarschijnlijk het beste om nu mijn succesvolle beleggingen te gaan bespreken. Ik voel echter dat ik hier weinig van leer. Ik geloof namelijk in de uitspraak: ‘met elke belegging word je of wijzer of rijker, maar nooit beide tegelijk’. Ik wil daarom de komende jaren vooral mijn mislukkingen bespreken. Hopelijk leren jullie van mijn fouten en blijven jullie zulke missers bespaart.
Onderstaand wil ik daarom 1 bedrijf in portefeuille toelichten waarvan de ontwikkeling tot nu toe tegenvalt. Mocht je het leuk vinden, op Spotify staat sinds kort een analyse over Alphabet en Facebook (in beide heb ik aandelen) in de vorm van een Podcast, die te vinden zijn door mijn naam in het zoekvenster in te vullen.
Capri Holdings
Capri is een luxe-modeconcern. Onder Capri vallen Michael Kors, Jimmy Choo en Versace. Het bedrijf is begonnen met modemerk Michael Kors. Kors is niet echt luxe maar valt te categoriseren in het premium segment. De afgelopen twee jaar zijn de luxe merken Jimmy Choo (hakschoenen van €1000, misschien niet tegen je vriendin/vrouw zeggen dat ze bestaan) en Versace gekocht.
Aandeelhouders zijn vaak niet blij met overnames. Terecht, omdat vaak veel te veel betaald wordt en bovendien neemt het risicoprofiel toe. Bij Capri is dat niet anders. Zeker voor Versace werd de hoofdprijs betaald. Bovendien wordt nog eens fors geïnvesteerd in beide aangekochte merken waardoor de winsten op korte termijn fors dalen. Aandeelhouders waren hier niet blij mee. Daarom halveerde de beurskoers in korte tijd.
Naar mijn idee was de halvering van de beurskoers overdreven. Ja, er is teveel betaald en dus waarde vernietigd maar niet zoveel wat een halvering van de beurskoers doet rechtvaardigen. Dus ik kocht de aandelen begin 2019. Tot nu toe duurt het bij Capri langer dan ik had verwacht om de winst en omzet weer te laten stijgen. En hierdoor blijft de beurskoers terecht achter. Beurskoersen stijgen op de lange termijn vrijwel parallel met de winsten mee. Blijft de winst achter, blijft de beurskoers achter.
Tot nu toe heb ik nog vertrouwen. Echter, de winst en omzet moeten wel een positieve kentering laten zien. Dit gaat hopelijk lukken. Een sterk wapen bij Capri vind ik, in aansluiting op mijn verhaal eerder over familie/oprichters, dat de oprichters van Kors en Versace nog steeds aan het roer staan (Michael Kors, Donatella Versace).
Het vertrouwen wordt gesterkt doordat de CEO van Capri John Idol halverwege 2019 uit eigen zak voor $ 30 miljoen aan aandelen heeft gekocht. Hij gelooft duidelijk in de strategie. De strategie van het investeren en daarmee op korte termijn de winst te drukken in de hoop op de lange termijn de vruchten te plukken. Tot nu toe staan we aan zijn zijde.
Financieel verwacht ik dit boekjaar een geschoonde winst per aandeel van bijna $ 5. Op een beurskoers van $ 37 levert dit een koers-winstverhouding van amper 8. Goedkoop voor een bedrijf met zulke sterke merken in portefeuille. Dit is overigens geen advies. Doe zelf je huiswerk voordat je aandelen in individuele bedrijven koopt. Spreid ook altijd voldoende.
Slot
Ook dit jaar heb ik weer fouten gemaakt. Wat betreft de toekomst kan ik één ding garanderen, ik blijf fouten maken. Van de bedrijven in portefeuille zal circa 30% niet aan mijn verwachtingen voldoen. En dat komt dan vaak door een inschattingsfout van mijn kant met betrekking tot de toekomst van het desbetreffende bedrijf. Toch heb ik het gevoel dat ik ook dit jaar een betere belegger ben door van mijn fouten te leren. Bovendien ben ik optimistisch gestemd dat aandelen voor de lange termijn verreweg het beste rendement leveren tegen relatief lage risico’s. De toekomst voor aandelen is prachtig.
Een gezond 2020 gewenst!
Wil je weten hoe ik zelf aandelen selecteer zodat jij meer rendement uit je beleggingen kan halen? In 1 dag leer ik hier hoe je een topbelegger wordt. Meer info vind je door hier te klikken.
Met een beleggende groet,
Rowan Nijboer
Comments