top of page

Aandeel Renewi: verkoop jij bij een overnamebod?

Deze zomer woedde er een heuse overnamestorm. Er vlogen biedingen voorbij op Renewi, Brill, Ordina, Lucas Bols en Beter Bed. Stel dat er iemand langskomt voor jouw aandeel met een grote geldpot. Weet jij dan wat je doet bij een overnamebod? We kijken als voorbeeld naar het overnamebod op het aandeel Renewi. Eind vorige maand kwam er een bod op de stukken. Renewi is dé Nederlands-Britse afvalverwerker die marktleider is in de Benelux. Het moet volgens de plannen van CEO De Bont jaarlijks met >5% groeien en zit in een interessante industrie. Leden in onze community bezitten aandelen en vroegen zich af wat ze moesten doen. Verkopen of houden? Ik deel mijn tips hierover aan de hand van mijn eigen fout en les. Een pijnlijke les, die ik niet snel vergeet. Hopelijk jij na vandaag ook niet.


Aandeel Renewi: CEO

Aandeel Renewi

De afvalverwerker kreeg een bod van €9 op de aandelen. De koers sprong omhoog. Van bijna €6 per aandeel naar ruim €8. Het gaat hier om een informeel bod van de Australische private equityboer Macquarie. Deze ervaren partij weet wat ze doen. Ze investeren al 15 jaar in deze industrie. Renewi is deels Brits. Hierdoor moet Macquarie de Britse beursregels opvolgen. Ze hebben tot 26 oktober om het informele bod om te zetten in een formeel bod. Renewi sloeg het informele bod af. Ze vinden dat dit het bedrijf onderwaardeert. Het spelletje van bieden gaat hiermee mogelijk een vervolg krijgen. Wat jij kunt doen bij een bod is kijken naar de waarde van het bedrijf.

De waarde van Renewi

Door het bod steeg de koers en veranderde de waardering. Zoals oom Buffett mooi zegt: “Price is what you pay, value is what you get”. Die value of waarde blijft hetzelfde. Renewi is immers niet veranderd binnen één dag. Die prijs wel. Daarom bepaal je die (fair) value, de waarde van Renewi. De CEO van investeringsmaatschappij Value8 Peter Paul de Vries zit in hetzelfde schuitje en bezit 2.4% van de stukken en hij zegt dit erover:

“Value8 considers Renewi to be the Benelux champion in recycling and waste management.”

Hij heeft de waarde bepaald. Hij ziet het bedrijf als ondergewaardeerd en verkoopt vooralsnog niet:

“The possible offer does not reflect the true value of the company and is therefore wholly inadequate.”

Renewi was ook vies goedkoop op 7x de winst. Nu is dat opgelopen naar 10x de winst.

Waarderen aandeel Renewi

Waarderen is een belangrijk aspect van beleggen. Welke waarde jij toekent, kan bepalen of jij de stukken verkoopt. Ik leerde dit zelf op harde wijze met Hunter Douglas. Een voormalige parel aan de smallcap index, bekend van Luxaflex. In een notendop: eind 2020 kwam er een bod van € 64 per aandeel op het bedrijf. Ik besloot mijn aandelen toen vrij snel te verkopen voor € 64,4. Mijn overtuiging was dat de familie met 90% van de aandelen het bedrijf voor € 64 van de beurs zou halen.

Mijn fout

Ik was ervan overtuigd dat de aandelen minimaal € 100 per stuk waard waren en wilde ze liever niet kwijt. Maar goed, met 90% van de aandelen kan de familie met een laf bod genoeg beleggers over de streep trekken. Meestal is de zaak dan gesloten. Daarna kwam het nieuws dat investeringsmaatschappij 3G Hunter Douglas overnam voor €175 per aandeel. Auw! Reken zelf maar uit hoeveel rendement ik daar ben misgelopen. De les is dat de onderliggende waarde er meestal uitkomt. Ik liet me leiden door de macht van de grootaandeelhouder en verkocht daardoor. Achteraf ronduit dom. Een beslissing om te houden op basis van de onderliggende waarde van Hunter Douglas was beter geweest.

De waarde die je krijgt bij Renewi

De kampioen afvalverwerken in de Benelux noteert nu tegen 10x de winst. Het profiteert van gestegen grondstofprijzen omdat het 63% van het afval verwerkt tot grondstoffen. Het is met dat percentage ook leider in de industrie. Alleen die industrie is een hele taaie. In 2020 werd Renewi winstgevend. Het behaalde afgelopen topjaren een marge van 3-4%. Daar word je als belegger niet warm van. Concurrenten SUEZ en Veolia wel. Die moeten het doen met marges van 1-2% per jaar. CFO Den Otter van Renewi benadrukt dat het ging om topjaren door de hoge grondstofprijzen:

“We have been overearning on the back of these developments”.

Dan lijkt 10x de winst ineens niet meer zo aantrekkelijk.


Ik deel hieronder een waardering van Renewi op een bierviltje. Het gaat hierbij om een scenario voor de komende vijf jaar. Zo krijg je een idee hoe je een bedrijf kunt waarderen.


Aandeel Renewi: waardering

Onderwaardering

Zoals je weet is de markt behoorlijk efficiënt. Zijn er meer redenen voor die lage waardering? Ja, het bedrijf heeft een nettoschuld van maar liefst 680 miljoen. Dat is zo’n 10x de winst van topjaar 2022. Daarmee vaart het bedrijf scherp aan de wind. Een beetje vuil in het water en je schip maakt slagzij. Naast de schuldenberg is er nog een zaakje dat stinkt. De afvalindustrie overtreedt vaker wel dan niet de regels. Dochter ATM van Renewi wordt beschuldigd van grondvervuiling en wordt genoemd in andere afvalschandalen. Voor mij een reden om voorzichtig te zijn. Ik wil niet dat Renewi mijn portefeuille bevuilt.

Conclusie Renewi

Een bod van private equity kan een mooie kans zijn op een snelle premie van 50%. Bepaal bij een overnamebod zelf de waarde van het bedrijf. Let er verder op dat je bij waarderen eerst een bedrijf goed begrijpt. Goedkoop kan duurkoop zijn. Heb je de waardering bepaald? Dan kan het verstandig zijn om de stukken te houden bij een bod dat lager ligt. De waarde komt er bijna altijd wel uit.

Wil jij ook toprendementen behalen? Schrijf je dan direct hieronder in voor mijn beleggersbrief. Je ontvangt om de week een gratis les voor meer beleggingssucces!

Comentários


Wekelijks mijn inzichten ontvangen

Gemakkelijk een betere belegger worden?

Samen met 5.000+ lange termijn beleggers ontvang je mijn inzichten van die week, beleggerslessen, opvallende gebeurtenissen op de beurs en nog veel meer. Allemaal met het doel om jou een betere belegger te maken,  meld je hieronder helemaal gratis aan. 

 Inschrijving gelukt! Je kunt dit bericht nu sluiten 

mediamodifier_image-101.png
bottom of page