Benieuwd wat de koers van een aandeel bepaalt op de lange termijn? Vandaag leg ik het je uit.
In 2022 daalden beurzen fors. Daardoor kreeg ik regelmatig sombere berichten van mensen, zeker mensen die net zijn begonnen en tegen forse verliezen aankeken. Soms kan je nog zo goed benadrukken dat beleggen een lange termijn spel is. Maar iemand die op verlies staat, ziet alleen dat en gaat het ergste denken. Daardoor zijn er veel mensen gestopt in 2022.
De koersen in 2024
Anno 2024 is de situatie 100% gedraaid. Beurzen tikken dagelijks tegen toppen. De gekte is terug. Het gevolg is dat veel mensen weer gaan beleggen. Vooral via mijn Instagram krijg ik veel vragen over hete aandelen als Nvidia. De koersen van met name techbedrijven gaan door het dak.
Het blijft een grappig fenomeen. Ondanks dat ik geen idee heb of beurzen vanaf nu gaan dalen of stijgen, is het een feit dat het in 2022 een veel beter moment was om in te stappen dan nu. In 2022 kon je vrijwel alles kopen en zat je goed. Nu wil je, vanwege de oplopende waarderingen, veel selectiever zijn.
Wat bepaalt de koers van een aandeel: 3 pilaren
En daarom geef ik je in deze brief 3 pilaren die je inzicht geven in mogelijke kansen in deze oververhitte markt.
Voordat ik dat doe hierbij een kleine waarschuwing. Als je nu hevig op zoek naar kansen in deze markt gaat zou ik in de spiegel kijken. Je kan ook accepteren dat de markt nu even tegenzit. En dat de markt je uiteindelijk weer zal bedienen bij een volgende crash. Geduld is je vriend.
Wat ik ook zie is het volgende: Veel mensen hebben meer geld in de beurs zitten dan ze qua risicotolerantie aankunnen. In een stijgende markt is het verleidelijk meer en meer te beleggen. Je voelt de pijn van verlies namelijk niet. En de pijn van een eerdere crash ebt weg zoals een vrouw de pijn van een bevalling vergeet. Maar goed ook want anders zouden veel vrouwen geen 2e kind nemen.
Bij beleggen is het vergeten van pijn dodelijk. Een handige vraag die je jezelf kan stellen: slaap ik nog steeds prima als beurzen morgen met 50% dalen?
Als het antwoord nee is doe je er goed aan wat chips van tafel te halen. Beleggen mag nooit ten koste gaan van je nachtrust. Iedereen slaapt nu lekker op zijn kussen van goud. Maar tijden zullen vroeg of laat veranderen.
De 3 pilaren die de koers van een aandeel bepalen
1) Verandering in de winstmultiple
Microsoft noteert op bijna 50x de winst. In 2014 was dit nog 16x. Alleen door een stijging van de winstmultiple ging de koers al x3 in deze periode.
Van deze pijler hoef je niks te verwachten in een oververhitte markt. Sterker nog, de kans is groot dat Microsoft over 10 jaar niet 50x de winst noteert maar lager. Dus dit is zelfs een toekomstige tegenwind.
2) Groei van de winst
Deze variabele staat los van de oververhitte markt. Hier wil je je meeste aandacht op focussen. Als je de winst van een bedrijf goed weet te voorspellen ben je spekkoper.
Als je de winst maar genoeg laat stijgen maakt de winstmultiple die je betaalt niet zo veel uit. Dat is mooi te zien in onderstaande afbeelding. Je had bijvoorbeeld 281x de winst voor L'OrƩal kunnen betalen in 1973 en nog steeds 7% koersrendement per jaar kunnen halen. Simpelweg doordat L'OrƩal of andere kwaliteitsbedrijven jaarlijks hun winst laten stijgen. Over 50 jaar zullen in deze grafiek vooral techbedrijven staan. Door winstgroei is het prima om hoge multiples te betalen.
Deze natuurwet past er mooi bij: op de hele lange termijn volgt de koers de winst die het bedrijf maakt. Op termijnen langer dan 10 jaar maakt het weinig uit als je aan het begin een ietwat stevige waardering betaalt. De groei van de winst bepaalt je rendement. Dit was de grote rendementsbepaler bij Microsoft met een toename van 15% per jaar zoals je hier kan zien:
Een kleine toevoeging nog. Het gaat om groei van de winst per aandeel. Dat brengt ons bij de 3e pijler.
3) Verandering in uitstaande aandelen
Als het aantal uitstaande aandelen stijgt heeft dat vaak een negatief effect op de winst per aandeel. Het aantal aandelen stijgt bijvoorbeeld doordat techbedrijven strooien met aandelen onder personeel. Of doordat bedrijven grote overnames doen en betalen met aandelen (JET).
Bij de meeste bedrijven stijgt het aantal uitstaande aandelen. Wat een negatief effect heeft op je rendement. De bedrijven in mijn portefeuille zien per saldo het aantal uitstaande aandelen krimpen. Dat komt door de inkoop van aandelen. Doordat er minder aandelen uitstaan heeft dat een positief effect op de winst per aandeel.
Bij Microsoft daalde het aantal uitstaande aandelen met 10% over de afgelopen 10 jaar zoals je hier kan zien:
Doordat Microsoft nu 3x de multiple van 2014 betaalt is het effect van deze pijler voor Microsoft flink afgenomen de laatste paar jaar. Misschien daarom die grote overname van $69 mld voor Activision?
Apple is onder de grote techbedrijven de echte kannibaal. Ze kochten over deze periode maar liefst 36% van de aandelen in. Ondanks de gigantische inkooppakketen bij Apple kwam ook hier het merendeel nog steeds uit pijler 2, de groei van de winst.
Pijler 1 en 3 zijn leuke extraatjes. Maar focus je aandacht en onderzoek als belegger vooral op pijler 2. Als je de winst goed weet te voorspellen zullen de rendementen je volgen.
Leuk dat je meeleest! Ook gratis mijn beleggersbrief ontvangen? Je kan je hier inschrijven voor om de week een les, voor meer beleggingssucces.
Comments